Cum stați departe de cancer: 7 factori de risc pe care trebuie să-i evitați

Vineri, 03 Februarie 2023, ora 23:18
8608 citiri
Cum stați departe de cancer: 7 factori de risc pe care trebuie să-i evitați
Stați departe de factorii de risc pentru cancer FOTO: NDTV

Cancerul continuă să fie unul dintre primii trei factori ce cauzează moartea în întreaga lume și în România, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Cunoașterea factorilor de risc și discutarea acestora cu medicii este crucială pentru sănătate. Experții avertizează oamenii că printre cauzele îmbolnăvirii de cancer pot fi fumatul, consumul excesiv de alcool și o dietă nesănătoasă.

Orice lucru care crește riscul unei persoane de a dezvolta cancer este considerat un pericol de a vă îmbolnăvi de această boală necruțătoare, care în prezent nu are un leac eficient, potrivit NDTV.

Medicii au întocmit o listă cu cele mai mari riscuri care duc la cancer și de aceea oamenii trebuie să fie atenți și să le evite pe cât posibil. Vă prezentăm mai jos 7 factori de risc pentru a dezvolta boala.

Experții trag un semnal de alarmă: Ceva din aer atacă sistemul nervos putând provoca boli grave

1.Fumatul

Nu este surprinzător faptul că fumatul poate duce la cancer și diverse alte boli cronice. Fumatul are efecte negative asupra plămânilor în plus față de creșterea riscului a numeroase afecțiuni maligne. Riscul dumneavoastră de a dezvolta cancer este redus dacă renunțați imediat la fumat.

2.Lipsa mișcării fizice

Șansa dumneavoastră de a dezvolta cancer este redusă considerabil prin exerciții fizice timp de cel puțin 30 de minute în fiecare zi, cinci zile pe săptămână. Cercetările au arătat că și o mică activitate, cum ar fi lucrul în grădină câteva zile pe săptămână, poate reduce riscul de a dezvolta cancer pulmonar și alte tipuri de cancer.

Descoperire făcută la persoanele de 100 de ani: Gena care ar prelungi viața celorlalți oameni cu un deceniu

3.Obezitatea

Una dintre principalele cauze ale cancerului este obezitatea. Cancerul de sân, cancerul rectal și intestinal, cancerul endometrial, cancerul esofagian, cancerul pancreatic și cancerul renal sunt doar câteva dintre tipurile de cancer la care crește riscul.

Celulele adipoase suplimentare produc mai mult estrogen și insulină, două substanțe chimice care susțin dezvoltarea cancerului. Riscurile dumneavoastră pot fi reduse prin atingerea sau menținerea unei greutăți corporale sănătoase.

4.Alimentația nesănătoasă

Dieta ideală pentru scăderea riscului de cancer este cea care pune accent pe plante, cum ar fi legumele, fructele integrale, cerealele integrale și proteinele din mazăre și fasole. Carnea roșie, carnea procesată, băuturile cu adaos de zahăr și carbohidrații rafinați trebuie consumate cu moderație.

5.Expunerea excesivă la soare

Expunerea excesivă la soare poate duce la cancer de piele. Daunele pielii cauzate de soare sunt cele care cauzează arsurile solare. Crema de protecție solară poate fi de ajutor, dar ar trebui să aveți grijă și atunci când vă expuneți la soare.

Evitați să stați la soarele prânzului și amiezii, folosiți o umbrelă, purtați haine compatibile cu protecție solară și nu uitați de ochelari de soare pentru protecția ochilor.

Descoperire nouă revoluționară privind tratamentul contra cancerului: ”Torpilele ucigașe” care omoară celulele bolii

6.Băutura în exces

Alcoolul este un iritant care poate dăuna celulelor și încurajează producția de substanțe care provoacă cancer la colon. Vă sfătuim să limitați consumul de alcool la o băutură pe zi pentru femei și două pahare pe zi pentru bărbați, pentru a reduce șansele de a dezvolta cancer din cauza alcoolului.

7.Infecțiile

Există mai multe căi pentru infecții care cresc riscul de cancer. Unele infecții virale provoacă modificări ale ADN-ului care pot duce la cancer. Riscul dumneavoastră este crescut de posibilitatea ca alte infecții să cauzeze inflamație cronică.

Concluzia

Asigurați-vă că țineți cont de acești factori de risc și faceți modificările necesare în stilul dumneavoastră de viață pentru a vă reduce riscul de cancer.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#risc cancer, #factori risc cancer, #cancer pulmonar, #prevenire cancer, #boala cancer piele, #fumat , #stiri sanatate