Tarifele de roaming între Republica Moldova și România scad dramatic. Ce prevede acordul semnat oficial de cele două țări

Vineri, 11 Februarie 2022, ora 16:42
1974 citiri
Tarifele de roaming între Republica Moldova și România scad dramatic. Ce prevede acordul semnat oficial de cele două țări
Acordul intră în vigoare imediat după schimbul de note privind finalizarea procedurilor naţionale necesare FOTO Pixabay

Guvernul României şi al Republicii Moldova au semnat vineri, 11 februarie, acordul privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional şi a celor de apeluri internaţionale între cele două state, a transmis Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

"Astăzi, 11 februarie 2022, în cadrul şedinţei comune a Guvernului României şi al Republicii Moldova, a fost semnat Acordul privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional şi a celor de apeluri internaţionale între cele două state. Acordul a fost încheiat pe o perioadă iniţială de 5 ani. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei a Republicii Moldova (ANRCETI) şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) au acordat asistenţă tehnică la negocierea şi redactarea acestui acord în beneficiul utilizatorilor de comunicaţii electronice din celor două state", arată ANCOM.

Acordul urmăreşte să creeze cadrul de colaborare între partea română şi partea moldoveană în scopul reducerii sustenabile a tarifelor de furnizare, pe piaţa cu amănuntul, a serviciilor de roaming internaţional: voce, SMS şi date, respectiv a celor de apeluri internaţionale între cele două state.

Astfel, în sfera de reglementare a Acordului intră traficul de comunicaţii mobile realizat de utilizatorii operatorilor din Republica Moldova, aflaţi în roaming în reţelele operatorilor din România, precum şi cel realizat de utilizatorii operatorilor din România, aflaţi în roaming în reţelele operatorilor din Republica Moldova.

Totodată, acordul conţine şi prevederi cu privire la apelurile internaţionale către Republica Moldova efectuate de la numerotaţie telefonică românească, respectiv apelurile internaţionale către România, efectuate de la numerotaţie telefonică moldoveană.

Acordul intră în vigoare imediat după schimbul de note privind finalizarea procedurilor naţionale necesare, iar ANRCETI şi ANCOM vor sprijini punerea în aplicare a prevederilor acestuia.

Fiecare parte se va asigura, în conformitate cu legislaţia naţională, că operatorii de reţele din propria jurisdicţie negociază cu bună-credinţă cu orice solicitant condiţiile tehnice şi comerciale de furnizare a următoarelor servicii: de interconectare în vederea terminării în propria reţea a apelurilor şi SMS-urilor provenite de la numere din statul celeilalte părţi, precum şi, dacă este cazul; de tranzit internaţional de apeluri şi SMS-uri provenite de la numere din statul celeilalte părţi către reţele din propriul stat.

Părţile vor încuraja reducerea sustenabilă a tarifelor de furnizare, pe piaţa cu amănuntul, a serviciilor de roaming internaţional, respectiv a celor de apeluri internaţionale între cele două state în termen de cel mult 3 luni de la data intrării în vigoare a acordului.

Noile costuri

Acordul stabilește prețuri mai accesibile pentru serviciile de roaming, achitate de utilizatorii ce călătoresc în cele două state, precum și pentru apeluri internaționale ordinare între Republica Moldova și România, potrivit jurnal.md.

Măsuri de reglementare:

- pentru apelurile efectuate în roaming din România în Republica Moldova, tarifele vor scădea de cel puțin 10 ori;

- pentru apelurile primite în roaming în România din Republica Moldova nu va fi perceput tarif;

- pentru serviciile Internet utilizat în roaming în România, tarifele vor scădea de cel puțin 5 ori.

Eveniment Quarterly Report

Un propagandist al Kremlinului cere invadarea Moldovei. ”Trebuie să ajungem în Transnistria și să o eliberăm” VIDEO
Un propagandist al Kremlinului cere invadarea Moldovei. ”Trebuie să ajungem în Transnistria și să o eliberăm” VIDEO
Propagandistul rus Modest Kolerov a sugerat autorităților ruse o nouă acțiune agresivă asupra unui stat independent. El cere invadarea Republicii Moldova pentru că autoritățile de la...
Mutare strategică a României. Transgaz face un pas mare către Republica Moldova
Mutare strategică a României. Transgaz face un pas mare către Republica Moldova
Transgaz a anunțat marți, 19 septembrie, că preia, prin subsidiara sa Vestmoldtransgaz, operarea Sistemului Naţional de Transport gaze naturale din Republica Moldova. ”Astăzi, 19...
#roaming, #Republica Moldova, #Republica Moldova Romania, #apeluri, #internet roaming , #Moldova
Comentarii