Ministrul Sanatatii: Fenomenul migratiei medicilor din Romania este social

Sambata, 12 Noiembrie 2011, ora 08:14

   

Ministrul Sanatatii: Fenomenul migratiei medicilor din Romania este social
Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, considera ca fenomenul migratiei medicilor din Romania "nu este neaparat al sistemului sanitar, ci este unul social".

Prezent la lansarea editiei in limba romana a volumului "Book des ECN", vineri, la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca, ministrul Ladislau Ritli, a aratat, in discursul rostit cu acest prilej, "ca noi trebuie sa gasim solutia pentru a 'trata' acest fenomen al migratiei, iar un sistem bine pus la punct pentru examenul de rezidentiat, cu criterii de admitere obiective si cu o pregatire corespunzatoare poate fi atractiv pentru tineret si il poate determina sa ramana in tara".

Din punctul de vedere al ministrului Ladislau Ritli, traducerea volumului "Book des ECN", aparut in Franta sub coordonarea lui Laurent Karila, si care va constitui bibliografia unica pentru examenul de rezidentiat, incepand cu anul 2012, este un pas laudabil pentru standardizarea pregatirii tinerilor medici si pentru promovarea celor valorosi.

El a felicitat colectivul profesoral clujean de la UMF "Iuliu Hatieganu", care a avut initiativa traducerii acestui manual. Volumul a fost tiparit la Editura UMF din Cluj-Napoca in 6.000 de exemplare, cate 1.000 pentru fiecare din cele sase universitati de medicina din tara.


Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2228 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Neutron
rank 5
A laudat o carte
Asta e bine. Dar sa nu spui nimic despre salariul mizerabil al medicilor romani cand vorbesti de emigrare este o magarie.
flosirap
rank 1
FALS !
Migratia medicilor este de natura pur salariala ! Umiliti de sistem prin salarii indecent de mici si refuzind mita ca mijloc de compensare a venitului, parasesc tara, familia, prietenii pentru un trai decent, oriunde le este respectat statutul social dobantit cu multa, multa truda.
roxyi
rank 2
"pur salariala"
Este foarte adevarat ce spui!
Doar ca din punct de vedere al respectului intr-o tara straina, romanul se confrunta cu dificultati uriase, indiferent ca este medic, inginer, ospatar sau zugrav - este privit mereu ca un intrus, un element nedorit de cei din jur, pentru ca munceste mult si e platit mai putin, ceea ce deranjeaza colegii.
Nici sefii nu sunt mai ingaduitori, pentru ca reprezinta un pericol din punct de vedere profesional - romanul este inteligent, invata repede si uita greu, cauta solutii in loc sa se vaite si e dispus sa raspunda la telefon chiar si in toiul noptii.
Vecinii il privesc cu neincredere si vanzatorii incearca sa-l taxeze la pret cand cumpara cartofi si rosii.
Ce bine totusi ca are salariul mai mare!
De aceea il urasc chiar si cei ramasi in tara.
flosirap
rank 1
Va inselati
Cunosc multi medici romani plecati in Europa extrem de competitivi, salariati corespunzator si deloc discriminati pe motive etnice.Profesionalitatea si calitatile lor ii califica pentru statutul de "european" Si inca ceva : terminati cu auto desconsiderarea specialistilor romani !
romanianwars
rank 1
asta e inconstien, vrea doar sa vanda cartea
pt ca sugestia lui, ca medicilor nu le-au placut examenele, din cauza ca nu au "obiective" sau "distractive", e aberanta. Medicii pleaca pt singurul lucru pt care o fiinta umana accepta sa faca lucru mecanic: banii. Restul, abureli.
Tamerlan
rank 1
un factor important acoperit de sistem este ca pt a promova
medicii constata ca sunt constrinsi sa dea mita, spaga, spert, etc ...in functiile de conducere medicale, la conducerea unei sectii, unei clinici, spital, examenele sunt fraudate si ies cistigatori cei doriti, impusi sau care platesc... pt ,,functia" sef sectie, in functie de specialitate, se cer sume incepind cu 3000 euro pina la 20000 euro...acest fenoment este cunoscut in lumea medicala dar nu se reclama pt ca fiecare are slabiciunile, defectele etc cunoscute sau necunoscute ale lui si uneori exploatate de cei care controleaza fenomenul...totul incepe din minister...este acum la conducere echipa udmr, care si-a pus omul cheie la....resurse umane!!! vrei , ai nevoie , este necesar etc tu ca manager de spital , de un medic cu o pregatire superioara , ceri scoaterea la concurs a postului, ceri acordul ministerului si...incepe ,,tangoul"...cereri peste cereri, ...subtil sau nu, ti se sugereaza ca ar fi bine sa cotizeze o ,,sponsorizare" candidatul dorit si doritor ...toti platesc si uite asa in loc sa avem in fruntea unei sectii oarecare un medic care a promovat si cistigat corect concursul , avem un ,,donator " care isi face socoteala in cit timp ,,amortizeaza" investitia ...atunci medicii care se simt discriminati, pe linga recompensele salariale ridicole, alege sa plece ...inainte erau pusi la conducerea sectiilor oamenii partidului comunist...acum sunt inscaunati cei care platesc ...sunt falsificate in veselie lucrari de doctorat , rezidentiat, specialitate ...am in Belgia, Franta, Marea Britanie 12 medici prieteni apropiati...dupa plecarea din sistemul romanesc mi-au spus atit de multe minunatii incit am inteles hotarirea lor ....si oricare echipa politica vine la managementul ministerului face la fel, cere spaga pt sine sau pt partidul care a pus -o acolo....parchetul se fereste sa intre in lumea asta destul de sifonata pt ca am ramine fara jumatate dintre medici....de aici si cazurile de malpraxis, incompetenta, indisciplina etc ...au ramas putini buni, devotati ...sistemul public de sanatate este ,,***"...atita timp cit achizitiile sunt trucate, banii nu vor fi suficienti...aceeasi seringa , identica, de la acelasi producator ti se ofera cu 10 bani bucata de la un licitator iar altul ti-o ofera cu 40 de bani bucata si tu hotarsti sa platesti ultima pt ca sti ca ti se intorc pina la 50% din plati, nu vom insanatosi ,,bolnavul", sistemul...
Bulik
rank 5
A cata...
...ji.go.di.e care-si bate joc de clasa sociala pe care trebuie sa o apere si sa o dezvolte ? A cata ?!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor