Ce vor românii să se schimbe la RO-ALERT și cine sunt cei mai afectați de sistemul de avertizare a populației STUDIU

Marti, 08 Octombrie 2024, ora 13:58
1225 citiri
Ce vor românii să se schimbe la RO-ALERT și cine sunt cei mai afectați de sistemul de avertizare a populației STUDIU
92% dintre români au sistemul RO-ALERT FOTO Pixabay

80% dintre românii care primesc notificări RO-ALERT consideră că acestea contribuie semnificativ la sporirea siguranței personale, conform unui studiu al Reveal Marketing Research. De la introducerea RO-ALERT, românii declară că li s-a sporit sentimentul de siguranță personală.

Cele mai frecvente reacții emoționale ale românilor la primirea mesajelor RO-ALERT sunt atenția (40%), prudența (34%) și teama (33%).

Sunetul reprezintă, însă, o problemă. Românii doresc îmbunătățiri pentru sistemul RO-ALERT, precum ajustarea volumului și tonului notificărilor (40%), opțiunea „Doar vizual”, fără sunet (27%), și eliminarea alertelor pentru situații „mai puțin urgente” (23%).

Câți români au RO-ALERT pornit

Studiul a scos la suprafață faptul că 92% dintre români au notificările RO-ALERT activate. Procentul este mai ridicat în rândul celor care au copii (95%, comparativ cu 87% în cazul celor fără copii).

De asemenea, 80% dintre cei care primesc notificări consideră că sistemul RO-ALERT contribuie în mod semnificativ la sporirea siguranței personale. Referitor la tipurile de alerte primite, cele mai frecvent menționate sunt cele legate de condiții meteorologice extreme (81%), dezastre naturale precum inundații sau cutremure (49%), alerte privind animale periculoase (41%) și incendii (32%). Atenția (40%), prudența (34%) și teama (33%) sunt principalele dispoziții emoționale resimțite de români atunci când primesc mesaje RO-ALERT

O analiză mai detaliată arată că persoanele cu vârste între 45-55 ani (44%) și cele peste 55 de ani (50%) se simt în mai mare măsură atente, în timp ce tinerii cu vârste între 18-34 ani manifestă un nivel mai ridicat de teamă (38%) comparativ cu media totală a eșantionului. Starea de prudență este mai accentuată în rândul celor care au copii (38%) comparativ cu cei fără copii (26%).

Tinerii au o stare de anxietate la mesajele RO-ALERT

Totodată, tinerii cu vârste între 18-24 de ani se diferențiază ca fiind cei mai afectați de anxietate în urma primirii unor astfel de alerte (24% față de 16% total eșantion).

Referitor la reacțiile și comportamentele românilor când primesc mesaje RO-ALERT, 48% declară că sunt foarte atenți și urmează instrucțiunile, acest comportament fiind mai frecvent întâlnit în cazul celor peste 35 de ani. În schimb, 43% preferă să filtreze mesajele în funcție de importanță, atitudine mai frecvent întâlnită la tinerii între 18-34 de ani, iar 9% aleg, de obicei, să le ignore.

„Datele studiului indică faptul că românii au încredere în utilitatea sistemului RO-ALERT, ceea ce reflectă o conștientizare sporită a riscurilor în situații de urgență și contribuie la îmbunătățirea comportamentelor de pregătire și prevenție. Interesant este de subliniat și faptul că tinerii români manifestă o sensibilitate emoțională mai mare în fața incertitudinii, aceștia asociind în mai mare măsură sentimente de teamă și anxietate o dată cu primirea mesajelor RO-ALERT”, menționează Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research.

Ce ar schimba românii

Românii ar aprecia opțiuni personalizate în sistemul RO-ALERT, pentru a diminua disconfortul cauzat de notificările sonore și a crește relevanța informațiilor primite Principalele îmbunătățiri dorite de români la sistemul RO-ALERT cuprind reglarea volumului și tonului notificărilor (40%), introducerea unei opțiuni de „Doar vizual”, fără sunet (27%), precum și eliminarea alertelor pentru situații percepute ca „mai puțin urgente” (23%).

Ajustarea volumului și tonului notificărilor este o preferință mai frecvent întâlnită în rândul femeilor (45% comparativ cu 35% dintre bărbați) și al persoanelor cu venituri mari de peste 6000 RON (45%). Pe de altă parte, opțiunea pentru un mod ‘Doar vizual este mai atractivă pentru bărbați (40% față de 24% dintre femei).

Mai mult decât atât, persoanele de peste 55 de ani își doresc într-o măsură mai mare să aibă posibilitatea de a selecta tipurile de alerte pe care le primesc (28% față de 16% din totalul eșantionului).

Pe de altă parte, tinerii cu vârste între 18-24 de ani (22%) și părinții (19% față de 13% în cazul celor fără copii) manifestă un interes mai ridicat decât media eșantionului (15%) pentru opțiunea de a seta intervale de timp pentru primirea alertelor, cum ar fi blocarea notificărilor pe timpul nopții.

George Simion vrea să profite de victoria lui Trump. Ce mesaj a transmis liderul AUR
George Simion vrea să profite de victoria lui Trump. Ce mesaj a transmis liderul AUR
Preşedintele AUR, George Simion, a transmis, miercuri, un mesaj în care afirmă că Donald Trump a câştigat alegerile în SUA, ”o victorie a patrioţilor, în faţa globaliştilor”. ”Avem...
Cum este fentată candidatura lui Nicolae Ciucă în cursa prezidențială: „Vrea să îi dinamiteze campania”
Cum este fentată candidatura lui Nicolae Ciucă în cursa prezidențială: „Vrea să îi dinamiteze campania”
Cu alegerile prezidențiale și parlamentare la ușă, Ilie Bolojan este invocat drept un bun partener de dialog și o propunere potrivită ca premier de către mai multe partide, fapt care îi...
#ro alert, #sistem avertizare populatie, #STS, #studiu , #stiri sociale
  1. CTP: Victoria covârșitoare a lui Trump i se datorează lui Joe Biden. Analiza publicistului despre alegerile din SUA
  2. China a condamnat la moarte un fost angajat al unei agenții de stat. ”Era slab de caracter şi nu putea rezista tentaţiei banilor, a devenit o marionetă"
  3. De ce câștigă Donald Trump? Trei lucruri pe care le știm până acum
  4. Donald Trump se declară deja câștigător: "Începe era de aur a Americii"
  5. Premierul maghiar Viktor Orban sărbătorește deja victoria lui Donald Trump. Liderul Ungariei este un apropiat al republicanului american
  6. Referendumul pro-UE din Republica Moldova își atinge scopul. Modificarea Constituției a devenit oficială FOTO
  7. Proteste masive în Serbia. Mii de persoane au ieșit în stradă cu pancarte pe care scria: ”Sângele este pe mâinile voastre” şi ”Veţi răspunde pentru asta”
  8. Ce înseamnă o victorie a lui Trump pentru Europa. "În România ar trebui prioritizate investițiile în armament"
  9. Congresul SUA va avea primul membru transgender. Sarah McBride este o apropiată a președintelui Joe Biden
  10. Volodimir Zelenski anunță primele confruntări cu soldații nord-coreeni: "Deschid o nouă pagină de instabilitate în lume”