Descoperirea ”ucigașului tăcut” din corpul uman: Produce cancer, dar simptomele apar în faza avansată

Marti, 05 Noiembrie 2024, ora 02:39
25321 citiri
Descoperirea ”ucigașului tăcut” din corpul uman: Produce cancer, dar simptomele apar în faza avansată
Cancerul intestinal este un ”ucigaș tăcut” prezent în organism FOTO: Facebook/Hashem Al-Ghaili

Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis, Statele Unite au descoperit că recunoașterea simptomelor critice ale ”ucigașului tăcut” din corpul uman ar crește ratele de supraviețuire a bolnavilor de cancer intestinal. Semnele de avertizare ar putea duce la detectarea și diagnosticarea mai devreme a cancerului intestinal la adulții mai tineri.

Detectarea precoce a cancerului intestinal poate spori semnificativ șansele de succes al tratamentului, dar simptomele apar adesea doar odată ce boala este avansată, potrivit Gloucestershire Live.

În studiul lor, care a fost publicat în Journal of the National Cancer Institute, echipa de la Universitatea Washington din SUA a analizat date de la peste 5.000 de pacienți cu cancer intestinal cu debut precoce - definit ca un cancer care apare înainte de vârsta de 50 de ani.

Experții au demontat mitul că trebuie să bem 2 litri de apă zilnic. S-a descoperit ce cantitate este necesară

După cum au raportat, cercetătorii au descoperit că între trei luni și doi ani înainte de diagnosticare, pacienții erau susceptibili de a prezenta patru simptome:

-Durere abdominală

-Sângerare rectală

-Diaree

-Anemie prin deficit de fier.

Studiul a concluzionat că a avea doar unul dintre aceste simptome aproape a dublat riscul de cancer intestinal. A avea două simptome a crescut riscul de peste 3,5 ori; și având trei sau mai multe a crescut riscul de peste 6,5 ori.

Investigatorul principal Yin Cao a declarat: „Cancerul colorectal nu este pur și simplu o boală care afectează persoanele în vârstă; dorim ca adulții mai tineri să fie conștienți de aceste semne și simptome potențial foarte grăitoare și să acționeze în funcție de aceste semne și simptome – în special pentru că persoanele sub 50 de ani sunt considerate a fi cu un risc scăzut și nu primesc screening de rutină pentru cancerul colorectal”.

Noul avantaj al Ucrainei, care îl pune în dificultate pe Putin. Nu l-a avut niciodată contra Rusiei

Descoperirile au loc în timp ce statisticile arată că oamenii din SUA născuți în 1990 au un risc dublu de a face cancer de colon și de patru ori mai mult de a face cancer de rect în comparație cu adulții tineri născuți în 1950. În 2021, Grupul operativ al serviciilor preventive din SUA a redus vârsta recomandată pentru screeningul cancerului intestinal de la 50 la 45.

La fel, depistarea cancerului intestinal în Marea Britanie este în prezent oferită persoanelor cu vârsta cuprinsă între 60 și 74 de ani la fiecare doi ani. Din 2021, programul de screening s-a extins treptat pentru a include persoane cu vârste cuprinse între 50 și 59 de ani.

Bowel Cancer UK subliniază că ratele de supraviețuire sunt mari atunci când boala este detectată devreme, dar aceste rate scad pe măsură ce cancerul progresează. Există aproximativ 44.100 de cazuri noi de cancer intestinal în Regatul Unit în fiecare an, ceea ce echivalează cu aproximativ 120 în fiecare zi (2017-2019). Cancerul intestinal este al patrulea cel mai frecvent cancer din Marea Britanie, reprezentând 11% din toate cazurile noi de cancer, conform Bristol Live.

Dr. Deborah Lee, de la Dr Fox Online Pharmacy, a explicat că, în prima etapă, „cancerul a crescut prin celulele care căptușesc peretele intestinal și în peretele muscular al intestinelor, dar nu s-a răspândit mai departe” și, important, „Stadiul unui cancer de intestin de obicei nu are simptome”. Cancerul intestinal distruge viețile a aproximativ 16.800 de oameni în Marea Britanie în fiecare an, devenind al doilea cancer cel mai mortal din țară, ceea ce evidențiază importanța conștientizării simptomelor.

În fiecare an, aproape 6 din 10 din toate decesele cauzate de cancer intestinal (58%) din Marea Britanie apar la persoane cu vârsta de 75 de ani și peste. Proiecțiile sugerează că ar putea exista aproximativ 19.100 de decese din cauza cancerului intestinal în fiecare an în Marea Britanie până în 2038-2040.

Fenomenul care a adus întunericul continuu. Jumătate din populația a 2 țări europene omorâtă VIDEO

Dr. Lee a subliniat natura insidioasă a cancerului intestinal, declarând: „Se crede că cancerul intestinal are o fază premalignă lungă. Poate dura 10 ani pentru ca cancerul intestinal să crească dintr-un polip de intestin subțire”.

În a doua etapă, deși cancerul a pătruns prin peretele intestinal și poate afecta țesuturile din apropiere, adesea nu s-a răspândit la ganglionii limfatici sau în alte părți ale corpului, unii pacienți neavând încă simptome. Simptomele sunt prezente de obicei în etapele trei și patru, cu semne vizibile inclusiv sânge în scaun și dureri abdominale inferioare.

Alte simptome identificate de dr. Lee pentru aceste stadii avansate sunt sângele în scaune, sângerarea rectală, modificări ale obiceiurilor intestinale, cum ar fi diareea sau constipația, disconfort abdominal inferior, modificări ale formei scaunului, cum ar fi scaune lungi și înguste și eliminarea de gaze în exces.

Schimbările în obiceiurile intestinale care duc la afecțiuni precum diaree sau constipație, o durere persistentă în abdomenul inferior, transformarea scaunului care sugerează scaune lungi și excesul semnificativ de gaze sunt toate semnale de avertizare timpurie ale cancerului intestinal. NHS subliniază că orice scădere în greutate inexplicabilă, oboseală extremă și balonare ar putea fi semne revelatoare.

Avertismentul medicilor: Cancerul lovește dramatic, cauzat de ceva care intră în corp fără să știm
Avertismentul medicilor: Cancerul lovește dramatic, cauzat de ceva care intră în corp fără să știm
Cercetătorii de la Universitatea Texas din SUA, care au realizat un studiu publicat în revista Environmental Pollution, pe mai mult de 28.000 de persoane, au făcut o descoperire alarmantă...
„Golăniile lui Rafila continuă în Sănătate”, acuză un deputat USR. Pe cine a pus ministrul Sănătății la șefia Institutului Marius Nasta FOTO
„Golăniile lui Rafila continuă în Sănătate”, acuză un deputat USR. Pe cine a pus ministrul Sănătății la șefia Institutului Marius Nasta FOTO
Deputatul USR Emanuel Ungureanu îl atacă dur marți, 10 decembrie, într-o postare pe Facebook pe ministrul Sănătății Alexandru Rafila, pe care îl acuză că l-a numit la șefia Institutului...
#risc cancer, #cancer intestine , #stiri externe
  1. România riscă pene de curent din cauza dependenței importurilor de energie. Care ar fi soluția: "Am putea în mod teoretic acum să nu importăm nimic"
  2. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu din nou în faţa judecătorilor în trei procese de corupţie, fraudă şi abuz de încredere: ”Nu fug”
  3. Ce au descoperit polițiștii de frontieră în bagajul unui bărbat din Timișoara. Acesta călătorea în Indonezia
  4. Cât costă un porc înainte de Crăciun. Producătorii consideră că prețul e mic: „Oamenii sunt de bună credință, dar n-au bani”
  5. Soția lui Bashar al-Assad este respinsă de țara unde s-a născut. „Este o persoană sancționată și nu este binevenită aici”
  6. Uniunea Europeană se gândește să ia în calcul măsuri împotriva Georgiei după manifestațiile proeuropene
  7. "Armata Ucrainei este în pragul colapsului". Șeful serviciului de informații externe al Rusiei, anunț despre reușitele Moscovei
  8. Cât costă o porție de sarmale și un vin fiert la Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca. Intrarea este gratuită
  9. Marcel Bartic, profesorul amenințat cu moartea de legionarii de la Tâncăbești, a făcut plângere la Poliție: ”Nu suntem într-o țară bananieră unde ei fac ce vor”
  10. Problemele mintale pentru tinerii angajați în era Covid, în Franța. Unii s-au gândit chiar la sinucidere. Studiul care a scos la iveală situația tragică