Risc crescut de avalanșe în Carpații Meridionali. Avertismentul salvamontiștilor

Vineri, 27 Ianuarie 2023, ora 22:50
1125 citiri
Risc crescut de avalanșe în Carpații Meridionali. Avertismentul salvamontiștilor
În Carpaţii Meridionali, riscul de producere a unor avalanşe este de 3 din 5 FOTO Pixabay

Salvamontiştii au anunțat vineri, 27 ianuarie, că, în urma ninsorilor din ultima zi, există risc însemnat de producere a unor avalanşe în Carpaţii Meridionali. Şi în Bucegi, unde a nins mult, riscul de avalanşă este însemnat în unele zone.

Conform salvatorilor montani, în Carpaţii Meridionali riscul de producere a unor avalanşe este de 3 din 5, în condiţiile în care 5 reprezintă gradul maxim de pericol.

”La peste 1800 de metri, zăpada proaspătă depusă în ultimele 24 de ore este uşoară, cu coeziune scăzută între cristale, dar şi faţă de stratul aflat dedesubt. În zona crestelor sunt formate plăci de vânt, iar pe văi sau şi în zonele adăpostite sunt acumulări mari de zăpadă. Stratul mai vechi, aflat dedesubt, este format din zăpadă întărită, având intercalate cruste de gheaţă. Temperaturile coborâte vor încetini transformările cristalelor de zăpadă deja existente, care nu îşi vor modifica esenţial structura”, a anunțat Salvamont Braşov.

Salvamontiştii explică, de asemenea, că pe pantele suficient de înclinate se pot declanşa avalanşe spontane, de dimensiuni medii, prin alunecarea zăpezii nou depuse peste straturile mai vechi şi izolat dislocarea acestora sau ruperea şi alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul fiind amplificat la supraîncărcări.

”În zona 1500-1800 metri, stratul de zăpadă nou-depus a crescut, astfel încât, pe pantele înclinate, zăpada proaspătă va putea aluneca peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanşarea de avalanşe dimensiuni mici şi medii, riscul declanşării fiind amplificat la supraîncărcări”, a mai precizat Salvamont.

Conform sursei citate, cantităţi mai mari de zăpadă au căzut în zona Munţilor Bucegi, unde riscul va fi local însemnat, fiind estimat tot la trei pe o scară de la unu la cinci.

Citește și:
AUR și-a făcut magazin, dar ține prețurile secrete. Ce produse comercializează
AUR și-a făcut magazin, dar ține prețurile secrete. Ce produse comercializează
Partidul AUR și-a deschis de curând magazin, astfel că simpatizanții formațiunii politice își pot cumpăra haine și accesorii cu sigla partidului. Totuși, prețurile nu sunt făcute...
Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: ”Pensia nu poate fi mai mare decât salariul. Este inacceptabil”
Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: ”Pensia nu poate fi mai mare decât salariul. Este inacceptabil”
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi seară, că susţine unele principii legate de pensiile speciale, astfel că pensia nu poate fi mai mare decât salariul, iar cei care se...
#risc avalansa, #carpatii meridionali, #bucegi, #salvamont brasov , #avalansa