Șase luni de așteptare și chin pentru un simplu RMN. Soluția care poate permite accesul mai rapid la analizele de specialitate

Duminica, 23 Iunie 2024, ora 03:15
4726 citiri
Șase luni de așteptare și chin pentru un simplu RMN. Soluția care poate permite accesul mai rapid la analizele de specialitate
RMN FOTO Pixabay

Sute de  români primesc recomandări de la medicul de familie să facă investigații medicale de tip RMN sau CT, analize care pot salva vieți, însă, în unele cazuri pacienții sunt nevoiți să aștepte chiar și șase luni până au acces la aceste servicii medicale, decontate de stat pentru asigurați la sistemul public de sănătate. În județe precum Botoșani, Gorj, Călărași, Giurgiu, Ialomița, realizarea de RMN-uri și CT-uri se face „în funcție” de disponibilitatea medicilor de a interpreta rezultatele acestor analize medicale, chiar dacă sunt fonduri disponibile pentru decontarea acestor analize medicale.

Pentru ca un pacient să nu plătească investigații imagistice  de tip RMN (rezonanță magnetică nucleară) este obligatoriu ca acestea să fie efectuate în baza biletului de trimitere pentru analize  medicale paraclinice de înaltă performanță (valabil 90 de zile), emis de medicul de specialitate din ambulatoriu, conform competenței sale, la care se atașează, acolo unde este cazul, rezultatele celorlalte investigaţii efectuate anterior pentru stabilirea diagnosticului, menționează Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Conform informațiilor transmise  Ziare.com, sunt 336 de aparate RMN funcționale în policlinicile din toată țara și 56 de astfel de aparate în spitalele de stat. Cu toate acestea, nu sunt suficienți medici de specialitate, radiologi, astfel încât să realizeze și să interpreteze rezultatele acestor investigații medicale.

În județul Gorj, spre exemplu, se organizează licitație publică, pentru  achiziția de servicii de teleradiologie. Mai exact, din lipsa de personal, pacienților li s-ar putea pune diagnosticul „online”.

Teleradiologia. „Mai bună decât nimic”

„Scade gradul de încredere în medici, dar nu e ceva eronat. Dacă investigația este făcută, poți să primești interpretarea acesteia și online. Este mai bine decât nimic. Pacienții trebuie să știe că există o limită tehnică a numărului de investigații RMN pe care un furnizor le poate face cu aparatura din dotare, în timpul programului de lucru declarat în contractul cu casa de asigurări de sănătate, menționează Adela Tudor, medic primar de familie.

Teleradiologia înseamnă transmiterea electronică a examinărilor imagistice ale pacientului, pentru interpretarea și redactarea rezultatelor la distanță de către un medic radiolog specialist cu competențe CT.

Fonduri nefolosite și liste lungi de așteptare

Asociațiile care protejează drepturile pacienților ne-au menționat că au primit semnale de la pacienți din toată țara cu privire la întârzierea unor analize imagistice, chiar și în cazul pacienților oncologici, cei care au prioritate la programare și nu trebuie să achite această investigație medicală.

Despre această situație, reprezentanții Ministerului Sănătății spun că sunt case județene care raportează fonduri nefolosite pentru servicii imagistice, așa cum este și cazul Capitalei, care a raportat aproape trei milioane de lei pentru primul trimestru al anului.

„Criza medicilor, inclusiv radiologi, nu se poate rezolva de azi pe mâine, fără politici publice de sănătate pe termen lung, însă, ceea ce ar putea face acum statul, prin Ministerul Sănătății, ar fi stabilirea unei liste, a unor criterii clare pentru cei care au bilete de trimitere pentru RMN și CT. Nu mă refer la pacienții cu afecțiuni cronice, bolnavii de cancer, ci la cei care au această recomandare, deoarece este dreptul lor să facă aceste analize medicale. Pe de altă parte, pacienții ar putea să se reorienteze spre alte laboratoare, nu trebuie să se oprească la unul singur, dacă este supraaglomerat într-o lună. În fond, este pentru sănătatea lor, specialiști pot fi și la alte clinici, iar primirea diagnosticului la distanță nu mi se pare o idee rea, o practică și alte state. Important e să faci analiza”, a subliniat medic Mara Rădulescu, expert în sănătate publică, pentru Ziare.com.

Liderul dreptei radicale din PE a fost șocat de derapajul lui Șoșoacă. Rareș Bogdan: "S-a întors spre mine și a făcut un gest cu mâna la cap"
Liderul dreptei radicale din PE a fost șocat de derapajul lui Șoșoacă. Rareș Bogdan: "S-a întors spre mine și a făcut un gest cu mâna la cap"
Derapajul Dianei Șoșoacă din Parlamentul European a fost comentat de toți europarlamentarii aflați în plen în acel moment. Mulți dintre aceștia și-au întrebat colegii români despre...
Reacția lui Ciolacu la declarațiile lui Dîncu despre remanierea Guvernului: "Data viitoare aș aprecia să știu dinainte"
Reacția lui Ciolacu la declarațiile lui Dîncu despre remanierea Guvernului: "Data viitoare aș aprecia să știu dinainte"
Premierul Marcel Ciolacu a reacționat joi, 18 iulie, la declarațiile europarlamentarului PSD Vasile Dîncu despre o remaniere guvernamentală în toamnă. Prim ministrul a menționat o singură...
#RMN, #tomografie, #radiologie, #medici, #analize , #medicina
  1. Ceaiul la plic, otravă lentă! Renunță să îl mai consumi! Este foarte periculos
  2. Mănânci fructele cu coajă sau fără? Cum poți elimina pesticidele din aceasta
  3. De ce este importantă aerisirea caloriferelor și cât de des trebuie să o faci?
  4. 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre durerea în gât
  5. Cum să alegi oala antiaderentă potrivită? 7 sfaturi pentru cumpărători
  6. Bianca Drăgușanu, săltată de poliție. Aducea haine de lux din Turcia și le vindea sub marcă proprie. Pretindea că sunt create de ea VIDEO
  7. Diagnostice record de cancer de piele prognozate pentru 2024. 90% din cazuri ar putea fi prevenite dacă oamenii s-ar proteja de soare şi ar evita saloanele de bronzat
  8. Prima țară europeană care va comercializa carne artificială. Este creată în laborator în urma unui proces în care se folosesc celule animale
  9. Un medicament a prelungit durata de viață a șoarecilor cu 25 la sută. Au început testările și pe oameni
  10. Horoscop zilnic. Joi, 18 iulie. Zodia care primește o veste bună din străinătate