Ministrul Ritli Ladislau: Legea Sanatatii este a doua ca importanta dupa Constitutie

Sambata, 17 Martie 2012, ora 15:54
1876 citiri

Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a declarat, sambata, la Oradea, ca se lucreaza intens la noua Lege a Sanatatii, apreciind ca este a doua lege ca importanta dupa Constitutia tarii.

"Noi suntem extrem de prudenti, asta e adevarat. Pentru ca este esecul din decembrie care nu vrem sa se repete, aceasta lege trebuie sa fie foarte profunda. Repet cuvintele profesorului Astarastoae: Legea Sanatatii este a doua dupa Constitutia tarii, deci nu ne permitem sa fim superficiali," a declarat Ritli, intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de viceprimarul din Oradea, Biro Rozalia, presedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali din UDMR.

Ministrul a precizat ca pentru noua lege exista un serviciu condus de un secretar de stat, un program de consultari publice, cu peste 32 de institutii, cu un program saptamanal riguros, dezbaterile fiind postate si pe site-ul ministerului, consultari avand loc chiar si cu comisia de specialitate din Parlament.

Biro Rozalia a dorit sa mentioneze ca din punctul de vedere al UDMR, decat sa apara o Lege a Sanatatii care se adopta foarte repede, este mai bine sa existe o consultare foarte larga, cu specialisti romani si internationali, foarte bine fundamentata.

"Intr-adevar, trebuie reforma in domeniul sanatatii. Este mai bine insa sa avem inca o luna-doua de analiza si dialog decat sa adoptam ceva, care dupa aceea are neajunsuri. Aceasta a fost pozitia UDMR-ului de la inceput. Aceasta este si in continuare. Cat se poate de repede, da, dar nu oricum. Nu ne permitem sa ne jucam," a subliniat Biro Rozalia.

Presedinta CRU a opinat ca nu exista in Europa un alt ministru al Sanatatii care sa-si fi luat o sarcina atat de mare precum ministrul bihorean Cseke Attila cand a descentralizat spitalele, - 370 din 435 - lucru pe care l-a calificat drept "un act de curaj".

Reforma in sanatate va continua, a precizat ministrul Ritli, care a anuntat cateva masuri pentru imbunatatirea asistentei medicale primare si faptul ca s-a finalizat pachetul de baza revizuit. Ministerul se va ocupa in acest an de sistemul de coplata, care nu este aplicabil tehnic momentan si va continua descentralizarea spitalelor.

Potrivit ministrului, anul acesta s-au alocat cu 15% mai multi bani decat in 2011 pentru medicina primara care se reflecta in cresterea valorii punctului pentru persoanele asigurate de la 3 lei la 3,5 lei; ministerul a ridicat restrictia privind limitarea numarului de bolnavi consultati de medicul de familie pentru bolnavii cronici (acestia nu vor intra in calculul celor 20 de consultatii/zi) si s-a luat masura de reducere a duratei de spitalizare pentru anumite afectiuni.

Citeste si:
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Liviu Dragnea consideră că, în cazul în care PSD a demis Guvernul, trebuia să îşi asume guvernarea, precizând că probabil s-a temut să facă acest lucru deoarece vine iarna, menţionând...
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
Sursa: AGERPRES
Comentarii
Deniutz
rank 4
Foarte pro.st * / _ _ _ _ _
vestala
rank 5
Mai amanati-o vreo cativa ani si s-a rezolvat de la sine