Ziare.com

Proiectul Legii Sanatatii, supus spre dezbatere publica in aceasta luna

Joi, 19 Aprilie 2012, ora 16:27

   

Proiectul Legii Sanatatii, supus spre dezbatere publica in aceasta luna
Proiectul de Lege a Sanatatii va fi supus dezbaterii publice in aceasta luna, iar cele mai importante modificari pe care le aduce actul normativ se refera la modul de finantare a sistemului sanitar si la organizarea spitalelor, a anuntat joi ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, la Cluj-Napoca.

"Va fi un proiect de lege cadru, in care modificarile cele mai importante sunt la nivelul finantarii, a sistemului de asigurari de sanatate si in privinta organizarii spitalelor. Legea cauta sa gaseasca un echilibru intre sistemul public si privat de asigurari de sanatate.

In ceea ce priveste spitalele, sunt alternative la spitalul public actual, organizat clasic. Va exista posibilitatea organizarii unor structuri aproape independente, sub forma unor fundatii, care sunt publice, dar cu management privat", a declarat ministrul Sanatatii.

Referindu-se la deblocarea posturilor din sistemul sanitar, Ladislau Ritli a precizat ca Ministerul Finantelor a solicitat "o aprofundare a lucrurilor", iar luarea unei decizii concrete in acest sens a fost amanata. Ministerul Sanatatii a inaintat insa un set de documente alternative, ce privesc sustenabilitatea financiara si ocuparea posturilor necesare din sistem.

Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, s-a aflat la Cluj-Napoca, joi, cu ocazia participarii la Congresul National de Medicina Scolara si Universitara, care se desfasoara la Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu", in organizarea Societatii Medicilor din Colectivitatile de Copii si Tineri.

Manifestarea reuneste 150 de medici din 27 de judete ale tarii, dezbaterile fiind axate pe patologia copilului si a adolescentului, rolul educatiei fizice si al deprinderilor nutritionale corecte in formarea unui stil de viata sanatos, precum si pe locul medicinei scolare in sistemul actual de sanatate.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2099 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

tot modelul olandez?

Daca proiectul este scris tot cu ochii la modelul olandez de privatizare a sistemului de sanatate, am o veste noua: Olanda este tara in care, intre 2008 si 2010 a scazut cel mai mult speranta de viata sanatoasa.
http://www.inserm.fr/espace-journalistes/les-dernieres-donnees-sur-l-esperance-de-vie-en-bonne-sante-dans-les-27-pays-de-l-ue-rendues-publiques-a-paris-cette-semaine

In majoritatea tarilor europene, chair daca a fost criza, sistemele publcie de sanatate au reusit sa mentina populatia intr-o stare mai buna de sanatate. Doar putine aud at rateuri, printre care si Romania. La noi, speranta de viata sanatoasa a fost in 2008 de 60,2 ani si in 2009 de 59,8 ani. A scazut pe masura ce bugetul sanatatii a fost mai precar si medicii au fugit prin alte tari. Dar in Olanda, tara bogata, dupa reforma sistemului de sanatate, intre 2008 si 2010 speranta de viata sanataosa a scazut cu 1,3 ani. In doar 2 ani de zile, de la 62,4 ani la 61,1 ani.
Mai vrem reforma olandeza?!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor