Noul ministru al Sanatatii va continua reformele. Vezi unde acuza risipirea banilor

Joi, 18 August 2011, ora 11:53
3621 citiri
Noul ministru al Sanatatii va continua reformele. Vezi unde acuza risipirea banilor
Foto:B1 TV

Noul ministru al Sanatatii, Ladislau Ritli de la UDMR, a preluat joi functia intr-o ceremonie de predare-primire de la fostul ministru, Cseke Attila, si a promis sa continue reformele incepute de acesta, dar a si acuzat risipirea banilor din anumite segmente ale sistemului de sanatate, mai ales din cel spitalicesc.

"Sunt din ce in ce mai convins ca va fi o sarcina dificila. Vorbesc in calitate de practicant, ieri practicam medicina, deja cei din sistem au simtit efectele masurilor benefice de reforma luate de domnul Cseke (...) Reformele initiate vor continua, e convingerea mea ca trebuie sa continuam", a spus Ladislau Ritli, joi, intr-o conferinta de presa.

Medicul din Oradea a spus ca se va concentra pe eficientizarea cheltuirii banului public, capitol la care spune ca vor trebui facute imbunatatiri.

"Trebuie sa va spun ca, in afara de cateva elemente care sunt in masura sa aduca bani in sistem, precum coordonarea cu CNAS, ma voi ocupa si de eficientizarea cheltuirii banului public. (...) Cei mai mari cheltuitori sunt sistemul spitalicesc, unde managementul poate fi imbunatatit, apoi, toate segmentele, medicina primara, tertiara, au resurse sa eficientizeze cheltuirea", a mai spus Cseke.

In opinia sa, sistemul spitalicesc trebuie debarasat de multe dintre sarcinile sale, iar medicina sa fie concentrata pe sanatate publica, oncologie, mama si copil.

"Sistemul claw back, dupa masurile introduse, va aduce bani in sistem. Pachetul de baza, care trebuie adus la un nivel real, nu optimist si exuberant, ca sa concentreze acele sume, lasand la o parte acele elemente de importanta secundara (...)nu va pot spune un program bine conturat - as fi lipsit de responsabilitate sa spun acest lucru. Eu cunosc la periferie, trebuie sa invat ce se intampla la nivel national, la nivelul Guvernului, la nivelul economiei(...) Acest sistem care e centrat spre spitale trebuie sa-si schimbe orientarea spre medicina primara - trebuie descarcate de acele activitati care nu sunt de spital.

Eu sunt centrat, psihologic, pe asistenta mamei si copilului, oncologie, sanatate publica. Mai presus decat toate, armonia factorilor importanti e esentiala. Colegiul Medicilor, sindicatele, factorii care influenteaza bolnavii vor trebui sa colaboreze in armonie", s-a mai aratat de parere Ritli.

El a mai laudat si trecerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in coordonarea Ministerului Sanatatii, lucru pe care UDMR l-a cerut, considerandu-l "un pas inainte".

Intrebat de ziaristi de ce a spus ultima fraza din juramantul sau de la investirea in functie in limba maghiara, Ritli a raspuns "asa e credinta mea".

Cseke: Reformele vor continua, efectele se vor vedea

Fostul ministru al Sanatatii, Cseke Attila, a declarat, in cadrul aceleiasi conferinte de presa, ca vor incepe sa se vada efectele reformelor pe care le-a inceput.

"Inchei un mandat de 20 de luni, in care am facut reorganizarea sistemului spitalicesc, descentralizarea catre autoritatile locale, clasificarea acestor spitale sau noi programe, cum ar fi cel referitor la fertilizarea in vitro sau infarctul miocardic acut.

Reformele trebuie sa continue, sunt importante masuri in curs de implementare, unele sunt deja in dezbaterea publica - fie ca ne referim hotararea de Guvern privind un nou sistem claw back, mai eficient decat cel din 2009,(...) fie ca ne referim la informatizarea sistemului sanitar, care ramane o prioritate. Reformele trebuie sa continue si sa fie corelate cu o finantare corespunzatoare a Sanatatii - sunt pasi care s-au facut in aceasta directie - 500 de milioane alocati pentru infrastructura sanitara anul viitor prin Strategia fiscal-bugetara a Guvernului. Pe parcursul implementarii masurilor de reforma, sunt promisiuni ca sistemul sanitar va fi sustinut", a mai spus Cseke Attila.

Borbely: Cseke a luat taurul de coarne, sa-l ia si Ritli

Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, prezent si el la conferinta de presa, l-a laudat si el pe fostul ministru al Sanatatii, Cseke Attila, despre care a spus ca "a luat taurul de coarne" si l-a indemnat pe noul ministru, Ladislau Ritli, sa faca acelasi lucru.

"Sunt aici si in calitate si de reprezentant al Guvernului si am tinut sa fiu la aceasta investire. Ii multumesc domnului Cseke Attila, care nu doar ca a luat in serios aceasta activitate, ci a luat taurul de coarne. A facut ce n-au facut alti ministri in 20 de ani. Trebuia facut acest pas, ii multumesc pentru activitatea dansului. Ii urez succes domnului Ritli Laszlo, care nu doar ca trebuie sa ia taurul de coarne, dar trebuie sa eficientizeze cheltuirea banului public. Totul se rezuma la cheltuirea banului public. Probabil luni-marti va avea o discutie cu presedintele Casei, cu acea ordonanta - va fi o casa autonoma, dar care va fi in coordonarea ministerului.

Ii doresc domnului ministru sa analizeze si la medicamente, si la cheltuirea banului public", a declarat ministrul Mediului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Ladislau Ritli preluare mandat, #ministru Sanatatii continuare reforme, #Ritli reforme Cseke , #ministrul Sanatatii