Avertismentul doctorilor. Două situații care te pot omorî pe loc: Risc major de atac cerebral

Joi, 23 Mai 2024, ora 01:01
7879 citiri
Avertismentul doctorilor. Două situații care te pot omorî pe loc: Risc major de atac cerebral
Noptile cu temperaturi extreme cresc riscurile de atac cerebral FOTO: X

O echipă de oameni de știință condusă de către Universitatea Harvard din Statele Unite, care a efectuat un studiu publicat în revista Stroke din mai 2024, a făcut o descoperire importantă pentru sănătate. Experții au constatat că există două situații extreme, căldura mare și frigul intens care pot crește riscul de mortalitate prin accident vascular cerebral.

Cercetătorii au descoperit că legătura dintre temperaturile extreme și mortalitatea prin accident vascular cerebral a fost mai puternică în țările cu venituri mici decât în țările cu venituri mari, potrivit Medical Xpress.

Temperaturile extreme pe timp de noapte cresc semnificativ riscul de accident vascular cerebral, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii din spatele studiului spun că, înarmați cu aceste descoperiri, oamenii se pot proteja mai bine împotriva nopților din ce în ce mai fierbinți.

Fumătorii au vești despre sănătate, totul s-a schimbat: Descoperire privind efectele vapatului și țigărilor electronice

A doua cauză de deces și a treia cauză de dizabilitate la nivel global, accidentul vascular cerebral este o afecțiune comună. Deși se cunosc multe despre factorii de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, consumul de alcool și colesterolul crescut, se știe relativ puțin despre modul în care temperatura ambientală, în special noaptea, afectează riscul de accident vascular cerebral.

„Descoperirile noastre reprezintă un alt pas către înțelegerea efectelor schimbărilor climatice asupra accidentului vascular cerebral”, a spus autorul principal, Barrak Alahmad, cercetător în cadrul Departamentului de Sănătate a Mediului de la Școala de medicină Harvard T.H. Chan.

„Pe măsură ce temperaturile devin din ce în ce mai extreme, anticipăm o creștere a accidentelor vasculare cerebrale fatale și o disparitate tot mai mare a mortalității prin accident vascular cerebral între țările cu venituri ridicate și mici, deoarece acestea din urmă sunt susceptibile de a suporta greul schimbărilor climatice”.

Un diplomat american anunță momentul crucial: ”Este timpul să-l lovim” pe Putin în punctul dureros VIDEO

Cercetările anterioare privind relația dintre temperaturile extreme și mortalitatea prin accident vascular cerebral au dat rezultate mixte sau neconcludente. Cele mai multe studii s-au limitat la un singur oraș sau țări, în mare parte cu venituri mari, și puține au făcut diferența între subtipurile de accident vascular cerebral.

Pentru a aborda aceste lacune, cercetătorii au folosit Rețeaua Multi-Country Multi-City, un consorțiu global pentru sănătatea mediului, pentru a construi o bază de date multinațională, multiregională a mortalității prin accident vascular cerebral ischemic și hemoragic. Baza de date a fost compusă din peste 3,4 milioane de decese prin accident vascular cerebral ischemic și peste 2,4 milioane de decese prin accident vascular cerebral hemoragic, raportate între 1979 și 2019 în 522 de orașe din 25 de țări.

Studiul a constatat că pentru fiecare 1.000 de decese cauzate de accident vascular cerebral ischemic sau hemoragic, aproximativ 11 au fost atribuite zilelor extrem de reci sau calde. Dintre aceste 11 decese, cele mai reci și cele mai calde 2,5% din zile au contribuit la 9,1 și, respectiv, 2,2 decese în exces. Din fiecare 1.000 de accidente vasculare cerebrale hemoragice, cele mai reci și mai calde 2,5% din zile au contribuit la 11,2 și 0,7 decese în exces.

Predicția uluitoare a lui Einstein: Fizicienii de la Oxford și Cambridge confirmă după peste 100 de ani VIDEO

Studiul a mai constatat că țările cu venituri mici suportă o povară mai mare a mortalității prin accident vascular cerebral hemoragic legat de căldură decât țările cu venituri mari și pot suporta și o povară mai mare a mortalității prin accident vascular cerebral hemoragic cauzată de frig.

Cercetătorii au emis ipoteza că sisteme mai bune de control al temperaturii interioare și rate mai scăzute de muncă în aer liber în țările cu venituri mari, precum și îngrijirea sănătății de proastă calitate în țările cu venituri mici ar putea explica disparitățile.

Ei au remarcat că sunt necesare studii suplimentare pentru a descoperi factorii determinanți ai sarcinii mai mari ale țărilor cu venituri mici a mortalității cauzate de accident vascular cerebral hemoragic legat de temperatură și pentru a identifica intervenții utile.

Prețurile la energie electrică explodează pe fondul căldurii extreme. România are cele mai mari costuri din UE
Prețurile la energie electrică explodează pe fondul căldurii extreme. România are cele mai mari costuri din UE
România are vineri, 21 iunie, cele mai mari prețuri la energia electrică din Uniunea Europeană, arată datele de piață consultate de Ziare.com. În această zi, prețul mediu de închidere al...
Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
România este în mijlocul unui val canicular. Căldura extremă este un pericol pentru sănătatea oamenilor, dar are efecte negative și asupra muncii. Ziare.com a vorbit cu persoane aflate în...
#risc atac cerebral, #temperaturi extreme, #caldura extrema, #frig iarna, #atac cerebral cauze, #atac vascular cerebral , #stiri externe
  1. Probleme mari pentru Putin: Vești groaznice legate de portavionul Rusiei ”Amiralul Kuznețov” VIDEO
  2. Cum i-a obligat Macron pe francezi să aleagă între ”ciumă” și ”holeră” politică
  3. Șeful "fabricii de troli" fondată de Prigojin, arestat în Rusia, la un an de la revolta mercenarilor Wagner
  4. Tradiții și superstiții de Sânziene. Ce să nu faci de sărbătoarea Nașterii Sf. Ioan Botezătorul
  5. Ucrainenii au lovit postul de comandă al infanteriei motorizate ruse din regiunea Belgorod
  6. Ucraina este prinsă într-o capcană strategică a Rusiei. Un expert în securitate explică ce trebuie să facă pentru a câștiga războiul
  7. Debarcaderul plutitor al armatei americane pentru ajutoare în Gaza nu poate fi folosit în condiții de mare agitată. „Au calculat greșit“
  8. Hoț prins de polițiști când ieșea din casa pe care o jefuise. Le-a mărturisit și alte infracțiuni care se lasă cu dosar penal
  9. Arme ”ieftine“ împotriva dronelor sunt testate în Marea Britanie. Costă sub un leu tragerea
  10. Scandal pe plajă la Eforie. Mai mulți turiști s-au luat la bătaie. Poliția îi audiază pe cei implicați VIDEO