Cum va arăta e-Factura simplificată pentru volume mari de facturi. Ministrul de Finanțe face reparații din mers cu o lună și jumătate înainte să fie împărțite amenzi

Vineri, 23 Februarie 2024, ora 03:40
4449 citiri
Cum va arăta e-Factura simplificată pentru volume mari de facturi. Ministrul de Finanțe face reparații din mers cu o lună și jumătate înainte să fie împărțite amenzi
De la 1 ianuarie, de când sistemul RO e-Factura a devenit obligatoriu pentru contribuabili, acesta a ajuns la peste 300.000 de utilizatori. FOTO / canva

De la 1 ianuarie, de când sistemul RO e-Factura a devenit obligatoriu pentru contribuabili, acesta a ajuns la peste 300.000 de utilizatori, prin intermediul său fiind procesate un milion de facturi pe zi. Cu toate acestea, mulți antreprenori au reclamat o sumedenie de probleme care nu fuseseră testate și studiate de ANAF pentru soluționare înainte ca sistemul să devină mijlocul principal, mandatat și un culoar pentru colectarea de amenzi după data de 31 martie 2024.

Ministerul Finanțelor încearcă să întâmpine pe drum reclamațiile contribuabililor, la mai puțin de o lună și jumătate înainte de data la care urmează să devină vehicul pentru amendarea neregulilor, actualizând ghidul de accesare și utilizare a sistemului RO e-Factura și promițând o aplicație simplificată pentru firmele mici care nu au un volum mare de facturi, care va fi lansată la începutul lunii martie.

Actualizarea Ghidului e-Factura

Una dintre principalele probleme semnalate de contribuabili în ultimele două luni a fost imposibilitatea accesării sistemului în situațiile în care au loc lucrări de mentenanță la nivelul Spațiului Privat Virtual. În acest sens, utilizarea e-Factura se poate face acum direct de pe site-ul ANAF (trebuie însă ca utilizatorul să aibă cont în SPV, unde s-a înregistrat în baza certificatului digital).

În contextul implementării cu caracter obligatoriu a sistemului RO e-Factura de la 1 ianuarie 2024 în relația business-to-business (B2B), până în prezent, aproximativ 40 milioane de facturi au fost înregistrate cu succes în sistemul e-Factura, în valoare totală de 397 miliarde de lei, anunță Ministerul Finanțelor. Ghidul actualizat poate fi accesat de contribuabili este disponibil AICI.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

O soluție găsită de guvernanți este ca, în situația în care sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu va fi funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere prevăzută la art. 10 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.120/2021 se va suspenda până la repunerea în funcțiune a sistemului.

Totodată, termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România în RO e-Factura, rămâne de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevazută pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal, cu mențiunea că de la 1 iulie regula va prevedea 5 zile calendaristice.

Reprezentanții executivului au punctat din nou că în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu se sancționează.

Ministrul Marcel Boloş a clarificat că îmbunătățirile adoptate au fost aplicate în funcție de nevoile semnalate de contribuabili. Astfel, au fost introduse și funcțiile de autofacturare introdusă și filtrarea pe criterii specifice, iar astfel, platforma nu mai poate înregistra aceeași factură de mai multe ori.

„Avem deja o serie importantă de actualizări, din care reamintesc: A fost introdusă şi funcţia de autofacturare, platforma nu mai poate înregistra aceeaşi factură de mai multe ori, a fost introdusă filtrarea pe criterii specifice, descărcarea facturilor se poate face direct în PDF, a fost rezolvată problema zecimalelor şi lista continuă. Acum lucrăm la o aplicaţie simplificată pentru firmele mici care nu au un volum mare de facturi, pe care o vom lansa la începutul lunii martie. Am spus de la bun început că sistemul este unul perfectibil şi că ne-am angajat să fim flexibili şi receptivi la feedback, iar toate aceste modificări demonstrează această deschidere de a face implementarea cât mai accesibilă”, a explicat ministrul Marcel Boloş.

„Erorile cu care se confruntă utilizatorii sunt și din cauza lipsei de obișnuință cu acest nou sistem digital”

Albert Fruth, șef birou în cadrul ANAF, a adresat o serie de probleme cu care se confruntă utilizatorii RO e-Factura în cadrul unei apariții la PRO TV.

„Aplicația a suferit o mare transformare tocmai datorită nevoilor arătate de mediul privat. Conform codului fiscal sunt foarte puține elemente obligatorii. Însă pentru a facilita transferul de date de la vânzător la cumpărător integral, așa cum și-l dorește vânzătorul să-i transmită cumpărătorului, a fost extins aplicația. Se pare că, desigur, micii contribuabili, cei care nu au nevoie de atâtea elemente operaționale, sunt copleșiți de multitudinea de opțiuni pe care o au într-o factură. Micii contribuabili vor avea o un formular mai simplificat, mai simplu de utilizat, care va cuprinde strict elementele obligatorii, dar care nu va oferi ceea ce oferă standardul extins”, a declarat oficialul ANAF.

Pe de altă parte, erorile cu care se confruntă utilizatorii sunt și din cauza lipsei de obișnuință cu acest nou sistem digital, a mai spus Albert Fruth. „Erorile, în principal, sunt generate de modul în care își doresc să treacă elementele în factură. Desigur că sunt elementele obligatorii de pe codul fiscal care trebuiesc completate, ca să spun așa, într-o factură și în general, dacă ținem cont de ele, ar trebui să avem o factură în mod corect întocmită”, declară Albert Fruth.

La fel ca și în rândurile trecute când reprezentanții Guvernului sau ai ANAF au fost confruntați cu problemele de funcționalitate și cazuistica neadresată în prealabil de autorități în timpul perioadei de testare pilot a sistemului, Albert Fruth a precizat că cei care întâmpină dificultăți sau au întrebări punctuale pot participa la întâlnirile online organizate periodic de ANAF. Doritorii trebuie să se înscrie pe site-ul instituției.

„Să selecteze din lista de webinarii, să selecteze data potrivită și să se înscrie, după care primește un email de confirmare și un link de conectare. La aceste webinarii vor avea acces atât la o scurtă prezentare de tip seminar pe care noi l-am considerat util, în ideea de a ne prezenta conceptul de proiect, istoricul, elementele utile, după care am și stat aproximativ o oră, o oră și 30 de minute întotdeauna pentru a le răspunde în mod direct la întrebări.”

Reprezentanții mediului de afaceri, precum și firmele care intermediază informatic transmiterea facturilor spun că ce a făcut ANAF până acum pentru contribuabili nu este de ajuns

Radu Puchiu, co-fondator și CEO al H.appyCities, o organizație care construiește platforme digitale și aplicații mobile pentru a conecta cetățenii, comunitățile și autoritățile locale și consultant pentru politici publice și guvernare deschisă, a confirmat pentru PRESShub problemele sistemului e-Factura într-un material realizat de platforma media în care mai mulți experți au făcut comparație cu modul în care Franța a implementat un sistem similar de facturare electronică.

„În primul rând, cred că o principală problemă ar putea să fie partea de necunoaștere clară a pașilor care trebuie urmați, ANAF și cei care au fost responsabili de implementarea proiectului nu au fost foarte activi în a prezenta exact care sunt pașii”, a explicat Radu Puchiu. Specialistul în digitalizare le-a dat dreptate antreprenorilor care se plâng că e-Factura a fost introdusă pe repede înainte și fără suficiente explicații.

„Acest efort este la nivel european, deci cumva trebuie făcut. Însă timpul a fost condensat. Iar dau exemplul Franței, care a avut 5 ani pentru implementare și a făcut-o etapizat, adică întâi la nivel de companii mari, apoi de companii mijlocii și abia în ultimă fază la nivel de companii mici”, a menționat Radu Puchiu.

Expertul arată că România, în contextul în care digitalizare este mai mică, serviciile digitale sunt mai puține, a plecat cu un an mai târziu și a pus un termen cu 2 ani mai devreme pentru implementare decât Franța sau restul Europei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rareș Bogdan, avertisment pentru ministrul Finanțelor: „Dacă TVA va crește fie și cu un singur punct, ministrul Marcel Boloș pleacă acasă”
Rareș Bogdan, avertisment pentru ministrul Finanțelor: „Dacă TVA va crește fie și cu un singur punct, ministrul Marcel Boloș pleacă acasă”
Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat joi, 11 aprilie, că în cazul în care Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) va crește, fie doar și cu un singur procent, atunci ministrul liberal...
Apple a informat utilizatori din aproape 100 de țări că sunt urmăriți personal prin spyware înaintea alegerilor din acest an
Apple a informat utilizatori din aproape 100 de țări că sunt urmăriți personal prin spyware înaintea alegerilor din acest an
Compania Apple a informat utilizatori de iPhone din zeci de țări cu privire la faptul că ar putea fi ținta unor „atacuri spyware mercenare”. Scopul acestora ar fi de a compromite siguranța...
#RO e Factura, #factura electronica, #facturare electronica, #ANAF, #ANAF amenzi firme, #Ministerul Finantelor, #sistem informatic, #sistem informatic ANAF , #e-Factura