Initiativa prin care autoritatile sunt obligate sa foloseasca limba minoritatilor va fi respinsa luni pentru ca... este deja in vigoare

Duminica, 03 Mai 2020, ora 19:30
6774 citiri
Initiativa prin care autoritatile sunt obligate sa foloseasca limba minoritatilor va fi respinsa luni pentru ca... este deja in vigoare
Foto: Arhiva Ziare.com

Vicepresedintele Senatului, Robert Cazanciuc (PSD), spune ca proiectul de modificare a Codului Administrativ prin care autoritatile locale ar fi obligate sa foloseasca limba minoritatilor va fi respins in Camera Deputatilor, chiar daca a fost adoptat in mod tacit in Senat. Motivul: legea este deja in vigoare.

"Mult zgomot pentru nimic. Am primit, incepand de ieri, numeroase intrebari despre o initiativa UDMR, care a trecut recent in mod tacit de Senat, si prin care autoritatile locale ar fi obligate, mai nou, sa foloseasca limba unei minoritati in localitatile in care aceasta ar avea 20% din populatie. Caut repede printre stiri pentru a incerca sa inteleg despre ce initiativa este vorba. Niciuna insa nu facea referire la vreun proiect anume", a scris Robert Cazanciuc, vicepresedintele Senatului, pe pagina sa de Facebook.

El a adaugat ca a sunat un expert in materia drepturilor minoritatilor, care l-a asigurat ca nu exista o astfel de prevedere, dar si ca a vorbit cu o persoana de la UDMR, care i-a explicat ca prevederile din proiect exista deja din 2001 in Legea administratiei publice locale, lege care permite folosirea limbii minoritatilor in localitatile unde sunt cel putin 20% minoritari.

"Cand ai umblat la ai tai prin Ardeal, ai vazut la intrarea in localitati indicatoare cu denumirea in romaneste, ungureste si nemteste?

- Vazut, dara, cum sa nu vad!?

- Noo, despre asta-i vorba, iar treaba-i posibila inca din 2001 de cand Legea administratiei publice locale da voie la folosirea limbii minoritatilor in localitatile unde is cel putin 20% minoritari.

Lamurit?!

- Lamurit, ce sa mai zic!

- Noo, servus!

- Servus, mai Zoli!", reda Cazanciuc explicati primita de la UDMR.

Vicepresedintele Senatului spune ca este vorba despre o initiativa a UDMR prin care se propune un text pentru Codul Administrativ identic cu cel in vigoare si care va fi respinsa.

"O veste buna: saptamana viitoare, Camera Deputatilor va constata paralelism cu textul Codului Administrativ in vigoare si, cu sprijinul PNL care l-a avizat alaturi de UDMR in Comisia de Sanatate din Senat, va respinge initiativa!", a transmis Cazanciuc.

Senatul a adoptat tacit modificarea Codului Administrativ propusa de UDMR, care prevede ca autoritatile sunt obligate sa foloseasca limba minoritatilor in anumite zone.

Vicepresedintele Senatului Romaniei, cu atributii de Presedinte, Robert Cazanciuc, va sustine declaratii de presa, luni, 4 mai 2020, la finalul sedintei Biroului permanent al Senatului, se arata intr-un comunicat al Senatului primit duminica la redactie.

Ilie Bolojan explică reorganizarea Senatului: "Nu poți să ai o direcție doar pentru ca cineva să aibă o funcție de director. Prezența fizică la locurile de muncă lasă de dorit"
Ilie Bolojan explică reorganizarea Senatului: "Nu poți să ai o direcție doar pentru ca cineva să aibă o funcție de director. Prezența fizică la locurile de muncă lasă de dorit"
Ilie Bolojan, președintele Senatului, a prezentat miercuri, 22 ianuarie, într-o conferință de presă, o serie de măsuri de reorganizare a activității Senatului menite să reducă...
UDMR vine cu propuneri pentru proiectul de reorganizare administrativ-teritorială. ”Nu poţi spune că o comunitate mică trebuie să dispară"
UDMR vine cu propuneri pentru proiectul de reorganizare administrativ-teritorială. ”Nu poţi spune că o comunitate mică trebuie să dispară"
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că România are nevoie de un sistem mai eficient în ceea ce priveşte reorganizarea administrativ-teritorială, însă acest proces nu trebuie să...
#Codul Administrativ, #limba minoritati , #stiri Robert Cazanciuc
  1. Ilie Bolojan explică reorganizarea Senatului: "Nu poți să ai o direcție doar pentru ca cineva să aibă o funcție de director. Prezența fizică la locurile de muncă lasă de dorit"
  2. UDMR vine cu propuneri pentru proiectul de reorganizare administrativ-teritorială. ”Nu poţi spune că o comunitate mică trebuie să dispară"
  3. Dosarul ajutoarelor sociale ilegale pentru voturi. Doi funcționari publici reținuți
  4. Ilie Bolojan propune reorganizarea structurilor Senatului: aproape 200 de posturi desființate, mașini mai puține pentru aleși și tăierea unor cheltuieli
  5. Dilema în care se găsește USR: Elena Lasconi sau Nicușor Dan? Niciunul dintre ei nu poate ajunge în turul doi, atâta timp cât celălalt candidează
  6. Comportamentul premierului Ciolacu pe TikTok, „studiu de caz” pentru un psiholog și un specialist în comunicare: „E rețeaua socială cea mai potrivită pentru ADN-ul nostru cultural”
  7. Nu există instrumente care să blocheze imediat interferența platformelor online asupra alegerilor, avertizează un europarlamentar român
  8. Victor Ponta, prima declarație publică despre despărțirea de Daciana. Mesajul misterios transmis din SUA de fostul premier PSD
  9. Kelemen Hunor susține că Antonescu poate să câștige alegerile, chiar dacă "toată societatea românească îi face campanie pe gratis lui Călin Georgescu"
  10. Călin Georgescu își linge rănile și își consolează susținătorii, după decizia CEDO care îi respinge pretențiile. Ce ar fi "mai presus de orice instituție"