Despre Roberta Anastase

Roberta Alma Anastase este sociolog de profesie, insa s-a remarcat ca om politic. Din decembrie 2008 a fost prima femeie presedinte al Camerei Deputatilor, functie ce i-a conferit si postul de al treilea om in stat. In iunie 2012 a fost "detronata" de alianta USL din functia de presedinte al Camerei Deputatilor.

Nascuta la 27 martie 1976, la Ploiesti, Roberta Anastase este necasatorita, insa presa a speculat ca isi pregateste nunta care ar putea avea loc in 2009.

Roberta Anastase se caracterizeaza pe site-ul propriu astfel: "M-am inrolat in viata politica inca din 1991, cand aveam 15 ani, si de atunci sunt membra a Partidului Democrat, fara sa fi schimbat barca in functie de bataia vantului". La Congresul PD-L din mai 2011, ea a fost aleasa in functia de primvicepresedinte.

In 1994, Roberta Anastase a cucerit prima pozitie in concursul Miss Romania si a reprezentat tara noastra la Miss Univers.

Studii

In perioada 1998 – 2000, a urmat studii aprofundate la Facultatea de Stiinte Politice, sectia Studii Europene din cadrul Universitatii Bucuresti

In 1998, a absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universitatii Bucuresti

Activitate profesionala

In perioada 2001 - 2004 a fost director la o societate comerciala

In 2001 a indeplinit functia de expert parlamentar

In perioada iulie-decembrie 2000 a fost consilier al ministrului Transporturilor

Intre 1998 si 2000 a fost director de relatii publice la o societate comerciala

In perioada 1994 - 1995 a fost cercetator asistent la Centrul de Studii Politice si Analiza Comparativa

Activitate politica

Din mai 2011 este primvicepresedinte al PD-L

Din decembrie 2008 pana in iunie 2012 a fost presedinte al Camerei Deputatilor

In noiembrie 2008 a fost aleasa deputat PD-L de Prahova

Din august 2007 este presedinte al PD Prahova (ulterior PD-L)

In perioada noiembrie 2006 – noiembrie 2008 a fost europarlamentar, ales pe listele PD  

In perioada septembrie 2005-decembrie 2006 a fost observator in Parlamentul European

In noiembrie 2004, a fost aleasa deputat de Prahova, pe listele Aliantei D.A., reprezentand Partidul Democrat

Este membra a Grupului Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni.

Din 2003 este secretar executiv al Biroului Permanent National al PD-L

Iin 2002 este aleasa vicepresedinte al Organizatiei de Femei a PD-L

In perioada 2001 - 2002 a fost vicepresedinte al Organizatiei Municipale Ploiesti a PD

In perioada 2001-2007 a fost vicepresedinte al Organizatiei Judetene Prahova a PD

Intre 1997 si 2001 a fost vicepresedinte al Organizatiei de Tineret a PD

Alte activitati

In perioada 2002 - 2003 a fost membra a Grupului Mixt de Monitorizare a Politicii de Tineret din Romania, in Ministerul Tineretului si Sportului

Intre 2001 si 2003 a fost vicepresedinte al Consiliului Tineretului din Romania

Distinctii

Roberta Anastase este cetatean de onoare al Statului Nebraska, SUA si cetatean de onoare al orasului District Heights, Statul Maryland, SUA.

Scandalul din PD

In august 2007, un scandal a izbucnit in organizatia PD din Prahova. Senatorul Paula Ivanescu, o veterana a partidului, a fost deranjata de faptul ca mai tanara sa colega Roberta Anastase doreste scoaterea sa din partid.

Paula Ivanescu a preferat sa plece de buna voie, asa ca si-a dat demisia din conducerea judeteana a partidului.

Nemultumita era atunci si sefa organizatiei, Roberta Anastase, care arata cu degetul spre lipsa de implicare a senatorului in teritoriu.

"Imi este foarte greu sa vorbesc despre chestiile astea. Ea este o fatuca tanara, o ghideaza altii... Nu stiu pe cine sa dau vina, dar oricum eu nu concurez cu ea si nici ea cu mine, ca eu nu m-as duce la Miss niciodata, la teste de inteligenta poate da", a declarat Paula Ivanescu.

Sefa democratilor din Prahova, Roberta Anastase, spune insa ca activitatea senatorului in judet nu este deloc multumitoare. "Luand in considerare criteriile pe care noi ni le-am stabilit, de activitate si de implicare in actiunile organizatiei noastre, au existat nemultumiri si evaluarea legata de activitatea dumneaei nu a fost una pozitiva", spune aceasta.

Nemultumita de colegii sai, Paula Ivanescu a decis sa demisioneze din conducerea organizatiei judetene.

Presedintele Camerei Deputatilor

In noiembrie 2008, la primele alegeri parlamentare in sistem uninominal, Roberta Anastase a obtinut peste 50% din voturi in colegiul sau din Ploiesti, devenind deputat fara emotii din primul tur.

Ulterior, pe 20 decembrie 2008, Roberta Anastase a devenit presedinte al Camerei Deputatilor, reprezentanta PD-L fiind aleasa in aceasta functie cu voturi 218 „pentru”.

Anastase a avut si contracandidati pentru conducerea forului legislativ, in persoana liberalului Ludovic Orban si a udemeristului Laszlo Borbely, insa acestia au obtinut numai 69, respectiv 26 de voturi „pentru”.

Roberta Anastase a devenit prima femeie presedinte al Camerei Deputatilor, fiind si cea mai tanara persoana care a ocupat aceasta functie - 32 de ani.

Ea a sustinut, in primul sau discurs in plen, ca romanii trebuie sa-si recapete increderea in Legislativ si ca ar trebui sa aiba posibilitatea de a revoca parlamentarii cand acestia isi incalca promisiunile.

“Imi doresc ca romanii sa-si recapete increderea in Parlament. Va fi un efort colectiv si sper ca impreuna sa il ducem la capat. Prioritatea mea va fi sa redau increderea romanilor in Parlament. Votul uninominal a reprezentat o prima etapa in reformarea clasei politice, dar avem de facut mult mai multe pentru a redobandi increderea romanilor”, a spus Anastase.

Disputa cu Adrian Nastase

In martie 2009, Roberta Anastase a intrat intr-un conflict cu fostul premier Adrian Nastase, de la PSD.

Roberta Anastase s-a mutat de langa Adrian Nastase la sedintele Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, lucru care l-a deranjat pe fostul premier.

„Frumusetea este trecatoare, insa prostia nu”, a declarat Adrian Nastase intr-o interventie la Radio Guerilla.

"Ceea ce o deranjeaza probabil, asa mi-a zis cineva, e ca as putea sa vad notitele pe care i le fac consilierii cu ce sa spuna la fiecare dintre punctele de pe ordinea de zi. Banuiesc. In sfarsit, e o chestiune absolut jenanta, dupa parerea mea este o chestiune care da dreptate unui prieten al meu care spunea ca, nu vreau sa fiu rautacios, dar il citez - frumusetea trece, prostia se pare ca nu", a adaugat Adrian Nastase.

In replica, Roberta Anastase a declarat ca este uimita de nivelul la care a ajuns Adrian Nastase si de faptul ca a jignit o femeie.

„Din pacate dansul se amageste crezand ca mai reprezinta ceva in politica romaneasca. O marca este poate doar la Mizil acolo unde cu diverse marci de produse a reusit sa-si cumpere locul de parlamentar. Pe scena politica nu mai reprezinta nimic. Si din punctul asta de vedere eforturile pe care le face si in plan politic, dar si in interiorul partidului sau nu-mi fac decat sa-mi inspire mila (...) Astfel de oameni ca Adrian Nastase nu trebuie sa mai existe in politica", a declarat Roberta Anastase pentru Gandul.

Miss Romania

Roberta Anastase a participat in 1994 la Miss Romania, impreuna cu Andreea Marin, Iulia Fratila si Simona Patruleasa si a castigat concursul. Apoi ne-a reprezentat la Miss Univers.

"Buna ziua, my name is Roberta Anastase and I'm comming from the country where Danube makes sea delta, Romania". Aceasta este fraza cu care Roberta Anastase s-a prezentat in cadrul concursului Miss Universe, din 1996.

Dupa ce Roberta Anastase a devenit presedintele Camerei Deputatilor, o parte a presei a speculat pe tema acestui concurs, spunand ca o fosta miss nu poate sa devina al treilea om in stat, iar unele posturi TV au difuzat obsesiv imagini cu Anastase in costum de baie pe podiumul de defilare.

Link-uri utile:

Roberta Anastase
Roberta Anastase

Data nasterii: 27 martie 1976

Cariera:  - europarlamentar, deputat, presedintele Camerei Deputatilor

Evenimente importante:  - a castigat Miss Romania in 1994

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Roberta Anastase, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Bancuri despre Roberta Anastase

Un individ se vede nevoit sa opreasca masina din cauza traficului blocat. Deodata,...citeste tot bancul