Ministrul Justitiei, despre sansele Romaniei de a intra in Schengen

Duminica, 19 Mai 2013, ora 11:58
3068 citiri
Ministrul Justitiei, despre sansele Romaniei de a intra in Schengen
Foto: Pro Tv

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a precizat, duminica, ca prioritatea sa numarul unu este un raport bun MCV, care va contribui la aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

"Decizia de a intra in Schengen e politica, evident ca un raport bun poate contribui la aderarea Romaniei. Tehnic, tara noastra poate intra in martie sau octombrie, acest lucru depinde de conditii tehnice, cum ar fi spatiul aerian.

Nu pot sa spun ca daca Romania va indeplini anumite angajamente va fi primita la o anumita data, interesul nostru este sa avem un raport pozitiv la finalul anului. Semnalele sunt pozitive in ceea ce priveste Romania, la Ministerul Justitiei sunt proiecte care tin in mod clar de o continuare a eforturilor pentru lupta impotriva coruptiei", a precizat Robert Cazanciuc, la Pro Tv.

El a adaugat ca vom gasi resursele sa facem ceea ce ne-am angajat cu partenerii nostri europeni si a spus ca parlamentarilor "sa fie parte a unui efort comun" cand vine vorba de Statutul deputatilor si senatorilor criticat de Bruxelles.

Intrebat daca Romania are sanse anul viitor sa intre in Spatiul Schengen, chiar si in etape, in conditiile in care Raportul MCV din decembrie ar fi unul pozitiv, ministrul si-a asumat "un raport bun" drept "prioritatea principala".

De asemenea, el a declarat ca nu are nimic impotriva ca o parte a atributiilor sale sa treaca la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), precizand ca nu exista inca un proiect de act normativ in acest sens.

"Este o discutie pe care am avut-o deja cu colegii mei din CSM, daca aceasta procedura este cea mai adecvata cu legea, ce inseamna garantii de independenta pentru procurori. Este o procedura stabilita la nivelul anului 2005, cu toate ca in 2004 a agreata cu CE o alta procedura. Este o discutie in care cred ca ministrul Justitiei poate sa aiba un rol mai mic", a afirmat Robert Cazanciuc, intrebat daca vrea sa schimbe procedura de numire a procurorilor.

Raportul MCV din ianuarie 2013 a consemnat un important regres, dupa criza politica din vara determinata de suspendarea presedintelui, Comsia Europeana punand la indoiala, pentru prima data, respectarea princiiilor unui stat de drept.

Criticile au mers pana la a mentiona punerea la indoiala de catre politicieni a deciziilor sistemului judiciar si chiar subminarea Curtii Constitutionale. In ianuarie, acestora li s-a adaugat tergiversarea numirii sefilor de Parchete, mentinerea in Guvern a ministrilor cu dosare penale si incercarile parlamentarilor de a-si asigura o superimunitate in fata Justitiei.

In aceste conditii, mai multe state europene s-au regrupat in jurul Germaniei si al Olandei amanand luarea unei decizii in Consiliul Justitie si Afaceri Interne privind stabilirea unui calendar al aderarii la Spatiul Schengen, chiar daca criteriile tehnice sunt indeplinite din decembrie 2010.

Romania a fost pusa in asteptare cel putin pana la Raportul MCV din decembrie, aceasta fiind a cincea amanare dupa ratarea succesiva a termenelor din martie 2011 incoace.

Cazanciuc, despre procurori

Legat de numirea procurorului-sef Tiberiu Nitu, Robert Cazanciuc a spus ca "daca acesta va fi o alegere buna o va spune doar un trend pozitiv pe dosare de coruptie sau de crima organizata sau o usoara incredere a populatiei in ce fac procurorii".

"Nu i-a cerut nimanui lui Nitu sa ancheteze un ministru, ci sa fie ferm in ceea ce prevede orice dosar. Sa aiba performanta, dosare de crima organizata si coruptie, adica o perpectie publica mai buna. Trebuie sa intre la inchisoare oricine incalca legea, indiferent daca e ministru sau nu. Toti trebuie sanctionati conform legii", a completat seful Justitiei.

In plus, el a mentionat ca consulta cu sefii Parchetelor, dar si cu preseintele Traian Basescu pentru a propune CSM propunerile sale pentru posturile vacante de sefi de sectii in DNA si Parchetul General, functii-cheie in ancharea dosarelor de crima organizata si de coruptie.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#ministrul Justitiei intrare Romania Schengen, #ministrul Justitiei intrare Schengen, #Cazanciuc intrare Schengen, #ministrul Justitiei MCV, #ministrul Justitiei procurori , #ministrul Justitiei