Cazanciuc: Prezentarea raportului MCV era programata de la inceput pentru ianuarie 2014

Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 16:00
1631 citiri
Cazanciuc: Prezentarea raportului MCV era programata de la inceput pentru ianuarie 2014
Foto: Arhiva

Expertii de la Bruxelles responsabili cu realizarea raportului privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) sunt asteptati la Bucuresti pe 24-27 noiembrie, dar documentul nu poate fi prezentat decat in ianuarie 2014, nefiind vorba de o amanare, a declarat, miercuri, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

"Comisia tehnica era prevazuta de mult timp pentru final de noiembrie - 24-27 noiembrie. Practic, tehnic, nu era posibil a fi prezentat un raport decat in ianuarie. Deci nu se pune problema unei amanari, ci el asa era programat de la inceput. Dupa vizita de la sfarsit de noiembrie, urmeaza raportul care, evident, tehnic, are nevoie de o perioada pentru a fi redactat", a afirmat Robert Cazanciuc, la inceputul sedintei de Guvern.

Raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) va fi prezentat de Comisia Europeana (CE) la inceputul anului viitor, a declarat marti Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Purtatorul de cuvant al CE: Raportul MCV pentru Romania va fi publicat la inceputul lui 2014 (Video)

El a precizat ca executivul comunitar a primit mai multe sesizari ale unor ONG-uri in ultimele zile "dupa controversa creata in jurul situatiei unor procurori si a unor numiri".

"Ce pot sa spun in numele Comisiei Europene este foarte simplu. DNA este mentionat de Comisia Europeana in toate rapoartele sale ca una dintre institutiile cele mai eficiente in termeni de indeplinire de catre Romania a conditionalitatilor din MCV", a subliniat Mark Gray, adaugand ca DNA a avut un "bilant solid de independenta si de obiectivitate".

"In contextul dezbaterii in curs din Romania in ceea ce priveste procedurile si numirile, ne-am exprimat foarte clar pozitia in rapoarte. Comisia Europeana nu va comenta asupra unor numiri individuale, procurori individuali, nu este rolul nostru. Dar, in viitorul sau raport, Comisia va analiza cu siguranta intreaga situatie a DNA, asa cum facem mereu si o vom face iarasi la inceputul anului urmator", a adaugat purtatorul de cuvant.

Corina Cretu: Amanarea raportului MCV este mai degraba o veste buna

Rugat sa precizeze data la care Comisia va prezenta urmatorul raport MCV, in conditiile in care pana acum singura data vehiculata era decembrie, Mark Gray a declarat ca raportul va fi facut public "la inceputul anului viitor, cel mai probabil in ianuarie".

Mai multi oficiali romani au vorbit in ultimele luni despre o eventuala solicitare a Romaniei catre Comisia Europeana ca raportul MCV sa fie publicat inainte de reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 4-5 decembrie, pentru ca diverse state sa nu incerce sa blocheze o decizie privind aderarea la Schengen invocand argumentul ca asteapta constatarile raportului MCV.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Robert Cazanciuc raport MCV, #Robert Cazanciuc amanare raport MCV, #Robert Cazanciuc amanare MCV , #ministrul Justitiei