De ce se poate dubla prețul unei curse de la un minut la altul în cazul companiilor de ridesharing

Joi, 26 Mai 2022, ora 22:10
3845 citiri
De ce se poate dubla prețul unei curse de la un minut la altul în cazul companiilor de ridesharing

Companiile de ridesharing au intrat deja pe piața din România de ani de zile, primele pe listă fiind orașele mari, iar acum se extind și către cele mai mici. Oamenii optează din ce în ce mai rar pentru taxiuri din diverse motive, cum ar fi confortul de a utiliza simplu și rapid o aplicație, sau prețul afișat înainte de a comanda o mașină.

Totuși, există momente în care prețurile par să o ia razna. Oamenii ajung să dea dublu, poate chiar triplu pentru o cursă, față de cât dădeau în mod normal. Dacă în cazul taxiurilor clasice singura variabilă este prețul pe kilometru, în cazul companiilor de ridesharing există mai mulți factori.

Acest lucru este cel mai vizibil în orașe mari și aglomerate precum București. De fiecare dată când apare un eveniment ce paralizează transportul în comun, prețurile companiilor de ridesharing explodează. Greva de la STB este un exemplu concret în acest sens, sau incidentul de marți, 24 mai, când o garnitură de metrou a luat foc, astfel că trenurile nu au circulat o perioadă. Diferențe nu atât de uriașe, dar totuși sesizabile, apar inclusiv când nu a avut loc un eveniment major, ci pur și simplu se circulă bară la bară în orele de vârf.

De ce se poate dubla prețul unei curse instant

Companiile de ridesharing explică chiar pe site cum sunt calculate prețurile, menționând că iau în calcul mai mulți factori, nu doar prețul stabilit pe kilometru.

O astfel de companie susține că în estimarea afișată pe aplicație sunt luate în calcul următoarele:

  • Tariful de bază pe kilometru
  • Timpul estimat până la destinație
  • Distanța parcursă
  • Condițiile de trafic
  • Numărul șoferilor disponibili din zonă

Totuși, mai există un element, și anume factorul de multiplicare, atunci când tariful dinamic este activ, adică exact acele momente amintite când prețurile cresc masiv.

Este bazat pe principiul cerere și ofertă. Practic, atunci când foarte mulți oameni solicită o mașină în același timp, iar numărul șoferilor disponibili este mult mai mic și nu există suficienți pentru a-i prelua pe toți, tarifele cresc instant. De asemenea, aceste tarife dinamice variază și în funcție de zona orașului. De exemplu, Sectorul 1 poate avea tarif dinamic, pe când Sectorul 5 nu.

O altă firmă de ridesharing explică pe site că tarifele se calculează astfel:

  • Tarifului de bază: prețul pentru preluare
  • Rata de minute: timpul de la începutul până la sfârșitul unei călătorii
  • Rata de kilometri: distanța traseului parcurs
  • Prețuri dinamice, dacă este cazul

De asemenea, și această companie menționează că atât traficul, cât și alte incidente rutiere, ce pot avea impact asupra ratei sau duratei călătoriei, pot determina creșterea prețurilor.

Citeste si:
Industria română ”lovită” de creșterea prețurilor. Lista principalelor majorări
Industria română ”lovită” de creșterea prețurilor. Lista principalelor majorări
Preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) s-au majorat cu 46,6% în mai 2022, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, arată datele publicate, luni, de Institutul...
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe demisionează. Lovitură pentru Joe Biden cu puțin timp înainte de alegeri
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe demisionează. Lovitură pentru Joe Biden cu puțin timp înainte de alegeri
Directoarea însărcinată cu comunicarea lui Joe Biden, Kate Bedingfield, loială din prima clipă preşedintelui democrat, urmează să demisioneze, anunţă Casa Albă, o demisie notabilă cu...