Cetățenii din Republica Moldova și-au ales duminică, 3 noiembrie, noul președinte.
Toate secţiile de votare constituite pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova s-au deschis duminică la ora 7:00 și s-au închis la ora 21:00.
Ziare.com prezintă primele rezultate, după închiderea urnelor. Este de așteptat ca primele secții în care să se termine numărătoarea să fie cele mai mici.
Rezultatele pot fi văzute în timp real AICI.
După numărarea a 98,33% din procesele-verbale, Maia Sandu conduce detașat, cu o diferență de aproape 10 procente.
Cifrele arată astfel:
MAIA SANDU 54.64% (896539)
ALEXANDR STOIANOGLU 45.36% (744407)
Premierul Marcel Ciolacu a transmis duminică noaptea, 3 noiembrie, un mesaj, după alegerile din Republica Moldova. Ciolacu a felicitat-o Maia Sandu pentru „o victorie uriașă”.
Maia Sandu susține, vizibil emoționată, un discurs în limba română, pe care ulterior l-a rostit și în rusă.
”Moldova, ești o învingătoare! Azi, dragi moldoveni, ați oferit o lecție de democrație demnă de a fi scrisă în manualele de istorie. Ați voi salvat Moldova!
În alegerea noastră pentru un viitor demn nu a pierdut nimeni. Libertatea, adevărul și dreptatea au învins! Moldova a reușit să își arate voința și puterea prin votul fiecăruia dintre noi. Am dovedit că uniți reușim să îi învingem pe cei care voiau să ne îngenuncheze.
Dragi moldoveni, vă mulțumesc fiecăruia în parte pentur că ați ieșit la vot indiferent de opțiunea voastră. Asta înseamnă că în sufletele voastre purtați dragostea de țară. Mulțumesc tuturor moldovenilor, de la sate și de la orașe, din localitățile mici, din localitățile mari. Astăzi, ați arătat că noi suntem Moldova, cu bune și cu rele, (...) cu multe nevoi, cu istorii zbuciumate, dar peste toate acestea ați arătat că Moldova este o familie, lucru de care aveam nevoie cu toții ca să devenim mai buni în ceea ce facem de la actul de guvernare până la ultima sămânță pe care o sădim în pământul nostru.
Diaspora, ești uimitoare!
Diaspora noastră ne-a mai dat astăzi o lecție din care fiecare dintre noi trebuie să tragem învățăminte. Moldovenii noștri de departe au arătat din nou că Moldova bate în piepturile lor la fel d eputernic ca în pepturile noastre, cei de aiic, de acasă.
Chișinăul a dat dovadă de o mobilizare exemplară.
Tinerii au impresionat: o mobilizare istorică la vot. În total, peste 1.690.000 de oamnei au mers la secțiile de votare până la această oră.
Înțeleg foarte bine că a fost un vot condiționat de schimbări, schimbări așteptate de societate. Vreau să știți că am auzit toate vocile, inclusiv cele de critică. Și vă mulțumesc că am trecut peste supărări, nemulțumiri ca să ne protejăm țara.
Moldova a fost sub atac fără precedent pentru istoria întregii Europe, bani murdari, cumpărare ilegală de voturi, implicarea în procesele electorale a unor forțe ostile din afara țării și a unor grupări criminale, minciuni, inducerea urii și a fricii în societatea noastră.
POporul nostru s-a unit, iar libertatea și cetățenii au câștigat. Pacea și speranța într-o viața mai bună au învins. Voi ați arătat că nimic nu poate sta în calea puterii poporului care alege să-și spună cuvântul prin vot.
Azi, Moldova a învins datorită fiecăruia celor care au mers la vot, celor care au făcut îndemnuri la vot, care au distribuit ziare, care au mers prin sate și orașe, au vorbit cu om sau poate cu doi.
Dragi cetățeni, indiferent cum ați votat, indiferent pentru cine ați votat, vă mulțumesc!
V-am auzit vocea și a celor care mă susțin și a celor care au votat altfel. indiferent de opțiunea de vot, noi toți ne dorim să trăim în pace, bună înțelegere și să avem o viață mai bună. Vă asigur că acesta este obiectivul meu de bază pentru următorii ani”.
La 00:30 diferența dintre cei doi era de mai bine de 6 procente, în favoarea Maiei Sandu, după procesarea a aproape 94% dintre procesele verbale:
• Maia Sandu 53.52% (847696)
• Alexandr Stoianoglu 46.48% (736234)
Mai sunt de numărat 100.000 de voturi.
La 00:00 diferența dintre cei doi era de mai bine de 4 procente, în favoarea Maiei Sandu, după procesarea a aproape 96% dintre procesele verbale:
Maia Sandu 52.28% (795740)
Alexandr Stoianoglu 47.72% (726313)
UPDATE 23:30
La 23:30 diferența dintre cei doi era de aproape 3 procente, în favoarea Maiei Sandu, după procesarea a aproape 94% dintre procesele verbale:
UPDATE 23:20
Maia Sandu a trecut pe primul loc. La ora 23:20, după procesarea 93.24% dintre procesele verbale, CEC arată:
Maia Sandu: 50, 45%
Alexandr Stoianoglo: 49,55%
După câteva secunde, Stoianoglo a trecut din nou pe primul loc.
UPDATE 23:00
Diferența dintre cei doi contracandidați scade.
La ora 23, după procesarea a 91.26% dintre procesele verbale, situația era:
ALEXANDR STOIANOGLO - 50.47%
MAIA SANDU - 49.53%
UPDATE 22:30
La secțiile din străinătate rezultatul a început să crească pentru Maia Sandu.
Este program prelungit la cinci secții de votare din străinătate: din Moscova, Tel Aviv, Constanța și Kaiserslautern, dar și la cea din Brașov - cu 30 de minute, scrie moldova.europalibera.org.
Până la această oră, Alexandr Stoianoglu are un ușor avans. Cifrele sunt:
Alexandr Stoianoglo - 51.39%
Maia Sandu - 48.56%
La secțiile din diaspora, situația stă astfel:
Maia Sandu 55.73%
Alexandr Stoianoglo 44.27%
Rezultate preliminare, potrivit CEC.md:
1.700 procese verbale au fost procesate. Este vorba despre procese verbale procesate, nu de buletine de vot.
”Comisia Electorală Centrală a prezentat primele rezultate ale turului II al alegerilor prezidențiale. Este imperios să ne asigurăm că toți cetățenii au oportunitatea de a-și exprima opțiunea. Până la această oră s-au prezentat peste 1,6 milioane, 54,2% din alegători.
Prezența minimă de cel puțin o cincime, declarăm că turul 2 al alegerilor pentru funcția de președinte e valabil”, a afirmat președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman.
La această oră rezultatul proceselor verbale este:
ALEXANDR STOIANOGLO
51.96% (534606)
MAIA SANDU
48.05% (494772)
Rezultatele finale vor fi publicate luni, 4 noiembrie, la ora 10:00.
UPDATE 21:40
Primele rezultate parțiale vin din Diaspora. La secțiile de votare din Japonia, China, India și Emiratele Arabe Unite, care s-au închis primele, majoritatea celor prezenți au votat pentru Maia Sandu în funcția de președinte, potrivit Ziarului de Gardă.
În Tokyo, Maia Sandu a acumulat 74 de voturi, iar Alexandr Stoianoglo a fost susținut de 13 alegători. Votanții de la Beijing au ales-o majoritar pe Maia Sandu: 36 de voturi la 7 voturi.
În Emiratele Arabe Unite, acolo unde s-au terminat buletinele de vot, fiind disponibile doar 500, majoritatea sufragiilor s-au îndreptat către Maia Sandu: 430.
În Azerbaidjan majoritatea cetățenilor au pentru Alexandr Stoianoglo - 149. Maia Sandu a obținut 42 de voturi.
UPDATE 21.19
Alexandr Stoianoglo, contracandidatul Maiei Sandu le-a mulțumit cetățenilor Republicii Moldova pentru participarea masivă la vot.
”Astăzi Moldova a vorbit prin voi, oamenii ei…. Prezența masivă la urne a demonstrat că Moldova nu e doar un simplu loc pe hartă, cu simpli spectatori, ci un popor responsabil și conștient de viitorul său”, a spus Alexandr Stoianoglo.
UPDATE 21.07
Președintele Maia Sandu a făcut o declarație de presă la închiderea urnelor.
„Secțiile de vot s-au închis în toată țara. Le mulțumesc oamenilor care au participat la vot. Vreau să le mulțumesc și tinerilor și cetățenilor din afara țării. În multe secții din afara țării continuă procesul de votare.
Fac un apel către toți lucrătorii din secțiile de votare să fie atenți și să numere corect voturile cetățenilor. Vă mulțumesc!”, a declarat Maia Sandu.
Peste 2,7 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova au fost aşteptaţi duminică la urne, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Viitorul şef al statului a fost ales între actuala preşedintă proeuropeană Maia Sandu, care este susţinută de Partidul Acţiune şi Solidaritate, şi fostul procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova.
Serverele Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova au fost ţinta unui atac cibernetic, în ziua desfăşurării turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, a anunţat, duminică, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.
Potrivit sursei citate, atacurile au avut ca efect încetinirea funcţionalităţii programului care înregistrează alegătorii la urna de vot.
Preşedinta proeuropeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, şi-a manifestat duminică speranţa că alegătorii vor ieşi în număr cât mai mare la vot şi că vor proteja ţara de rele.
Ea a declarat, la ieşirea de la urne, că "hoţii vor să cumpere ţara", dar a subliniat că "puterea oamenilor este infinit mai mare decât orice mârşăvie a lor".
Candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Alexandr Stoianoglo, care a fost acuzat că se exprimă foarte greu în limba română, deşi are şi cetăţenie română, a declarat duminică dimineaţă că exprimarea în limba română nu este o condiţie pe care un candidat la funcţia de preşedinte trebuie să o îndeplinească.
El a recunoscut că limba oficială din Republica Moldova este limba română, subliniind că el poate "comunica" în această limbă.
Candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) la funcţia de preşedinte al ţării, Alexandr Stoianoglo, a negat duminică implicarea sa în procesul de fraudare a alegerilor prezidenţiale, precum şi orice relaţie cu puterea de la Kremlin.
El s-a pronunţat împotriva fraudării scrutinului, considerând că "alegerile sunt un proces democratic la care trebuie să acceadă toţi cetăţenii Republicii Moldova".
Republica Moldova a notificat mai multe ţări ale Uniunii Europene că este de părere că Rusia va încerca să perturbe votul diasporei la secţiile de vot din afara ţării, inclusiv în România, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, a declarat pentru Reuters o sursă din guvernul de la Chişinău.
Sursa din guvernul Republicii Moldova, care a cerut să nu fie identificată, a declarat duminică pentru Reuters că secţiile de votare din Italia, Franţa, Germania, Spania, Canada, România, SUA şi Regatul Unit ar putea fi vizate de Moscova, inclusiv prin alerte false cu bombă.