Ziare.com

Cazanciuc: Am avizat in CSM patru acte normative - Nu exista un capitol legat de interceptari

Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 20:42

   

Cazanciuc: Am avizat in CSM patru acte normative - Nu exista un capitol legat de interceptari
Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, joi, ca in sedinta Plenul CSM au fost avizate patru acte normative care vin in sprijinul sistemul judiciar, intre acestea fiind si proiectul de lege privind desfiintarea unor instante si a parchetelor care functioneaza pe langa acestea.

"Am avizat patru acte normative, de natura sa sprijine sistemul judiciar de aici incolo, si este vorba despre posturi pentru Tribunalul Comercial Bucuresti, un ordin de ministru, este vorba despre o hotarare de Guvern, cu 90 de posturi de grefier pentru parchete si instante.

E vorba si de doua proiecte de lege referitoare la modificari pe procedura civila, de natura a degreva instantele de judecata de anumite tipuri de cauze si, de asemenea, proiectul de lege de desfiintare a instantelor de judecata, asa cum a propus CSM-ul", a spus ministrul Justitiei.

Robert Cazanciuc a precizat ca cele patru acte normative reprezinta o resursa de sute de posturi alocate sistemului judiciar, astfel incat sa nu apara niciun fel de sincopa cu privire la activitatea instantelor, in contextul intrarii in vigoare a noilor coduri penal si de procedura penala.

"Sunt chestiuni care vin din urma, care nu au fost rezolvate de-a lungul timpului si speram cu aceste patru acte normative sa dam resursa de care sistemul are nevoie. De asemenea, am primit o propunere de la CSM pe unele modificari, in special la procedura penala, de natura a aduce claritate in ceea ce va intra in vigoare de la 1 februarie", a adaugat Cazanciuc.

Actul normativ va fi inmanat Guvernului

Ministrul Justitiei a spus ca va redacta un proiect de act normativ, pe care il va inainta "de indata" Guvernului, care va decide daca va fi proiect de lege sau OUG, precizand ca nu vor fi propuneri de modificare a Codului penal, ci referitoare la Codul de procedura penala.

"Este vorba doar de a aduce anumite corelari, claritate, de natura a face lucrurile mai putin interpretabile", a spus ministrul Justitiei, dupa sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Robert Cazanciuc a adaugat ca proiectul va fi gata cel mai tarziu vineri dimineata.

Mai mult, in cadrul proiectului nu se vor regasi propuneri de modificare a Codului penal.

"Propunerile venite sunt referitoare la Codul de procedura penala si Legea de punere in aplicare. Codul penal a fost asumat in 2009, reasumat in 2012. Nu putem interveni. Comisiile lucreaza in penitenciare de doua luni de zile pentru legea mai favorabila asa cum sunt publicate, nu putem interveni pe Codul penal acum", a subliniat ministrul Justitiei.

Cazanciuc: In proiectul privind codurile ce va fi trimis Guvernului nu e capitol pentru interceptari

Ministrul Justitiei a punctat faptul ca in proiectul de act normativ privind codurile ce va fi trimis Guvernului nu este un capitol care sa se refere la interceptari, precizand ca textele din cod pot fi interpretate astfel incat interceptarile sa poata fi folosite ca mijloace de proba.

"Nu avem un capitol referitor la interceptari. Sunt cateva modificari la procedura penala, de natura a nu crea niciun fel de temeri ca ar fi blocaje in sistem. (...) Si in cazul CSM-ului de astazi au fost foarte multe discutii pe anumite texte de lege. La minister am primit foarte multe propuneri, unele, evident, contradictorii. Lucrurile nu se pot transa dintr-o data. Cert este ca, din punctul nostru de vedere, al celor care au initiat codurile, nu sunt lucruri de natura a crea blocaje", a spus ministrul Justitiei, la finalul sedintei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Robert Cazanciuc a precizat, referitor la problemele pe care le ridica interceptarile, ca mijloace de proba in dosarele anchetate de procurori, ca textele pot fi interpretate in asa fel incat acestea sa poata fi utilizate.

"Ati vazut in zilele acestea interpretari ale celor care au lucrat la elaborarea codurilor, care spun ca nu este niciun fel de problema. Textele pot fi interpretate in asa fel incat sa poata fi utilizate si aceste mijloace tehnice in continuare", a mai spus Cazanciuc.

Basescu: Imi asum eroarea pe coduri. Daca Ponta nu corecteaza, e scut pentru corupti

Premierul Victor Ponta a anuntat joi ca i-a solicitat ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, sa mearga la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si sa discute despre eventuale modificari la Codul penal, amintind insa ca documentul a fost aprobat de Guvernul Boc si promulgat de presedintele Basescu.

In replica, seful statului a declarat ca isi asuma promulgarea noului Cod Penal cu tot cu erorile pe care nu le-a inteles, "nefiind penalist". El i-a cerut, insa, premierului Victor Ponta sa rectifice in ultima clipa, cat inca se mai poate, aceste erori, pentru a nu deveni "emblema coruptiei".

Noul Cod penal prevede ca suspectii de coruptie sa fie anuntati de procurorii care ii urmaresc ca se va incepe supravegherea convorbirilor lor telefonice sau instalarea altor dispozitive de inregistrare a discutiilor.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1306 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Fara laleaua Philips din peluzele patriei, Fenechiu zburda ca un

fluturas!
Gasiti normal, doctor Pontaxe, sa avertizati hotii ca exista camere de luat vederi? Si microfoane, in toate saormeriile de lux?
Credeti ca sintem un pic obositi de cerebel?

 

Ce s-a furat dupa '89 ...

sa vezi acum ce le fura taranilor pamantul de sub picioare ...

Nici nu stiti ce ati facut in 2012 !

Basescu , demisia !

Urechistul Cazanciuc

Bineinteles ca nu e un capitol special. Sti se semn are yellow Pages? Doua deste. Cu alea doua deste te duci matale la capitolul si paragraful care contine articolul. Toate sunt indexate si poti sa le identifici usor, mai ales ca ai primit deja lista cu articolele 'paduchioase'. Hai, nu ne mai vinde iordane, ca sti foarte bine ce trebuie modificat, si in cod si in procedura.
Si ia un servetel ca esti plin de cacao la gura, de nu ti-o fi cazut si pe camasa sau pantaloni.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor