Premierul Rishi Sunak joacă dur: Epoca de aur a relațiilor Marii Britanii cu o superputere mondială s-a sfârșit

Marti, 29 Noiembrie 2022, ora 23:32
6842 citiri
Premierul Rishi Sunak joacă dur: Epoca de aur a relațiilor Marii Britanii cu o superputere mondială s-a sfârșit
Rishi Sunak a declarat că epoca de aur a relațiile Marii Britanii cu China s-a terminat FOTO: BBC

În primul său discurs de politică externă, Rihi Sunak, noul premier de la Londra, în vârstă de 42 de ani, a spus că legăturile economice mai strânse din deceniul precedent au fost „naive”. Astfel, el a subliniat faptul că așa-numita ”epocă de aur” a relațiilor Marii Britanii cu o superpuetere mondială, China, s-a încheiat, spunând că poziția țării sale va evolua.

Premierul a spus că Marea Britanie trebuie să înlocuiască dorința cu un „pragmatism robust” față de concurenți, potrivit BBC News.

Dar el a avertizat împotriva „retoricii Războiului Rece”, adăugând că semnificația puterii globale a Chinei nu poate fi ignorată. Sunak s-a confruntat cu presiuni din partea deputaților conservatori pentru a întări poziția Regatului Unit față de China, de când a preluat funcția de prim-ministru luna trecută.

Victoria Chinei în Ucraina: Înțelegerea secretă din spatele ușilor închise dintre SUA și Beijing

Discursul său vine după protestele din China în weekend împotriva legilor stricte de blocare a pandemiei de Covid-19. Poliția a făcut mai multe arestări, iar un jurnalist BBC a fost reținut în timp ce relata despre un protest de la Shanghai duminică.

„Recunoaștem că China reprezintă o provocare sistemică pentru valorile și interesele noastre, o provocare care devine mai acută pe măsură ce se îndreaptă către un autoritarism și mai mare”, a spus Sunak.

El a adăugat că „epoca de aur” a relațiilor Marea Britanie-China „s-a încheiat”, împreună cu „ideea naivă” că mai multe schimburi comerciale cu Occidentul ar duce la o reformă politică chineză.

Schimbare seismică pe piața din Occident: Doi furnizori de combustibil intră puternic în Europa după renunțarea la Rusia

Expresia „epoca de aur” este asociată cu legăturile economice mai strânse din timpul fostului prim-ministru David Cameron – dar relațiile dintre Londra și Beijing s-au deteriorat de atunci.

Totuși, Sunak a subliniat că „nu putem ignora pur și simplu importanța Chinei în afacerile mondiale – pentru stabilitatea economică globală sau pentru probleme precum schimbările climatice”.

El a adăugat că Marea Britanie va lucra cu aliații, inclusiv SUA, Canada, Australia și Japonia pentru a „gestiona această competiție din ce în ce mai accentuată, inclusiv prin diplomație și angajament”.

Sunak și președintele chinez Xi Jinping urmau să se întâlnească pentru prima dată la summitul G20 din Indonezia la începutul acestei luni, dar întâlnirea a fost anulată în urma unei explozii cu rachete în Polonia.

Citește și:
„Brexit” s-a transformat în „Bregret”. Tot mai mulți britanici susțin că despărțirea de UE este mai rea decât se așteptau
„Brexit” s-a transformat în „Bregret”. Tot mai mulți britanici susțin că despărțirea de UE este mai rea decât se așteptau
Premierul britanic Rishi Sunak a apărat Brexitul, pe care îl vede drept o "oportunitate uriaşă", la împlinirea celor trei ani de la ruptura istorică a Londrei de Uniunea Europeană, marcată...
Condiții noi de intrare în Marea Britanie, aplicabile din 2023, inclusiv pentru români
Condiții noi de intrare în Marea Britanie, aplicabile din 2023, inclusiv pentru români
Ca parte a efortului Marii Britanii de a digitaliza complet frontierele până în 2025, turiștii vor trebui în curând să obțină o nouă autorizație de călătorie electronică pentru a...