Ponta il pune pe Robert Cazanciuc ministru la Justitie - Basescu nu se opune

Joi, 11 Aprilie 2013, ora 11:25
9726 citiri
Ponta il pune pe Robert Cazanciuc ministru la Justitie - Basescu nu se opune
Foto: Arhiva MAE

Premierul Victor Ponta urmeaza sa il propuna pe Robert Cazanciuc pentru a prelua portofoliul de la Ministerul Justitiei.

Premierul Ponta, care in prezent asigura interimatul la Ministerul Justitiei, a participat joi la Consiliul Superior al Magistraturii, in care magistratii au luat act de demisia lui Robert Cazanciuc din calitatea de procuror.

Anuntul demisiei lui Cazanciuc din functia de procuror a fost facut de Oana Schimdt Haineala, presedintele CSM.

"Am participat la sedinta CSM, a fost o sedinta legal constituita. Am votat toate punctele de pe ordinea de zi. Am solictat si plenul CSM a fost de acord ca pe ordinea de zi sa se gaseasca si cererea de demisie a lui Cazanciuc.

Dupa ce decretul va si semnat de presedintele Basescu, voi face propunerea de numire a lui Robert Cazanciuc in functia de ministru al Justitiei. (...)

Dimineata l-am sunat pe presedintele Traian Basescu, l-am informat, nu a avut niciun fel de obiectie. Imediat dupa ce se emite decretul de eliberare din functia de magistrat, pentru ca nu vreau sa fie o situatie de incompatibilitate, il voi numi in functia de ministru. M-am gandit la mai multe persoane pentru aceasta functie, l-am ales insa pe Cazanciuc, ii multumesc ca renunta la 18 ani de cariera in magistratura", a declarat, la randul sau, Ponta.

Prim-ministrul a apreciat ca Robert Cazanciuc va reprezenta "un echilibru" in relatia pe care Romania o are cu Comisia Europeana.

"Este magistrat, mi-am dorit sa asiguram o stare de stabilitate la ministerul Justitiei. M-am gandit la multe persoane dar aceasta va fi propunerea pe care o voi face presedintelui", a adaugat Ponta.

"A fost o decizie politica, am luat-o vorbin cu Crin Antonescu", a precizat seful PSD.

Totodata, Ponta a respins unele acuzatii mai vechi ale Elenei Udrea, precizand ca Robert Cazanciuc nu este finul sau, desi "mi-as fi dorit sa fie".

Robert Cazanciuc este in prezent secretar general la Ministerul Afacerilor Externe si a fost coleg al lui Victor Ponta la Corpul de Control in timpul guvernarii Nastase.

Portofoliul de la Justitie a fost eliberat dupa demisia Monei Pivniceru, votata de Senat pentru a ocupa, din 9 iunie, un post de judecator la Curtea Constitutionala.

Horia Georgescu, refuzat de Antonescu

Numirea lui Cazanciuc la MJ ar veni dupa ce Horia Georgescu ar fi refuzat sa preia sefia acestui minister, avand in vedere ca, potrivit unor informatii din mass-media, PNL a amenintat cu retragerea de la guvernare daca Ponta il numeste pe presedintele ANI la Justitie.

Presa a vehiculat ca nemultumirile liberalilor sunt legate de dosarele de incompatibilitate deschise la solicitarea ANI unor apropiati ai lui Crin Antonescu.

Este vorba de secretarul general al PNL, fostul ministru Eduard Hellvig, care si-a pierdut portofoliul in al doilea Guvern Ponta tocmai din cauza suspiciunilor de incompatibilitate, dar si de Dan Mihalache, consilierul lui Crin Antonescu, transferat de la Secretariatul General al Guvernului la cel al Senatului, tot din motive legate de incompatiblitate.

Cine este Cazanciuc

Cazanciuc a fost pana in 1998 procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria SAI, responsabil cu supravegherea urmaririi penale. S-a transferat la Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie, unde a lucrat timp de doi ani ca procuror in cadrul Biroului pentru relatia cu mass-media.

Din 2000 pana in 2001 a fost purtator de cuvant al aceluiasi Parchet. Pana in 2004, Cazanciuc a fost director general si apoi subsecretar de stat in cadrul Corpului de Control al premierului Adrian Nastase. In functia de subsecretar de stat, Cazanciuc a coordonat echipa de elaborare a Acordului de cooperare administrativa cu OLAF.

In anul 2004, el a fost a fost numit secretar de stat la Departamentul Implementare Programe si Ajustare Structurala, un an mai tarziu a devenit director general adjunct la Administratia Nationala a Penitenciarelor. Pana in 2008, Cazanciuc a fost procuror sef al Biroului pentru relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Secretarul general al MAE s-a remarcat in ultimul an doar prin iesirile publice legate de criza ostaticilor din Algeria, ironizate ulterior de presedintele Basescu.

"N-as vrea ca emblema a ceea ce s-a intamplat in Algeria sa ramana ori un ministru in camasa si fara cravata sau un purtator de cuvant cu pulover pe gat, care iese sa spuna despre ce s-a intamplat acolo", comenta Traian Basescu, facand aluzie chiar la Cazanciuc.

Si Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, acuza in urma cu un an numirea lui Cazanciuc la Guverm.

"De necrezut! S-a mai gasit un fin al lui Victor Ponta in Guvernul Romaniei: Robert Cazanciuc", comenta democrat-liberala.

Ce avere are Cazanciuc

Conform celei mai recente declaratii de avere, Cazanciuc detine doua terenuri in Chitila si Prahova, un apartament in Bucuresti, o casa in Chitila si doua autoturisme.

In 2011, fostul procuror a incasat un salariu de 210.637 de lei de la Ministerul Afacerilor Externe. Sotia sa, angajata Tarom, a castigat, in 2011, 67.000 de lei. Familia lui Cazanciuc are un credit la banca de 108.000 de euro.

Ponta, numire fulger la Justitie inainte de audierile din CSM

Ponta l-a numit pe Cazanciuc in locul sau la Justitie la mai putin de doua saptamani dupa ce a preluat interimatul acestui minister, in urma demisiei Monei Pivniceru.

Asadar, Ponta nu mai astepata data de 10 mai, cand vor fi audiate de CSM persoanele propuse de premier pentru a prelua sefia parchetelor.

La presiunile sale, CSM a decis miercuri sa modifice termenele stabilite initial pentru avizarea celor sase procurori propusi de Victor Ponta la conducerea parchetelor.

Ponta castiga 3 saptamani de la CSM - Audierea procurorilor sefi, devansata

Astfel, CSM a decis ca audierile sa aiba loc la 10 mai si nu la sfarsitul lunii mai, cum era prevazut in calendarul initial, se arata intr-un comunicat al Consiliului, remis Ziare.com. Termenul se incadra la limita in interimatul lui Ponta, pentru ca acesta avea la dispozitie cel mult 45 de zile, din 3 aprilie, ca sa isi numeasca un succesor la MJ.

Laura Kovesi a fost propusa pentru functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), iar Tiberiu Nitu a fost propus ca procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Pe lista propunerilor mai figureaza Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, Codrut Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, Alina Bica - procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si Elena Hosu - adjunct al procurorului sef al DIICOT.

Propunerile au fost transmise, saptamana trecuta, de premierul Victor Ponta, in calitate de ministru interimar al Justitiei, catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), dupa ce, anterior, Ponta declarase ca procurorul general si seful DNA vor fi selectati in urma unei proceduri care va fi condusa de viitorul ministru al Justitiei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Cazanciuc ministru Justitie, #propunere Ponta ministerul Justitiei, #Ponta numeste Cazanciuc , #ministrul Justitiei