Aceiasi bani, mai multe buzunare (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 18 August 2011, ora 16:37
3553 citiri
Aceiasi bani, mai multe buzunare (Opinii)

In politica normala, intelegerea la care au ajuns UDMR si PDL intru zamislirea unui nou ministru al Sanatatii nu e deloc normala. Casa de Sanatate a fost subordonata ministerului. Adica UDMR a invins. Emil Boc a explicat aceasta subordonare, nu institutionala, ci functionala ( cum o fi asta?) printr-o propozitie savanta: armonizarea politicilor publice in acest domeniu. Aha!

Laszlo Borbely a fost mai explicit: CNAS gestioneaza 85% din banii Sanatatii si ministerul raspunde cand apar problemele, este normal ca si ministerul sa aiba un cuvant de spus in privinta fondurilor. Adica, mai pe romaneste, banii asiguratilor au fost impartiti intre Casa condusa de omul lui Adriean Videanu si ministerul condus de omul UDMR. Adica sa manance si gura clientelei maghiare ceva. Asiguratii tot pe afara vor ramane, ca pana acum. Cum va arata concret imparteala si cat va fi ea de frateasca vom afla cat de curand, caci de la ordonanta scrisa la banul dat e cale lunga, iar Lucian Duta nu o fi pus degeaba acolo unde a fost pus.

Pana una alta insa, se pare ca sacrificiul lui Cseke Attila pe altarul beneficiilor partidului nu a fost inutil. Maghiarii au tras si ei o bucatica de spuza de pe turta pedelista pe turta lor care ramasese cam necoapta. Caci despre asta a fost vorba de la inceput, despre o caftelea pe banii, cam putini, care pot fi manevrati in anul acesta preelectoral.

Nu cred ca PDL a facut usor acest sacrificiu, insa nu este in pozitia sa negocieze prea dur, caci coalitia e fragila, iar presiunile Opozitiei asupra UDMR sunt din ce in ce mai intense. Si daca UDMR schimba barca, guvernarea Boc se va incheia in cateva zile, iar suspendarea presedintelui redevine o chestiune de mare actualitate. E drept ca UDMR nu vrea sa plece de la putere si a dat toate semnalele in acest sens, dar numai atat timp cat puterea renteaza.

In privinta profitului s-a dovedit chiar maleabil: ori controleaza o parte din banii Casei de Sanatate, ori mai primeste un minister, caci altfel, cum spuneam, nu renteaza. Iar PDL a ales solutia mai putin pagubitoare, decat sa dea un minister integral, a dat o parte din CNAS. Asadar, in esenta, toata povestea s-a redus la ceea ce a fost dintr-un bun inceput: o relgare de conturi intre partide si clietelele lor pe banii asiguratilor. In esenta insa, nu s-a schimbat nimic.

Cat despre noul ministru, Ritli Ladislau, nu pot decat sa-i doresc mult noroc, caci are nevoie din plin. Sansele domniei sale sa scape cu imaginea curata de la conducerea unuia dintre cele mai grele, mai subfinantate si mai nereformate domenii sunt minime. Si cum spuneam, de-a dreapta sa va fi mereu talentatul domn Duta. Are avantajul ca intelege mecanismele din Sanatate, cu care fostul ministru notar nu avea nimic in comun. Dar simplul fapt ca este, inteleg, un medic eminent nu-l face si un manager bun. Dimpotriva, din acest punct de vedere are la activ un scandal cu consecinte dezastruoase - moartea a 20 de bebelusi la maternitatea din Oradea. Dar sa speram ca a picat atunci ca un Acar Paun si aptitudinile manageriale ale lui Ritli Ladislau de-abia urmeaza sa fie dovedite.

Si dupa ce pune mana pe banii mult ravniti de UDMR, poate se apuca si de reforma. Si cu riscul de a ma repeta i-as aminti ca aceasta ar trebui sa inceapa cu definirea pachetului de baza de servicii medicale decontate in baza asigurarii standard, cu salarizarea cadrelor medicale in functie de criterii de performanta, de licitatii corecte si transparente, de directori de spitale cu adevarat depolitizati si specialisti in management sanitar. Dar toate acestea inseamna tocmai spargerea intereselor clientelei.

Cum spuneam, ii doresc mult, mult succes noului ministru!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#Ritli Ladislau ministerul Sanatatii, #CNAS Ministerul Sanatatii, #UDMR PDL Ministerul Sanatatii , #ministrul Sanatatii
Comentarii