Cazanciuc: Spania, Marea Britanie si Franta - de acord cu proiectul de finantare a penitenciarelor

Vineri, 13 Martie 2015, ora 19:35
1792 citiri
Cazanciuc: Spania, Marea Britanie si Franta - de acord cu proiectul de finantare a penitenciarelor
Foto:maramedia.ro

Robert Cazanciuc a afirmat, vineri, la Bruxelles, intr-o declaratie de presa, ca in cadrul discutiilor de la Consiliul de Justitie si Afaceri Interne (JAI) Spania, Marea Britanie si Franta si-au dat acordul pentru sustinerea proiectului privind modernizarea sistemului de penitenciare din statele membre.

"Am primit mai multe raspunsuri pozitive de la statele membre la solicitarea noastra si a Italiei, transmisa la ultimul consiliu informal de la Riga in materia finantarii infrastructurii de penitenciare. Intentia Romaniei si a Italiei a fost, in primul rand, de a atrage atentia asupra faptului ca la nivel european exista penitenciare invechite care nu pot face fata in niciun caz nevoii moderne de reintegrare sociala.

Daca nu investim in spatii care sa permita reintegrarea sociala, riscam ca acei oameni sa aiba sanse reduse sa se reintegreze dupa si, din pacate, riscam sa crestem numarul celor care se vor reintoarce in penitenciare. Unsprezece state, inclusiv Romania si Italia, au semnat pana in momentul de fata scrisoarea referitoare la proiect si inca trei ne-au comunicat ca sunt de acord cu demersul", a spus Cazanciuc.

Potrivit acestuia, Romania si Italia au inaintat, in urma cu un an, o scrisoare comuna vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, prin care atrageau atentia asupra nevoii de finantare a sistemelor de penitenciare din statele membre ale Uniunii Europene si solicitau implicarea financiara a CE.

In toamna anului trecut, Cazanciuc declara ca vrea accesarea de fonduri europene pentru constructia de penitenciare, iar Romania si Italia, aflate pe primele doua locuri la condamnari CEDO pentru conditii de detentie, vor incerca sa convinga Comisia Europeana ca este nevoie de "investitii masive" pentru asta.

El adauga ca nici statul roman, nici cel italian nu au capacitatea de a face astfel de investitii, astfel ca incearca sa isi "uneasca nevoile" si sa creeze o "sensibilitate la nivelul Comisiei".

"Incercam sa ne unim nevoile si sa cream, cum sa spunem, sensibilitate la nivelul Comisiei. Chiar daca la prima vedere aceasta investitie nu aduce plusvaloare, ea aduce siguranta cetateanului si aduce respectarea unor valori in jurul carora s-a construit, pana la urma, UE", declara acesta.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Cazanciu penitenciare investitii, #Cazanciuc penitenciare , #ministrul Justitiei