Robert Negoita, acuzat de plagiat grosolan. Ce spune "sursa de inspiratie" Bogdan Glavan

Luni, 30 Mai 2016, ora 14:20
5677 citiri
Robert Negoita, acuzat de plagiat grosolan. Ce spune "sursa de inspiratie" Bogdan Glavan

Robert Negoita, primarul Sectorului 3 al Capitalei, este acuzat ca si-ar fi copiat cap-coada teza de doctorat, astfel ca nicio fraza nu i-ar apartine.

Ziare.com a stat de vorba cu Bogdan Glavan, care preda la Universitatea Romano-Americana, de la care Robert Negoita ar fi copiat zeci de pagini.

Mai multe detalii despre acuzatiile de plagiat aduse lui Robert Negoita

"Ce sa spun... Cred ca plagiatul este a doua cea mai raspandita forma de exprimare a coruptiei din Romania, dupa furtul direct din bani publici. Si de ce spun asta? Pentru ca aceste plagiate sunt validate politic, adica nu suntem pur si simplu intr-o situatie in care cineva fura dintr-o opera, ca sa-si insuseasca doar un profit material sau ceva de genul.

E vorba de plagiat din teze de doctorat, care teze sunt evaluate ele insele, trec printr-un filtru academic, sunt receptionate de catre minister, sunt niste titluri acordate acolo... deci primesti niste foloase prin lege.

Avand in vedere multitudinea de cazuri inregistrate, toate apartinand unor politicieni de prim rang, asta ma face sa spun ca de fapt ne aflam in fata unui caz de coruptie, care e mai important decat ideea de furt intelectual si de plagiat. Deja totul e dus la un cu totul alt nivel", ne-a spus Bogdan Glavan.

Profesorul universitar inca nu s-a gandit daca va cere ca edilul Sectorului 3 sa fie sanctionat cumva. De asemenea, a glumit pe seama faptului ca se poate forma chiar o asociatie a celor de la care Robert Negoita a copiat.

Cum ar trebui sa se acorde titlurile de doctor

L-am intrebat pe Bogdan Glavan cum crede ca se poate rezolva fenomenul plagiatelor, din ce in ce mai raspandit printre politicieni de renume, inclusiv actuali si fosti ministri.

Mai multe detalii despre problema plagiatelor si oamenii politici acuzati de copy-paste

"Ministrul Educatiei a pornit pe o cale principiala concreta, dar contextual dubioasa. Principiul corect este ca universitatea trebuie sa aiba autonomie si trebuie sa decida in privinta acordarii, neacordarii sau retragerii titlului de doctor.

Daca ne uitam in cazul Cehiei, sistemul acolo e mult mai descentralizat. Nu ajungi profesor pentru ca te numeste ministerul si ca se face o comisie la minister sau ceva de genul asta; ajungi profesor pentru ca te numeste o universitate, dupa care presedintele indeplineste o formalitate si semneaza un ordin", ne-a spus Glavan.

El a aratat ca in Romania exista un sistem ultracentralizat socialist, care trebuie schimbat in asa fel incat fiecare universitate sa aiba putere de decizie pe aceasta tema.

Dar mai exista o problema: universitatile insele sunt "fructele coruptiei", adica "roadele unui proces institutional de socializare a invatamantului", a sustinut Glavan.

"Ele nu sunt prea independente, ci oaze in care s-au aciuat diversi politicieni, astfel ca nu stiu cat de rezonabil e sa ne asteptam ca se va face o curatenie in acest domeniu. As fi putin spiritual si as spune ca ceea ce conteaza este duhul cu care faci chestiunea (reformarea - n.red.), ori duhul, in acest caz, mi se pare ca e unul prostesc", a incheiat Glavan.

Citeste si:
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu și Laura Ștefănuț au devenit părinții unei fetițe, pe 14 ianurie 2022. Anunțul a fost făcut de proaspăta mămică vineri, 21 ianuarie....