Ministrul Justitiei: Inchisoarea nu e hotel. Este de foarte multe ori la limita demnitatii umane (Video)

Joi, 05 Martie 2015, ora 14:42
5404 citiri
Ministrul Justitiei: Inchisoarea nu e hotel. Este de foarte multe ori la limita demnitatii umane (Video)
Foto: National

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a afirmat joi ca nu reprezinta o noutate faptul ca inchisoarea nu este hotel, dar a subliniat ca pentru a construi noi penitenciare si a le moderniza pe cele existente la standarde europene Romania ar avea nevoie de cel putin un miliard de euro.

"Din pacate, foarte multi oameni care astazi se afla intr-o situatie dificila au avut ocazia ca, foarte multi ani, sa faca ceva pentru sistem si, din pacate, nu au facut. Constatam astazi ca inchisoarea nu este hotel. Asa este. Inchisoarea nu este hotel. Inchisoarea din Romania in ziua de astazi de foarte multe ori este la limita demnitatii umane. Asa este, dar nu este o noutate.

Acest lucru se intampla in mare masura dupa '89. In 2005 am fost la conducerea penitenciarelor si cred ca am vazut aproape toate penitenciarele din Romania, stiu cum arata. Din pacate, din 2005 pana in prezent nu s-a schimbat aproape nimic", a declarat Cazanciuc, la Palatul Parlamentului, intrebat daca va urma sfatul Monicai Iacob Ridzi de a vizita penitenciarele din tara in care detinutii traiesc in conditii inumane.

Cum arata celula in care a stat inchisa Monica Iacob Ridzi (Foto)

El a adaugat ca Romania nu isi permite efortul financiar "imens" necesar pentru modernizarea penitenciarelor, indiferent cata vointa ar avea clasa politica.

Ridzi, scrisoare din inchisoare: Procurorul regreta ca mi-a fabricat dosarul. Nu vreau sa mor in penitenciar

"10.000 de locuri deficit nu le putem acoperi peste noapte, chiar daca am avea toate resursele financiare maine. Sa scoatem penitenciarele aflate in centrul orasului in afara orasului in conditii decente nu este posibil peste noapte si Romania nu are aceasta resursa financiara, de aceea singura formula pe care noi am identificat-o pentru a face ceva de fond si nu doar de forma este o finantare europeana. Administratia face ce poate cu un buget crescut an de an, e adevarat nu foarte mult, dar pe solutii punctuale", a precizat ministrul Justitiei.

Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la conditiile in care e tinuta Monica Iacob Ridzi

Intrebat daca detinutii pot finanta modernizarea celulelor din banii proprii, Cazanciuc a spus ca regimul de detentie are niste reguli foarte clare in functie de modul in care se executa pedeapsa.

"E foarte complicat (...) sa spunem cine sa stea in conditii mai bune sau nu. Fiecare sta in conditiile in care trebuie sa stea, potrivit regimului de detentie. Noi o sa incercam, in perioada urmatoare, sa suplimentam bugetul administratiei pentru a face conditiile de detentie mai aproape de limita demnitatii umane. Discutam de penitenciare construite in urma cu 100 de ani, in care indiferent cat am investi noi nu avem ce sa facem.

Un penitenciar construit acum 100 de ani in centrul orasului ar trebui sa-l daramam si sa construim altul. Pentru a construi penitenciare care sa acopere deficitul potrivit standardelor europene si pentru a renova ceea ce avem acolo unde se poate acest lucru este nevoie de cel putin un miliard de euro", a precizat Cazanciuc.

El a aratat ca, in ultimii trei ani, numarul de detinuti nu a crescut, sunt in jur de 30.000 de detinuti si nu se estimeaza in perioada urmatoare o crestere a acestui numar chiar daca in dezbaterea publica pare ca va fi o avalansa de noi detinuti.

Citește și:
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în anul 2024 este un scenariu care a apărut pe agenda publică de când Florin Cîțu era încă liderul liberalilor, iar pe măsură ce se...
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit joi, 1 decembrie, despre beneficiile pe care le-ar avea cetățenii Republicii Moldova dacă țara s-ar uni cu România, potrivit tv8.md Fostul...