Factor de risc major pentru șoferi, neștiut: Pericol similar cu băutura și drogurile pentru a face accident la volan

Joi, 06 Aprilie 2023, ora 02:18
5070 citiri
Factor de risc major pentru șoferi, neștiut: Pericol similar cu băutura și drogurile pentru a face accident la volan
Oboseala la volan cauzată de somnul insuficient duce la accidente FOTO: Smartrak

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Queensland din Australia, care a efectuat un amplu studiu publicat în revista Nature and Science of Sleep pe 4 aprilie 2023, a descoperit un factor de risc major pentru șoferi. Astfel, experții au găsit că cei care conduc după ce au dormit mai puțin de 5 ore pe noapte prezintă un pericol la fel de mare de accident precum aceia ce au consumat alcool sau droguri.

Cercetătorii pun problema că șoferii ar putea fi amendați sau chiar să-și piardă permisul de conducere dacă conduc mașina în stare de oboseală. Experții avertizează asupra acestui risc major pe care conducătorii auto îl au în trafic, în această stare, subliniind faptul că 20% dintre accidentele produse se datorează acestei cauze, potrivit Science Alert.

Acest studiu s-a realizat pentru a afla dacă am putea reduce numărul de accidente legate de oboseală pe drumurile australiene, urmând o strategie similară cu aceea folosită în cazul celor în stare de ebrietate. Există un moment în care am putea considera că un șofer este afectat din cauza oboselii?

Țările care s-au alăturat Rusiei în privința Ucrainei. SUA au aflat ce le-a oferit Putin la fiecare

Pentru a face acest lucru, s-au evaluat dovezile științifice din studii de laborator și de teren care au analizat cât de mult somn au avut șoferii înainte să conducă în siguranță.

După sintetizarea rezultatelor a 61 de studii unice, am constatat că a dormi mai puțin de 4 până la 5 ore în ultimele 24 de ore este asociat cu o dublare aproximativă a riscului unui accident de vehicul. Acesta este același risc de accident observat atunci când șoferii au o concentrație de alcool în sânge de 0,05 la sută.

Putin a infiltrat un cal troian într-o țară NATO: Încă un atac la ”dominația” SUA pe plan mondial

Nu numai asta, dar riscul unui șofer de a se accidenta crește semnificativ cu fiecare oră de somn pierdută cu o noapte înainte. Unele studii au sugerat chiar că, atunci când un șofer a dormit între zero și 4 ore în noaptea precedentă, ar putea fi de până la 15 ori mai multe șanse de a avea un accident.

Analiza noastră sugerează că, pe baza dovezilor științifice, ar putea fi rezonabil să le cerem șoferilor să aibă o anumită cantitate de somn înainte de a se urca la volan. Dacă ar fi să ne aliniem cu gradul de risc considerat acceptabil pentru intoxicația cu alcool, am putea lua în considerare necesitatea unui minim de cinci ore de somn înainte de a conduce.

De asemenea, trebuie să luăm în considerare modul în care ar fi implementată o astfel de lege. Nu există o modalitate actuală de a evalua oboseala la marginea drumului – nici un test de respirație sau un test de sânge care să evalueze cât de mult ai dormit sau cât de afectat ești.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a ajuns un șofer șicanat în trafic să devină el ținta acuzațiilor. "N-ai copii, nu comentezi"
Cum a ajuns un șofer șicanat în trafic să devină el ținta acuzațiilor. "N-ai copii, nu comentezi"
Aglomerația din trafic, mai ales în marile orașe, pune greu la încercare nervii șoferilor. Conflicte minore scapă cu ușurință de sub control și duc la situații periculoase. Unii...
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
#riscuri accident rutier, #oboseala volan, #oboseala volan sfaturi, #alcool la volan, #soferi, #soferi beti volan, #risc accident , #stiri externe