Ladislau Ritli: Medicina de familie este o forta importanta in sistem

Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 13:51
1544 citiri
Ladislau Ritli: Medicina de familie este o forta importanta in sistem
Foto: Arhiva

Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a subliniat vineri, in cadrul Conferintei de pediatrie pentru medicii de familie, ca medicina de familie este cea mai importanta forta din sistem nu numai numeric, existand peste 11.000 de medici de familie, dar si din punct de vedere al asigurarii asistentei medicale.

Ritli a sustinut ca aproximativ 80-85% din problemele de sanatate ale populatiei ar trebui rezolvate de medicii de familie, avand in vedere ca accesul la acestia este mai usor.

In ceea ce priveste pediatria, ministrul Sanatatii, care are aceasta specialitate, a evidentiat ca acest segment a scazut ca numar de specialisti, adaugand ca la inceputul asigurarilor de sanatate erau doua segmente in cadrul medicinei de familie, adica pediatria si medicina pentru adulti. In timp numarul pediatrilor s-a redus si problemele acestora au trebuit rezolvate de medicii de familie pentru adulti.

In opinia sa, trebuie facut mai mult pentru profilaxie, mai ales in mediul rural. In ceea ce priveste bugetul alocat medicinei de familie, care este de numai 6,8% din bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), a fost apreciat de ministru ca fiind foarte mic.

El a mentionat ca sistemul este centrat in prezent mai mult pe spital si a facut referire la faptul ca Ministerul Sanatatii (MS) isi propune o crestere a finantarii de catre CNAS a medicinei private.

"Dorim sa largim reteaua de asistenti comunitari si am discutat in acest sens cu MAI, acestia fiind foarte utili. Acestia exista si in prezent, dar nu suficienti pentru a face profilaxie. Trebuie sa ne sprijinim pe asistenta la domiciliu si mai putin in spital", a spus ministrul.

In acest sens, Ritli a mentionat intentia MS ca in contractul-cadru pentru anul viitor sa se introduca o stimulare pentru medicii de familie care isi trateaza pacientii acasa si ii indreapta in numar mai mic spre spital.

Privitor la centrele de permanenta, ministrul a spus ca sunt 102 astfel de centre si mai sunt 100 de cereri pentru alte centre de permanenta, finantarea fiind facuta de MS, care transfera banii Casei pentru aceste centre.

Ritli Ladislau si-a exprimat nedumerirea ca ne aflam in luna septembrie si CNAS a cerut transferul a 8,8 milioane de lei pentru centrele de permanenta in conditiile in care sunt alocati 20 de milioane de lei, iar centrele se plang ca nu au primit finantarea.

Ministrul Sanatatii s-a referit si la screeningul care urmeaza a fi facut pentru cancerul de col, medicii de familie avand un rol important, si a evidentiat importanta acestui screening in contextul in care anual sunt 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin si sunt inregistrate 2.000 de decese, asta pentru ca boala se inregistreaza in stadii tardive si la varste din ce in ce mai tinere. Screeningul se va aplica persoanelor cu varsta de 24 de ani.

Intrebat ce se intampla cu coplata, cum va arata aceasta, Ritli a spus ca acest proiect se afla in Parlament si urmeaza sa fie discutat in Comisiile de sanatate, probabil saptamana viitoare, si scopul acesteia este nu neaparat de a obtine bani, sumele pe care trebuie sa le plateasca pacientii fiind modice, ci mai ales pentru indreptarea asistentei medicale catre medicul de familie.

Referindu-se la clawback, ministrul Sanatatii a spus ca acest subiect va fi discutat in sedinta de guvern de saptamana viitoare, adaugand ca s-a ajuns la un anume "consens" cu producatorii.

In ceea ce priveste noua lege a sanatatii, care se afla in curs de elaborare, Ladislau Ritli a mentionat ca aceasta aduce schimbari importante, in sensul ca spitalele vor avea posibilitatea de finantare mai mare din surse diferite si mai multa independenta, libertate in gestionarea personalului.

De asemenea, CNAS va gestiona fondurile si sistemul, putand coexista cu sistemul privat, prin existenta unor case judetene private de asigurari.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#Ritli Ladislau ministrul sanatatii, #medic familie important sistem , #ministrul Sanatatii