Un nou studiu realizat de un grup de experți de la Universitatea de Medicină Harvard din Boston, Statele Unite, publicat în Journal of the American Medical Association pe 8 mai 2024, dă un avertisment serios privind sănătatea oamenilor. Medicii au constatat cu îngrijorare că 90% dintre adulții cu vârsta peste 20 de ani sunt expuși riscului de apariție a bolilor de inimă – afecțiuni grave – din cauza unui sindrom denumit CKM.
Condiția din spatele riscului se numește sindrom metabolic cardiovascular și renal (CKM), care reprezintă suprapunerea bolilor cardiovasculare, a bolii renale, a diabetului de tip 2 și a obezității, potrivit Health Day.
Sindromul CKM este un termen inventat recent pentru o constelație de factori de sănătate care duce la boli de inimă și rinichi. Noile cercetări sugerează că aproximativ 90% dintre americani sunt deja într-un anumit stadiu al sindromului CKM.
Negrii americani se confruntă cu șanse mai mari de sindrom CKM decât albii. Nouă din 10 adulți americani sunt în stadiile incipiente, mijlocie sau târzie ale unui sindrom care duce la boli de inimă, arată un nou raport, și aproape 10% au deja boala.
„Sănătatea precară cardiovasculară, renală și metabolică este larg răspândită în rândul populației din SUA”, conchide o echipă condusă de dr. Muthiah Vaduganathan de la Brigham and Women’s Hospital și Harvard Medical School din Boston.
Cercetătorii s-au uitat în mod special la ratele a ceea ce Asociația Americană a Inimii a numit sindrom cardiovascular, renal și metabolic (CKM) - factori interrelaționați care progresează în timp și, dacă nu sunt controlați, duc la boli de inimă.
Există cinci etape ale acestei afecțiunii: de la zero la patru. Etapa 0 înseamnă că nu există niciun risc, în timp ce etapa 4 este cel mai mare risc.
Etapa 0: nu există niciun risc
Etapa 1: acumularea de grăsime în exces în organism (un factor de risc pentru sănătatea precară)
Etapa 2: Apariția altor factori de risc metabolici (de exemplu, hipertensiune arterială, colesterol crescut, diabet zaharat)
Etapa 3: Apariția unei boli renale cu risc ridicat și/sau un risc mare estimat de diagnosticare a bolilor de inimă în următorii 10 ani
Etapa 4: Un diagnostic de boală cardiacă în general, cu sau fără boală de rinichi
Peste 81% dintre tineri afectați
Cercetătorii au constatat următoarele, în cadrul studiului:
-10,6% au îndeplinit criteriile pentru stadiul 0 (fără risc pentru boli de inimă),
-26% au îndeplinit criteriile pentru etapa 1 (exces de grăsime corporală, mai mare decât tensiunea arterială normală),
-49% au îndeplinit criteriile pentru stadiul 2 (diabet zaharat de tip 2, colesterol crescut, hipertensiune arterială),
-5% au îndeplinit criteriile pentru etapa 3 (probleme cu inima și vasele de sânge),
-9% au îndeplinit criteriile pentru stadiul 4 (semne de boală cardiacă, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral sau fibrilație atrială, insuficiență renală).
Studiul a constatat că persoanele cu vârsta peste 65 de ani aveau mai multe șanse să se afle într-un stadiu avansat al afecțiunii decât persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani. Doar 18% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 44 de ani au intrat în categoria Etapa 0.
Oamenii de știință explorează modalități de a reduce riscul de boli de inimă și au descoperit că medicamentele pentru slăbire pot avea un impact asupra sănătății inimii.
Nu este surprinzător că severitatea sindromului CKM a crescut odată cu vârsta: 55,3% dintre persoanele de 65 de ani sau mai mult erau într-un stadiu avansat al sindromului CKM, comparativ cu 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani și 2,1% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 20 și 44 de ani, studiu constatat.
Majoritatea americanilor cu vârste cuprinse între 20 și 44 de ani (81,8%) au fost deja afectați de acești factori de risc pentru inimă și rinichi, a remarcat echipa lui Vaduganathan.
Concluzia cercetătorilor din Boston arată că „aproape 90% dintre adulții din SUA au îndeplinit criteriile pentru sindromul CKM (stadiul 1 sau mai mare) și 15% au îndeplinit criteriile pentru stadiile avansate, niciunul dintre acestea nu s-a îmbunătățit între 2011 și 2020”.