Precedent german la cazul Turcescu: Cazul spionului-jurnalist Wilhelm Dietl

Luni, 22 Septembrie 2014, ora 19:05
4927 citiri
Precedent german la cazul Turcescu: Cazul spionului-jurnalist Wilhelm Dietl

Agentii acoperiti din presa reprezinta o problema de care s-au lovit multe state. In Germania, in 2005, chiar serviciul de informatii BND a fost cel care si-a deconspirat agentul, Wilhelm Dietl, care timp de 11 ani si-a folosit slujba de jurnalist pentru a spiona in Orientul Mijlociu.

Intre timp, Dietl a scris o care si a dat nenumarate interviuri, in incercarea de a-si reface reputatia. Intr-un interviu acordat Haaretz, in 2007, Dietl insista ca "a fost spion dar nu tradator".

Totul a inceput in noiembrie 2005, cand cotidianul Berliner Zeitung a scris ca Dietl, impreuna cu alti patru jurnalisti, a fost informator al Serviciului Federal de Informatii (BND) si si-a turnat colegii din presa. Media germana i-a infierat pe cei cinci care si-au tradat profesia si colegii.

BND, la randul sau, si-a depasit limitele si a incalcat legea. BND are puteri doar in afara tarii si nu poate opera pe sol german. Dezvaluirile au relevat nu numai ca a operat in Germania, ci si ca a vizat zeci de jurnalisti.

Rapoartele din presa au declansat o ancheta parlamentara. BND a venit cu explicatia "protejarii securitatii statului", intrucat nu ar fi fost interesati de opiniile politice ale jurnalistilor, ci doar de sursele lor.

Pentru a convinge comisia de ancheta, a domoli opinia publica si a demonstra ca se caieste, BND a recurs la masura nemaintalnita de a-si deconspira cei cinci agenti acoperiti din presa, folositi de agentie pentru a afla cine da informatii presei.

Dietl avea nume de cod "Dali" si legatura sa in BND era la departamentul Orientul Mijlociu.

In urma scandalului, BND s-a angajat sa nu mai utilizeze agenti acoperiti in presa.

Robert Turcescu a fost locotenent-colonel sub acoperire: Renunt la emisiune. Eram fariseu, un nimeni

In Romania, jurnalistul Robert Turcescu a dezvaluit ca a fost locotenent-colonel sub acoperire.

Duminica, in jurul pranzului, pe blogul lui Robert Turcescu a aparut o postare prin care acesta dezvaluia ca a fost locotenent-colonel sub acoperire, anuntul fiind insotit de fotografii ale unor state de plata si livretul militar, in acesta din urma mentionandu-se ca Turcescu a fost avansat in 2010 la gradul de locotenent-colonel de Unitatea Militara 02515 B.

Anunt ciudat pe blogul lui Robert Turcescu: Da, am fost locotenent-colonel sub acoperire (Foto)

Robert Turcescu a declarat ulterior, la postul B1 Tv, ca se simte eliberat si solicita fie judecat de un tribunal.

Turcescu, ofiter acoperit Risca ani de inchisoare?

Turcescu, ofiter acoperit: Reactii politice cu citate din Evanghelie

Acesta a facut mai multe apeluri atat la colegii sai din platou, cat si la cei care il privesc, cerandu-le sa spuna ce ii apasa pentru a se simti eliberati.

Turcescu, ofiter acoperit Reactii din presa: Delir mistic, porc tupeist, jivina si sluga

A.I.

Citește și:
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni, 3 octombrie, că românii s-ar putea vaccina antigripal în farmacii din acest an. Ministrul a precizat că autoritățile...
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus luni, 3 octombrie, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, la Palatul Cotroceni. În cadrul ceremoniei,...