România ar putea scăpa de MCV anul acesta. Cele 2 condiții anunțate de Klaus Iohannis

Miercuri, 29 Iunie 2022, ora 18:05
4136 citiri
România ar putea scăpa de MCV anul acesta. Cele 2 condiții anunțate de Klaus Iohannis
Klaus Iohannis la Summitul NATO de la Madrid FOTO Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri, 29 iunie, că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) ar putea fi ridicat până la sfârșitul anului.

Anunțul a fost făcut după discuțiile avute cu vicepreşedintele Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

Șeful statului a subliniat că ridicarea MCV va fi posibilă dacă legile justiţiei vor fi corectate, iar Codurile penale vor fi puse la punct.

”Noi vrem să avem o justiţie independenţă, funcţională, care are nevoie de legi îmbunătăţite, noi vrem să avem proceduri mai clare, mai transparente. Dacă aşa se întâmplă, este posibil ca până la sfârşitul anului să se ridice MCV şi să se treacă în mecanismul de verificare a nivelului statului de drept care a fost instituit pentru toate statele Uniunii”, a spus Iohannis în marja participării la Summitul NATO de la Madrid.

El a afirmat că România a înregistrat progrese variabile în ceea ce priveşte ridicarea MCV, susţinând că a existat o ”etapă de tristă amintire”, dar şi că ţara noastră a pierdut un an în prima coaliţie de după alegerile parlamentare.

”La noi, progresele au fost variabile. Am avut perioade când am progresat bine şi toţi am crezut că mai este puţin şi se ridică MCV-ul. Pe urmă am avut o etapă de tristă amintire, în care ni s-a părut că nu se mai ridică niciodată MCV-ul, fiindcă Parlamentul la vremea respectivă a aprobat un set de legi care ne duceau în trecut şi nu în viitor, după care lucrurile iarăşi au început să meargă pe direcţie mai bună după ultimele alegeri parlamentare. Noi am pierdut un an de zile. Anul de după alegerile parlamentare, în primul an, în prima coaliţie a fost vreme pierdută fiindcă lucrurile nu s-au realizat în practică. Acum s-au reluat toate şi există premisele rezolvării acestei chestiuni. Însă, nu este ca şi rezolvată, există posibilitatea să o rezolvăm, dacă legile justiţiei vor fi corectate, reparate, aşa cum cel puţin eu am promis încă de când au fost stricate, din 2018 încoace, dacă Codurile vor fi puse la punct, dacă întreaga procedură pe care ne-am asumat să o facem va fi parcursă. Este un calendar foarte strâns, care ar fi în discuţie dacă facem tot ce poate fi făcut şi ce vrem noi să facem. Este o diferenţă sensibilă - nu facem aceste lucruri fiindcă vine cineva şi ne forţează, noi vrem să le facem”, a mai spus Iohannis.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Iohannis, de Ziua Dezrobirii Romilor: "Rememorarea istoriei să ne inspire în efortul nostru comun de a face ca România să devină un spaţiu al oportunităţilor egale"
Iohannis, de Ziua Dezrobirii Romilor: "Rememorarea istoriei să ne inspire în efortul nostru comun de a face ca România să devină un spaţiu al oportunităţilor egale"
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, cu ocazia Zilei Dezrobirii Romilor, că această zi ne oferă prilejul de a evalua progresele pe care le-a înregistrat societatea românească în...
Cum vede Traian Băsescu comasarea alegerilor: ”Se rupe sufletul în mine. Mi se pare ireal”
Cum vede Traian Băsescu comasarea alegerilor: ”Se rupe sufletul în mine. Mi se pare ireal”
Fostul președinte al României Traian Băsescu a criticat și ironizat decizia PSD-PNL privind comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare. Fostul președinte a subliniat miercuri...
#ridicare MCV Romania, #Klaus Iohannis presedinte, #coduri penale, #legile justitiei , #stiri Klaus Iohannis