Puls mărit un minut, pericol de moarte. Când chemi medicul? Magia lui Cristiano Ronaldo, coborâre de la 170 la 100 de bătăi FOTO

Miercuri, 10 Iulie 2024, ora 01:02
4176 citiri
Puls mărit un minut, pericol de moarte. Când chemi medicul? Magia lui Cristiano Ronaldo, coborâre de la 170 la 100 de bătăi FOTO
Ritmul cardiac este foarte important pentru sănătate FOTO: Health

Astăzi este mai ușor ca niciodată să urmărești ritmul cardiac (FC) în timpul exercițiilor fizice. Trackerele de fitness și ceasurile inteligente permit monitorizarea bătăilor inimii 24/7. Cercetătorii de la Departamentele de Cardiologie din Cleveland care au realizat un studiu au constatat un mare pericol pentru sănătate.

Experții au observat că revenirea foarte lentă a ritmului cardiac în primul minut, după oprirea unui efort intens sau antrenament la apogeu, a fost un predictor puternic al morții premature. Magia lui Cristiano Ronaldo s-a văzut la Euro 2024, când și-a scăzut ritmul cardiac foarte rapid de la 170 la 100 de bătăi pe minut.

Persoanele ale căror frecvențe cardiace au scăzut cu 12 sau mai puține bătăi pe minut (bpm) în primul minut au avut cel mai mare risc de a muri din orice cauză în timpul perioadei de urmărire de șase ani, în comparație cu cei ale căror frecvențe au scăzut cu rate mai mari, potrivit Health Central.

„Ritmul cardiac scade rapid dacă ești în formă, în câteva minute, în funcție de intensitatea antrenamentului”, spune fiziologul și cercetătorul Hirofumi Tanaka, director al Cardiovascular Aging Research Laboratory de la Universitatea din Texas la Austin. „Dacă ești inapt, durează mai mult să cobori, dar ar trebui să coboare mereu.”

Cea mai mare prăbușire a prețurilor locuințelor din Europa. 900.000 de români fericiți într-o țară. Surpriză la noi

Se pare că capacitatea inimii tale de a încetini și de a se recupera după un antrenament – numită recuperarea ritmului cardiac (HRR) – spune multe despre sănătatea ta generală.

Cercetări mai recente cu 40.727 de subiecți, publicate în 2018 în Journal of the American Heart Association, au arătat că frecvența cardiacă lentă în primele 10 secunde după exercițiu era mai predictivă de deces în perioada de urmărire decât frecvența cardiacă luată la intervale mai lungi, cum ar fi 30 sau 50 de secunde după oprirea exercițiului.

„Nu există o regulă strictă cu privire la cât de repede ar trebui să-ți revină ritmul cardiac, dar, în general, ar trebui să fie cu 70% din drumul înapoi la ritmul cardiac înainte de antrenament în câteva minute”, spune Glenn Gaesser, un profesor de fiziologie de la Universitatea de Stat din Arizona.

„Dacă faci exerciții la o intensitate viguroasă, ar trebui să scadă cel puțin 20 de bătăi în primul minut și alte 15 până la 20 în următorul minut sau cam așa ceva.” Dacă ai făcut un antrenament foarte greu, va dura mai mult până când ritmul cardiac să scadă, deoarece corpului tău îi ia mai mult timp să se reseteze după exerciții intense.

Un american dezvăluie de ce Putin nu are nicio șansă să câștige: ”Barosul” decisiv al războiului se află la 7.800 de km VIDEO

Inima ta bate mai repede în timpul exercițiilor pentru a transporta sânge și oxigen către organele și mușchii tăi. În timpul unui antrenament, sistemul dumneavoastră nervos simpatic preia controlul, reglând frecvența cardiacă, volumul vascular cerebral (cantitatea de sânge pompată pe bătaie), pH-ul, constricția și dilatarea vaselor de sânge, producția de energie, temperatura corpului, enzimele, hormonii, și altele.

Odată ce încetați să faceți exerciții, corpul dvs. trece la modul parasimpatic (odihnă și digerare) pentru a reseta sistemele, cum ar fi temperatura corpului și pentru a elimina toate „resturile” metabolice – un fel de curățare după o petrecere. Oxigenul alimentează această activitate, iar corpul tău obține oxigenul prin sânge și inimă.

Ce este un ritm cardiac normal în repaus?

HR normal de repaus variază, dar ar trebui să fie între 60 și 100 bpm. În general, cu cât ești mai în formă, cu atât ritmul cardiac va fi mai mic, deoarece inima ta este mai puternică și poate pompa mai mult sânge cu fiecare bătaie.

Putin primește o lovitură dură, ar fi începutul sfârșitului: ”Rusia avea asta de secole, dar acum au pierdut-o” VIDEO

În timp ce ritmul cardiac în repaus al unui atlet de anduranță ar putea fi în mod natural în anii 40 sau 50 din cauza antrenamentului, anumite condiții și medicamente vă pot face inima să bată mai încet decât în mod normal, ceea ce se numește bradicardie. O frecvență cardiacă peste 100 se numește tahicardie. Ambele pot fi periculoase și pot pune viața în pericol și ar trebui verificate de un medic. Cel mai bun moment pentru a-ți lua ritmul cardiac în repaus este înainte de a te ridica din pat dimineața.

Când să sunați medicul

Dacă ritmul cardiac rămâne ridicat în repaus sau dacă rămâne ridicat după exercițiu, este timpul să faceți o programare la medic. Dacă puteți, păstrați un jurnal al ritmului cardiac de odihnă, la exerciții și după antrenament, astfel încât să puteți arăta medicului ce se întâmplă în timp. Acest număr ridicat înseamnă că sistemul tău nervos nu trece de la modul de stres la modul de recuperare, ceea ce necesită teste mai aprofundate.

Magia lui Cristiano Ronaldo

Graficul de mai jos evidențiază modul în care ritmul cardiac al lui Ronaldo a fost înregistrat la peste 170 de bătăi pe minut (bpm) la sfârșitul prelungirilor meciului Portugalia – Slovenia din optimile de la Euro 2024, dar căpitanul Portugaliei și-a controlat starea fiziologică pentru a o reduce la 100 bpm în momentul în care a executat lovitura de pedeapsă. Aceasta a revenit la cel mai înalt nivel în momentul victoriei Portugaliei la loviturile de departajare (~170 bpm), când golul lui Bernardo Silva a trimis Portugalia în sferturile de finală, conform The New York Times.

Mitul că trebuie să bem 2 litri de apă pe zi a fost demontat: S-a descoperit care este cantitatea necesară

Datele lui Ronaldo au atras atenția presei în ultimele zile, iar unii ar putea susține că ritmul cardiac al jucătorului în vârstă de 39 de ani a scăzut, pur și simplu, odată ce mișcarea sa fizică s-a redus la sfârșitul prelungirilor.

Cu toate acestea, tehnicile de respirație pe care Ronaldo le folosește pentru a-și controla sistemul nervos autonom sunt intenționate. Le-ați văzut de mai multe ori - ochii închiși, inspirație profundă pe nas și expirație controlată pe gură.

Alături de alți factori precum o bună hidratare, o dietă sănătoasă și un somn regulat, dovezile arată că respirația lentă este o metodă utilă de reducere a ritmului cardiac în momentele de stres sau de performanță. Ideea este că prin mai puține respirații pe minut, în mod ideal între patru și zece, corpul unei persoane se îndreaptă spre o stare mai relaxată, care poate include o variabilitate crescută a ritmului cardiac și o tensiune arterială mai scăzută.

Medicii au descoperit cum poți preveni un infarct: 7 simptome care apar cu o lună înainte
Medicii au descoperit cum poți preveni un infarct: 7 simptome care apar cu o lună înainte
Experții au anunțat că bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. Iar acum un nou studiu recent efectuat de către cercetătorii de la Universitatea Arkansas din...
Membrii echipei naţionale de fotbal a României pot să devină cetăţeni de onoare ai Sectoarelor 5 şi 4
Membrii echipei naţionale de fotbal a României pot să devină cetăţeni de onoare ai Sectoarelor 5 şi 4
La iniţiativa primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone şi primarului Sectorului 4, Daniel Băluţă, în şedinţele de consiliu local de la sfârşitul lunii iulie, vor fi adoptate...
#ritm cardiac, #puls, #cristiano ronaldo, #ritm cardiac incetinit, #puls marit, #infarct semne, #pericol infarct, #EURO 2024 , #stiri externe
  1. Ucraina neagă că ar încerca să își arunce singură în aer două baraje și spune că acuzațiile sunt dezinformări ale rușilor și încercări de intimidare a populației
  2. Joe Biden, încrezător în șansele sale: „Candidez şi voi câştiga. Nu plec nicăieri”
  3. Este cod roșu. Date de ultimă oră de la meteorologi: Cât mai ține canicula
  4. Biden îi taie craca de sub picioare lui Putin: SUA și toți aliații opresc afacerile cu o super putere, lovind Rusia
  5. România și-a „atins toate obiectivele stabilite” la Summitul NATO: „Culoarul militar este absolut necesar”
  6. SUA, mutare decisivă pentru înfrângerea lui Putin: După 40 de ani, America aduce arma ce poate distruge Moscova VIDEO
  7. Medicii au descoperit cum poți preveni un infarct: 7 simptome care apar cu o lună înainte
  8. Complotul Rusiei și Chinei împotriva lumii: Vor să paralizeze globul dintr-un loc ascuns
  9. Discuții ruso-americane la nivel înalt. Miniștrii Apărării au vorbit despre prevenirea riscului unei escaladări a războiului din Ucraina
  10. Rețelele de dezinformare au „inundat” platforma X înaintea alegerilor pentru Parlamentul European