Robert Cazanciuc, demisia!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 12:21
7048 citiri
Robert Cazanciuc, demisia!

In orice tara civilizata din lume, dupa ilegalitatile si atacurile comise in si impotriva sistemului judiciar, ministrul care le-a girat sau macar le-a asistat pasiv ar fi demisionat pentru a se pierde in ceata istoriei acoperit de rusine. Nu este cazul lui Robert Cazanciuc.

Acum, sa fiu sincera, eu am pentru domnia sa un sentiment de usoara mila. Un fost purtator de cuvant si secretar de minister, un functionar de rang secund s-a trezit, ca rubedenie cu premierul, ministrul menit sa puna capat unei crize prelungite, inclusiv in USL si sa consolideze cea mai profunda dintre reforme, aceea a Justitiei. A pus si Victor Ponta la Justitie ce-a gasit prin casa, adica un individ cat mai lipsit de personalitate care sa execute fara cracnire orice ordin al jupanului.

Si din acest punct de vedere Robert Cazanciuc a fost absolut exemplar. A executat orice fara cracnire, chiar cu pretul unor avize scandaloase si al blocarii sistemului. E drept ca nu e usor sa preiei ministerul care a avut sansa ca in ultimii 23 de ani sa fie condus de cei mai performanti ministri romani: Monica Macovei si Catalin Predoiu. In urma lor a ramas o autentica reforma legislativa, institutii anticoruptie puternice si independente, rapoarte MCV pozitive, un sistem judiciar pacificat si functional.

Si dl. Cazanciuc a realizat un tandem, cu d-na Pivniceru, urmasii demni ai lui Tudor Chiuariu, si impreuna au aruncat sistemul in aer. Nu e putin lucru!

I-am solicitat d-lui Cazanciuc un interviu pentru clarificarea unor aspecte esentiale ale ultimei perioade. Nu mi-a raspuns, poate nu a ajuns solicitarea mea la domnia sa. E posibil, nu zic nu. Dar ca sa fiu sigura ca stie de solicitarea mea il intreb public:

1. Cum este posibil sa schimbi un procuror dintr-o functie de conducere la numai 7 zile dupa ce a fost reconfirmat in functie si fara sa justitifici in niciun fel demiterea lui?

2. Cum este posibil sa schimbi un procuror dintr-o functie de conducere fara sa te consulti cu seful ierarhic al acestuia, desi legea te obliga sa o faci? De ce nu ati acceptat rocada Lucian Papcici- Mariana Alexandru la sefia sectiei I DNA, propusa oficial de Laura Codruta Kovesi?

3. De ce sa astepti sa urce in avion delegatia oficialilor veniti la Bucuresti in cadrul MCV si abia apoi, pe furis, faci schimbarea intempestiv?

4. O astfel de schimbare intempestiva, incalca sau nu tinta din MCV care cere in mod expres stabilitate institutionala si legislativa anticoruptie?

5. I-a atras ministrul Justitiei atentia premierului ca declaratii de tip "procurori basisti" si "dosare penale" sunt extrem de periculoase pentru independenta justitiei?

6. Cum este posibil sa dai aviz pozitiv pe un proiect legislativ in privinta caruia propriul corp de experti, adica ai ministerului, motiveaza pe pagini intregi de ce este neconstitutional? Inseamna ca tu, ministru al Justitiei, iti asumi aceste neconstitutionalitati? Deci ministrul Justitiei si-asumat dreptul statului de a expropria sa fie trecut unor privati desi propriul corp de experti i-a atras atentia ca este vorba despre o grava neconstitutionalitate?

7. Cum este posibil ca tu, ministru al Justitiei, sa promovezi prin ordonanta de urgenta un Cod al Insolventei, cu efecte seismice asupra mediului de afaceri din Romania, fara sa ai avizul CSM, fara sa ai avizul Bancii Mondiale care a platit intocmirea Codului, fara o consultare publica prealabila, modificand in secret forma intocmita de expertii angajati de Banca Mondiala?

8. Cum este posibil sa accepti ca un act normativ sa intre in vigoare in termen de numai 20 de zile de la adoptare, adica fara ca juristii sa aiba timp sa-l studieze, fara ca instantele sa poata face fata din pucnt de vedre logistic intrarii lui in vigoare, inclusiv in chestiuni de baza, cum ar fi adaptarea sistemului electronic de distribuire a dosarelor?

9. Este adevarat ca inainte cu o zi de adoptarea Codului Insolventei v-ati intalnit cu o delegatie a mediului de afaceri care v-a avertizat asupra viciilor acestei legi si asupra efectelor severe pe care le va avea? Este adevarat ca ati spus acestei delegatii ca oricum codul va fi adoptat prin ordonanta? L-ati informat pe premier despre cele transmise de oamenii de afaceri?

10. In mai 2012, la plecarea ministrului Predoiu exista in minister un birou pentru recuperarea creantelor, conectat la agentii straine inclusiv americane. Experti britanici si americani urmau sa ajute partea romana sa inceapa recuperarea banilor plasati in lume de infractori romani. Ce s-a intamplat cu acest birou?

11. Ce s-a intamplat cu strategia nationala anticoruptie finalizata de MJ chiar inainte de caderea guvernului Ungureanu?

12. Cati bani au fost alocati pentru intrarea in vigoare a noilor coduri penal si de procedura penala?

13. Cati bani au fost alocati pentru suplimentarea personalului total insuficient din instante?

14. Cum se asteapta ministrul Justitiei sa arate raportul MCV dupa toate scandalurile si ratarile din ultima perioada, in conditiile in care in 2012 eram la un raport, unul singur distanta de ridicarea definitiva a MCV?

15. Cum a luptat ministrul Justitiei pentru ca tintele MCV sa fie atinse, adica pentru interesul national?

Sper ca domnul Cazanciuc sa raspunda acestor intrebari. Nu mie. Cred ca domnia sa are obligatia sa dea socoteala in fata societatii romanesti pentru mandatul sau dezastruos. Si apoi sa isi dea demisia!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Cazanciuc ministru Justitie, #Cazanciuc Papici Kovesi, #Cazanciu Rosia Montana, #Cazanciuc Codul Insolventei , #ministrul Justitiei