Ministrul Sanatatii: Cheful romanilor de a avea copii trebuie stimulat prin legi

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 15:23
2709 citiri
Ministrul Sanatatii: Cheful romanilor de a avea copii trebuie stimulat prin legi

Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, considera ca stimularea natalitatii este o problema sociala, nu medicala, iar cheful romanilor de a avea copii trebuie stimulat prin masuri legislative, nu medicale.

"Stimularea natalitatii este o problema sociala, nu medicala. Trebuie sa stimulezi cheful de a avea copii prin masuri legislative de acces mai usor la loc de munca, acces la locuinta, la un salariu normal, ingrijirea corespunzatoare a nou-nascutului, a sugarului", a declarat Ritli la Forumul Roman de Sanatate, relateaza Mediafax.

Oficialul a punctat ca, in conditii de criza, cand se aplica masuri de austeritate, este mai dificil de stimulat dorinta romanilor de a avea copii. Ministrul a subliniat ca natalitatea a scazut aproape la jumatate fata de acum 20 de ani.

"Natalitatea este aproximativ jumatate sau doua treimi din ce a fost in urma cu 20 de ani. Asta inseamna ca sunt nuclee familiale mai mici, familiile nu sunt varstnice, dar nu sunt asa de tinere. Tinerii asteapta copilul dupa ce isi fac casa, masa, masina. Asta inseamna ca este un risc foarte mare. Dupa 30 de ani, deja, la o femeie este un risc foarte mare sa accepte primul copil", a completat Ritli.

Aceasta a accentuat ca trebuie sa se revina la sistemul de supraveghere a gravidei si a sugarului.

"Azi nu e rezolvat (acest lucru - n.r.). Am avut un sistem care s-a sters, din pacate, pentru ca s-a considerat ca este depasit, si nu este. S-a dovedit ca mortalitatea infantila este un factor esential, respectiv un indicator esential de civilizatie, de cultura sanitara si nu numai si am neglijat acest aspect.

Stiu ca trebuie sa revenim la obiceiurile care la un moment dat au fost promovate de a supraveghea corect la domniciu sugarii, sugarii cu risc, ca sa avem - nu stiu daca este foarte usor - sa avem mai multi copii, dar calitatea, produsul de conceptie conteaza foarte mult", a conchis Ritli.

Citeste si:
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot accesa documentele sensibile din istoria României
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot accesa documentele sensibile din istoria României
Istoricii și cercetătorii români acuză serviciul de informații al Ministerului Afacerilor Interne că le-a „tăiat” accesul la studiul documentelor sensibile din trecutul recent al țării...
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Cristian Dănileț a fost dat afară pentru a doua oară din magistratură. Politicienilor nu le place de el, pentru că explică prea mult, desface firul în patru când explică...