Ministrul Sanatatii a alergat la un cros, in Oradea

Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 14:05
1868 citiri
Ministrul Sanatatii a alergat la un cros, in Oradea

Ministrul Ritli Ladislau a alergat, sambata, la un cros organizat de Spitalul Municipal Oradea, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii.

Acesta a facut mai multe recomandari pentru mentinerea sanatatii in pofida imbatranirii si spunand ca face miscare cel putin o data sau de doua ori pe saptamana.

"Ziua Mondiala a Sanatatii se sarbatoreste inca din 1950. Organizatia Mondiala a Sanatatii lanseaza in fiecare an o tema care reprezinta o problema majora sau un domeniu prioritar de sanatate. Tarile membre preiau si aduc aceasta tema in atentia opiniei publice, iar anul acesta tema este sanatatea si imbatranirea.

Romania, fiind tara membra, participa consecvent cu Ministerul Sanatatii, directiile de sanatate publica, institute de sanatate publica sau organizatii sanitare. Tema este preluata si reluata in mod special la Spitalul Municipal, de unde provin, care in mod traditional marcheaza aceasta zi, de 15 ani", a declarat Ritli Ladislau, fost director medical al Spitalului Municipal "Gavril Curteanu" din Oradea.

Ministrul a precizat ca, organizat pentru a doua oara la Oradea, crosul are o menire simbolica, nu doar practica, mesajul fiind acela de a promova sanatatea, implicand autoritatile, de la decidenti politici, pana la oameni de rand, varstnici si tineri, pentru a ajuta la protejarea si imbunatatirea starii de sanatate odata cu imbatranirea.

Ritlu a adaugat ca tema coincide si cu marcarea anului 2012 ca Anul european al imbatranirii active si al solidaritatii intre generatii de catre Comisia Europeana si a explicat ca, daca in urma cu zece ani, varstnicii reprezentau doar 16-18 la suta din totalul populatiei, in prezent, proportia poate ajunge pana la 20-25 la suta, ceea ce inseamna ca a crescut speranta de viata.

"Odata cu varsta, apar din ce in ce mai multe probleme de sanatate, dar asta nu e o fatalitate", a aratat Ritli.

Potrivit acestuia, oamenii trebuie constientizati in privinta "imbatranirii sanatoase".

El a spus ca Ministerul Sanatatii va transmite populatiei zece recomandari care reprezinta "secretul imbatranirii sanatoase" - multa miscare, mentinerea sanatatii in limite normale, renuntarea la fumat, controalele periodice pentru prevenirea si detectarea precoce a cancerului, protejarea de bolile infectioase, depistarea din timp a diabetului zaharat de tip 2, scaderea valorii colesterolului.

La intrebarile jurnalistilor, Ritli a precizat ca el este adeptul miscarii pe care o promoveaza.

La cros au participat aproximativ 70 de persoane, cadre medicale inclusiv din Spitalul Judetean Oradea, dar si angajati ai cabinetului sau sau angajati ai Primariei Oradea.

Dupa ce a parcurs traseul de un kilometru, la sosire Ritli a facut un sprint, dupa care, entuziasmat, a mai facut o tura in jurul parcului.

Toti participantii la cros au purtat tricouri imprimate cu mesajul "Spitalul Municipal Oradea, Ziua Mondiala a Sanatatii". Potrivit managerului Ovidiu Laurean Pop, 300 de tricouri au fost imprimate special pentru acest eveniment.

Citeste si:
Valeriu Nicolae, despre "românismul" clamat de George Simion: "Are o puritate etnică mult mai apropiată de a mea"
Valeriu Nicolae, despre "românismul" clamat de George Simion: "Are o puritate etnică mult mai apropiată de a mea"
Liderul AUR George Simion a provocat vineri, 14 ianuarie, incidente foarte grave la Timișoara, intrând cu forța în sediul primăriei. Simpatizanții alianței au făcut cu această ocazie...
Semnăturile strânse de USR pentru un referendum privind demiterea primarului din Agigea, validate de AEP. De ce este acuzat social-democratul
Semnăturile strânse de USR pentru un referendum privind demiterea primarului din Agigea, validate de AEP. De ce este acuzat social-democratul
USR a anunțat sâmbătă, 15 ianuarie, că semnăturile adunate pentru demiterea primarului PSD din Agigea, Maricel Cîrjaliu, au fost validate de Autoritatea Electorală Permanentă și Direcţia...