Spionul comunist Ristea Priboi și alți 13 ofițeri DIE acuză CNSAS că i-a deconspirat într-o carte, dar s-au afișat de bună-voie în văzul tuturor - REPORTAJ

Marti, 02 Mai 2023, ora 21:40
12942 citiri
Spionul comunist Ristea Priboi și alți 13 ofițeri DIE acuză CNSAS că i-a deconspirat într-o carte, dar s-au afișat de bună-voie în văzul tuturor - REPORTAJ
Ristea Priboi, fost spion DIE și fost consilier al lui Adrian Năstase FOTO / Ionuț Mureșan

Fostul spion comunist Ristea Priboi și alți foști ofițeri ai Direcției de Informații Externe (DIE) au cerut judecătorilor marți, 2 mai, să-i dea pe mâna procurorilor DIICOT pe cercetătorii CNSAS pentru că ar fi divulgat „secrete care periclitează siguranța națională” în lucrarea „O istorie a Centrului de Informații Externe”. Nimeni nu-i cunoștea pe foștii spioni ai României, până să vină la toți la Curtea de Apel București.

Într-o zi în care aproape toată atenția presei era îndreptată spre prelungirea măsurii arestului la domiciliu a fraților Andrew și Tristan Tate, la sala alăturată un grup de seniori depănau amintiri pe o bancă, lângă sala Secției a II-a penală.

Toți erau strânși în jurul unui bătrânel îmbrăcat într-un sacou albastru, cu o mustață albă, tunsă scurt, care amintea de cea a lui Iulian Vlad.

La o a doua privire, devenea clar că domnul respectiv – puțin adus de spate, cu gesturi care trădau o eleganță reținută, la fel ca îmbrăcămintea– era solicitat de toată adunarea a cărei medie de vârstă era 70 de ani și explica câte ceva fiecărui pensionar în parte. Numai că puțini pensionari din Româna pot trăda eleganță, așa că trebuia ca persoana care captase atenția grupului să fie un pensionar mai… special!

„E Ristea Priboi!”, șoptește o voce din marea de justițiabili, avocați și ziariști adunați pe holurile Curții de Apel București.

Priboi - fost spion și fost consilier al lui Adrian Năstase

Și, într-adevăr, avizierul Secției a II-a penală arăta că fostul spion al DIE din anii 70 – cel trimis de generalul Nicolae Pleșiță în misiuni prin toată Europa Occidentală – avea proces alături de alți 13 foști ofițeri de informații externe. După Revoluție, Ristea Priboi a fost ofițer al SIE și apoi consilier al lui Adrian Năstase.

Ceilalți 13 sunt: Constantin Anghelache, Constantin Ciobanu, Constantin Ion, Horia Dima, Ion Eacobescu, Victor Marcu, Gheorghe Marinescu, Valer Monda, Lucian Negrea, Constantin Petcu, Petre Sofronie și Gheorghe Toader.

Obiectul cauzei era o plângere împotriva unei soluții de clasare a DIICOT care a fost repartizată judecătoarei Iuliana Marilena Ciolcă.

Pe vremea comunismului, un principiu de supraviețuire urbană îi îndemna pe oameni să se așeze la o coadă și abia apoi să întrebe „ce se dă aici”, iar reporterii – din reflex – i-au urmat în sală pe cei 14 seniori.

Bătrâneii s-au așezat în ultimele bănci, cu Risea Priboi în mijloc, și au așteptat strigarea cauzei. Rândul le-a venit târziu, căci la procese nu se dă, ci se ia: timp.

Apărătorul celor 14 a cerut admiterea plângerii „așa cum a fost formulată” – sintagma prin care avocații dau de înțeles instanței că nu vor să intre în prea multe detalii în ședință publică și preferă să facă trimitere la concluziile scrise, depuse la dosar.

Pe un ton jos, cu o voce gravă – așa cum fac de obicei oamenii când nu-i de glumă – avocatul tot a trebuit să dezvăluie câte ceva, dar s-a asigurat că folosește acronime.

„Persoanele din sală nu fac parte din Securitate, ci din DIE. Toate documentele pe care CNSAS le primește în gestiune sunt cele de la Securitate, nu ale DIE. Se prevede că se poate cere o declasificare a documentelor printr-o comisie specială. Se susține că a operat o declasificare prin lege, dar legea a fost declarată neconstituțională. Aici e vorba de un prejudiciu creat SIE (n.r. – Serviciul de Informații Externe). SIE nu supraveghează persoane, ci obține informații din străinătate”, a declarat avocatul.

Ristea Priboi acuză CNSAS că a deconspirat sute de ofițeri DIE

Ristea Priboi și colegii lui n-au spus o vorbă în fața instanței, în afară de momentul în care au răspuns prezent la strigarea cauzei. Instanța a rămas în pronunțare pentru data de 16 mai.

Plângerea lui Ristea Priboi a fost înregistrată inițial la Tribunalul București, de unde a ajuns la Curtea de Apel urmare a declinării competenței.

Ziare.com a consultat încheierea din data de 31.03.2023 a primului judecător în fața căruia a ajuns dosarul, pentru a vedea ce anume are de împărțit fostul spion al regimului comunist cu CNSAS.

Din documentul citat reiese că Ristea Priboi și ceilalți 13 foști ofițeri DIE au formulat o plângere penală împotriva unui director al SIE, a președintelui CNSAS și a șefului Arhivei CNSAS pe care îi acuză de:

  • divulgarea informațiilor secrete de stat
  • divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice
  • abuz de serviciu
  • divulgarea secretului care periclitează securitatea națională
  • constituirea unui grup infracțional organizat

„Prin ordonanța nr. 3203/D/9/2022 din data de 13.09.2022 a DIICOT (…) s-a dispus începerea urmăririi penale în rem privind săvârșirea infracțiunii de divulgarea secretului care periclitează securitatea națională (…) constând în aceea că lucrarea ”O istorie a CIE” a autoarei Florica Dobre, lansată la data de 27.06.2022, relevă structura C.I.E. (n.r. – Centrul de Informații Externe), identitatea a 234 de ofițeri de informații și a activității acestora desfășurată în interes național, informații ce provin din arhiva operativă a S.I.E, metodologia utilizată, cadrele de informații externe cu nume real, cu datele personale despre familie și evoluția profesională a acestora, dar și cu numele conspirative utilizate în misiunile avute în străinătate, precum și detalii și metode de lucru din activitatea desfășurată”, se arată în documentele dosarului.

Prin ordonanţa nr. 3202/D/P/2022 din data de 10.01.2023 a DIICOT s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de divulgare a informațiilor secrete de stat, divulgarea secretului care periclitează securitatea națională și constituirea unui grup infracțional organizat, soluție pe care Ristea Priboi și ceilalți 13 foști ofițeri au atacat-o în instanță.

Reamintim că Ristea Priboi este un fost deputat PSD cu o biografie controversată atât înainte, cât și după Revoluție. El a fost cercetat de DNA în 2008 pentru fapte de corupție alături de Adrian Năstase în Dosarul „Mătușa Tamara”, în care ambii au fost ulterior achitați.

Ristea Priboi a mai fost în vizorul DNA în aprilie 2006, într-un dosar în care apărea şi numele omului de afaceri Genică Boerică, dar procurorii DNA au dispus scoaterea lui de sub urmărirea penală.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Angajații Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) protestează public faţă de decizia politicienilor de majorare a numărului membrilor Colegiului, în contextul...
Plângere penală împotriva ministrului Dezvoltării și a primarului din Râşnov. Acuzațiile grave aduse ”binomului naş-fin”
Plângere penală împotriva ministrului Dezvoltării și a primarului din Râşnov. Acuzațiile grave aduse ”binomului naş-fin”
Senatorul USR Irineu Darău a anunțat joi, 18 aprilie, că a depus un denunţ penal împotriva ministrului Dezvoltării, Adrian Veştea, şi a primarului din Râşnov, Liviu-Cătălin Butnariu,...
#Ristea Priboi, #spion, #SIE, #comunism Romania, #CNSAS, #Securitate, #DIICOT, #plangere penala, #secrete de stat , #justitie