De ce soarta premierului britanic Rishi Sunak este în mâinile lui Putin

Vineri, 13 Ianuarie 2023, ora 23:52
5073 citiri
De ce soarta premierului britanic Rishi Sunak este în mâinile lui Putin
Rishi Sunak are o misiune dificlă în Marea Britanie, pe fondul crizei mondiale și a războiului lui Putin FOTO: Independent

Angajamentul solemn al prim-ministrului britanic Rishi Sunak de a reduce inflația, la fel ca unele dintre celelalte promisiuni ale sale, a fost atent calibrat pentru a asigura cea mai mare probabilitate de succes. Dar, izbânda premierului de la Londra depinde de Vladimir Putin și de evoluția războiului din Ucraina, care poate duce la noi turbulențe pe piața de energie și a produselor alimentare.

Banca Angliei, printre altele, a estimat, în linii mari, că inflația pentru indicele prețurilor de consum va scădea în Marea Britanie de la rata anuală actuală de 10,7% (din 2022) la aproximativ 5,2% în trimestrul patru al anului 2023, potrivit Independent.

Presupunând că inflația din Marea Britanie va avea o traiectorie descendentă destul de constantă în cursul anului următor, aceasta implică o rată lunară a inflației IPC de mai puțin de 5,2% – media din octombrie până în decembrie – numai în decembrie, susține Sean O’Grady.

Celebrul economist Nouriel Roubini anunță: 10 mega crize lovesc lumea, dar există o soluție de a ne proteja VIDEO

O veste și mai bună pentru actualul prim-ministru, responsabil de economie pentru mai bine de trei ani de acum încolo, este că Banca Angliei vede, ca prognoză o inflație în jur de 1,4% în ultimele luni ale anului 2024 și perspectiva unei inflații zero până la sfârșitul anului 2025.

Există motive temeinice pentru care Sunak își va putea îndeplini promisiunea. Cea mai puternică este o simplă chestiune de statistică. Din noiembrie 2021 până în noiembrie 2022, prețurile interne la gaze au crescut cu 129 la sută, iar prețurile interne la electricitate cu 65 la sută.

Cu excepția cazului în care prețurile la energie cresc din nou la fel – puțin probabil – nivelul prețului energiei ar trebui să se stabilească. Taxele se vor stabiliza și în cele din urmă vor scădea. Acest lucru, la rândul său, va împinge inflația generală mai scăzută, având în vedere cât de importante sunt prețurile energiei în întreaga economie.

Factori similari vor duce la o scădere a inflației la alimente. O reluare a livrărilor de supraconductori din Asia de Est ar trebui să crească în mod similar oferta de mașini și bunuri de larg consum, ceea ce înseamnă din nou o valoare mai bună pentru clienți.

Putin mai are o singură variantă în Ucraina, una la care nu s-a gândit la începutul invaziei

Evident, multe sectoare din energie și industria alimentară depind de Vladimir Putin și de evoluția războiului din Ucraina și de sancțiunile împotriva Rusiei. Dovezile de până acum sunt că prețurile la gaze răspund bine la succesul forțelor ucrainene, dar evident că acest lucru nu poate fi considerat de la sine înțeles.

O ofensivă reînviată a Rusiei sau blocadele navale ale Ucrainei ar putea inversa cu ușurință scăderile recente ale prețurilor mărfurilor, ar putea duce la creșterea inflației la nivel global și ar putea distruge ambiția lui Rishi Sunak.

Dar, în alte privințe, succesul Sunak depinde într-o oarecare măsură de dorința Băncii de a provoca o recesiune și mai profundă decât se aștepta. O mare îngrijorare pentru Bancă și pentru guvern este dacă prețurile mai mari împing salariile în sus și atunci companiile încearcă să transmită creșterea masei lor salariale prin creșterea prețurilor.

Această „spirală salariu-preț” îi înspăimântă pe bună dreptate pe factorii de decizie, iar dacă inflația devine încorporată, atunci Sunak ar putea fi dezamăgit de această dată anul viitor.

Chiar și cu tot ceea ce știm că s-ar putea întâmpla, există întotdeauna evenimente de tip „lebădă neagră”. Dacă are ghinion, Sunak ar putea fi învins de criza globală și de evoluția războiului lui Putin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Recentul atac cu peste 300 de rachete și drone al Iranului asupra Israelului marchează o escaladare a conflictului, iar experții au analizat cum influențează această evoluție războiul lui...
Ucraina în mare pericol: Putin, strategie infamă pentru a repurta o mare victorie VIDEO
Ucraina în mare pericol: Putin, strategie infamă pentru a repurta o mare victorie VIDEO
Războiul lui Putin, deși este unul de lungă durată și cu pierderi uriașe de vieți omenești pentru Moscova, el continuă fără scrupule. În prezent, Kievul trece prin momente dificile din...
#Rishi Sunak, #prim ministru Marea Britanie, #Marea Britanie, #premier Marea Britanie, #Putin razboi, #inflatie Marea Britanie , #Razboi Ucraina