Precedent german la cazul Turcescu: Cazul spionului-jurnalist Wilhelm Dietl

Luni, 22 Septembrie 2014, ora 19:05
4962 citiri
Precedent german la cazul Turcescu: Cazul spionului-jurnalist Wilhelm Dietl

Agentii acoperiti din presa reprezinta o problema de care s-au lovit multe state. In Germania, in 2005, chiar serviciul de informatii BND a fost cel care si-a deconspirat agentul, Wilhelm Dietl, care timp de 11 ani si-a folosit slujba de jurnalist pentru a spiona in Orientul Mijlociu.

Intre timp, Dietl a scris o care si a dat nenumarate interviuri, in incercarea de a-si reface reputatia. Intr-un interviu acordat Haaretz, in 2007, Dietl insista ca "a fost spion dar nu tradator".

Totul a inceput in noiembrie 2005, cand cotidianul Berliner Zeitung a scris ca Dietl, impreuna cu alti patru jurnalisti, a fost informator al Serviciului Federal de Informatii (BND) si si-a turnat colegii din presa. Media germana i-a infierat pe cei cinci care si-au tradat profesia si colegii.

BND, la randul sau, si-a depasit limitele si a incalcat legea. BND are puteri doar in afara tarii si nu poate opera pe sol german. Dezvaluirile au relevat nu numai ca a operat in Germania, ci si ca a vizat zeci de jurnalisti.

Rapoartele din presa au declansat o ancheta parlamentara. BND a venit cu explicatia "protejarii securitatii statului", intrucat nu ar fi fost interesati de opiniile politice ale jurnalistilor, ci doar de sursele lor.

Pentru a convinge comisia de ancheta, a domoli opinia publica si a demonstra ca se caieste, BND a recurs la masura nemaintalnita de a-si deconspira cei cinci agenti acoperiti din presa, folositi de agentie pentru a afla cine da informatii presei.

Dietl avea nume de cod "Dali" si legatura sa in BND era la departamentul Orientul Mijlociu.

In urma scandalului, BND s-a angajat sa nu mai utilizeze agenti acoperiti in presa.

Robert Turcescu a fost locotenent-colonel sub acoperire: Renunt la emisiune. Eram fariseu, un nimeni

In Romania, jurnalistul Robert Turcescu a dezvaluit ca a fost locotenent-colonel sub acoperire.

Duminica, in jurul pranzului, pe blogul lui Robert Turcescu a aparut o postare prin care acesta dezvaluia ca a fost locotenent-colonel sub acoperire, anuntul fiind insotit de fotografii ale unor state de plata si livretul militar, in acesta din urma mentionandu-se ca Turcescu a fost avansat in 2010 la gradul de locotenent-colonel de Unitatea Militara 02515 B.

Anunt ciudat pe blogul lui Robert Turcescu: Da, am fost locotenent-colonel sub acoperire (Foto)

Robert Turcescu a declarat ulterior, la postul B1 Tv, ca se simte eliberat si solicita fie judecat de un tribunal.

Turcescu, ofiter acoperit Risca ani de inchisoare?

Turcescu, ofiter acoperit: Reactii politice cu citate din Evanghelie

Acesta a facut mai multe apeluri atat la colegii sai din platou, cat si la cei care il privesc, cerandu-le sa spuna ce ii apasa pentru a se simti eliberati.

Turcescu, ofiter acoperit Reactii din presa: Delir mistic, porc tupeist, jivina si sluga

A.I.

Eveniment Quarterly Report

Șansele ca Laura Codruța Koveși să candideze la prezidențiale. „Institutele de cercetare o măsoară şi nu stă rău”
Șansele ca Laura Codruța Koveși să candideze la prezidențiale. „Institutele de cercetare o măsoară şi nu stă rău”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 30 septembrie, că o vede pe şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, drept candidat la alegerile prezidenţiale de anul viitor...
Kelemen Hunor, despre o posibilă candidatură a lui Mircea Geoană la prezidențiale: ”Nici eu nu cred că domnul Geoană crede că va fi candidatul PSD”
Kelemen Hunor, despre o posibilă candidatură a lui Mircea Geoană la prezidențiale: ”Nici eu nu cred că domnul Geoană crede că va fi candidatul PSD”
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor susţine că Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, nu are şanse la alegerile prezidenţiale fără un partid în spate. Liderul UDMR nu crede că PSD...
#Turcescu ofiter acoperit caz Germania, #Turcescu caz Germania Wilhelm Dietl , #ofiter acoperit