Risc crescut de moarte prematură: 2 reguli neștiute legate de consumul de cafea și statul pe fotoliu, descoperite în SUA

Miercuri, 24 Aprilie 2024, ora 02:20
7872 citiri
Risc crescut de moarte prematură: 2 reguli neștiute legate de consumul de cafea și statul pe fotoliu, descoperite în SUA
Sedentarismul duce la un risc crescut de mortalitate FOTO X

O echipă de experți de la Universitatea de medicină din Suzhou, care a efectuat un studiu în Statele Unite, publicat în revista BioMed Central Public Health pe 17 aprilie 2024, a făcut o descoperire semnificativă pentru sănătate.

Cercetătorii au aflat o legătură neștiută între două obiceiuri ale oamenilor și o rată crescută a mortalității. Efectele combinate ale sedentarismului și lipsei consumului de cafea conduc la valori ridicate ale mortalității premature din cauza bolilor cardiovasculare și a altor afecțiuni.

Comportamentul sedentar și lipsa consumului de cafea sunt asociate cu boli cronice, dar legăturile lor combinate cu mortalitatea sunt puțin înțelese. Statul prelungit pe scaun crește riscul de mortalitate cauzată de toate afecțiunile și de bolile de inimă, în special la persoanele care nu îndeplinesc nivelurile de activitate fizică recomandate, potrivit News Medical.

Consumul de cafea variază în funcție de stilul de viață și demografie, vârsta jucând un rol primordial. Calitățile sale antioxidante pot reduce morbiditatea și mortalitatea bolilor cronice.

O țară, cea mai mare creștere a înarmărilor din lume: Depășește SUA, Rusia, China, Marea Britanie și Germania

În prezentul studiu, cercetătorii de la Universitatea de medicină din Suzhou, China, au investigat în Statele Unite efectele combinației dintre sedentarismul zilnic și lipsa consumului de cafea asupra decesului din toate cauzele și a bolilor cardiovasculare.

Cercetătorii au examinat datele din Sondajele Naționale de Sănătate și Nutriție (NHANES) efectuate între 2007 și 2018, inclusiv 10.639 de participanți. Ei au exclus persoanele cu date lipsă privind factorii de expunere, variabilele de rezultat și covariabilele și pe cei cu un aport zilnic de energie inconsecvent. Ei au adunat date despre mortalitate din interviuri și examinări fizice până la 31 decembrie 2019 și au evaluat datele zilnice auto-raportate privind timpul sedentar.

Rezultatele primare ale studiului au fost bolile cardiovasculare și decesul de orice cauză, stabilite folosind numerele ICD-10.

NATO, presiune asupra a 4 țări membre, printre care și România: Miza uriașă contra lui Putin

Echipa a folosit regresiile proporționale ale hazardului Cox pentru a calcula valorile hazardului (HR) ajustate pentru variabilele sociodemografice, factorii stilului de viață și covariatele istoricului medical. Variabilele sociodemografice au inclus sexul, etnia, rasa, nivelul de educație, starea civilă, raportul veniturilor sărăciei, indicele de masă corporală (IMC) și circumferința taliei.

Factorii stilului de viață au inclus obiceiurile de fumat, consumul de alcool, valorile indicelui de alimentație sănătoasă (HEI) 2015 și activitatea fizică. Istoricul medical a inclus hipertensiune arterială, diabet, hipercolesterolemie, cancer și medicamente.

Indivizii care sunt sedentari timp de șase ore sau mai mult pe zi au arătat o probabilitate mai mare de a fi albi, non-hispanici și având educație cel puțin de liceu. Ei au prezentat, de asemenea, o circumferință mai mare a taliei, obezitate abdominală și un IMC mai mare.

Consumatorii de cafea au prezentat șanse mai mari de a fi non-hispanici, caucazieni, mai în vârstă. Doar 52% dintre americani beau cafea și peste jumătate raportează că stau cel puțin șase ore pe zi pe fotoliu. Douăzeci și trei la sută dintre americani au declarat că au stat șase ore sau mai mult pe zi și nu au băut cafea.

Ucraina nu ascultă de avertismentul SUA: Mutarea Kievului care îi înfurie pe Putin și Washingtonul

Pe parcursul a 13 ani de urmărire, 945 de decese au avut loc printre participanții la cercetare, dintre care 284 fiind cauzate de BCV. Timpul sedentar de > 8,0 ore pe zi a fost legat de ratele crescute ale deceselor din toate cauzele (HR, 1,5) și legate de BCV (HR, 1,8) în comparație cu timpii de ședere de < 4,0 ore zilnic, conform analizei multivariate. Persoanele din zona superioară pentru consumul de cafea au avut șanse scăzute de decese de orice cauză (HR, 0,7) și decese legate de BCV (HR, 0,5) în comparație cu cei care nu consumau cafea.

Analizele comune au arătat că cei care nu beau cafea care stăteau cel puțin șase ore pe zi au o probabilitate de 1,6 ori mai mare de mortalitate din orice cauză decât consumatorii de cafea care stăteau mai puțin de 6,0 ore pe zi. Descoperirile indică faptul că relația dintre timpul de ședere și riscul crescut de deces a fost exclusiv pentru adulții neconsumatori de cafea, nu pentru băutorii de cafea.

Quarterly Report - Editia 4

Guvernul se pregătește să aprobe "Programul naţional pentru transformarea digitală a autorităţilor publice locale"
Guvernul se pregătește să aprobe "Programul naţional pentru transformarea digitală a autorităţilor publice locale"
Guvernul va aproba joi, prin ordonanţă de urgenţă, Programul naţional pentru transformarea digitală a autorităţilor publice locale. "Beneficiarii programului sunt unităţile...
Cine ar câștiga alegerile pentru funcția de președinte în România, conform celui mai recent sondaj de opinie
Cine ar câștiga alegerile pentru funcția de președinte în România, conform celui mai recent sondaj de opinie
Aproape un sfert dintre alegători ar opta pentru Mircea Geoană în primul tur al alegerilor prezidenţiale, 18.2% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 13.5% pentru George Simion (AUR), 12.5% pentru Diana...
#risc moarte prematura, #sedentarism riscuri, #sedentarism pericole, #consum cafea beneficii, #consum cafea sanatate , #stiri externe