Geoana vs Anastase: El cu supervotul, ea nu-l recunoaste ca superpresedinte

Joi, 08 Octombrie 2009, ora 21:18
2260 citiri
Geoana vs Anastase: El cu supervotul, ea nu-l recunoaste ca superpresedinte
Foto: Cdep.ro

Razboiul dintre PSD si PD-L s-a mutat de la Guvern in Parlamentul Romaniei, unde presedintele Senatului, Mircea Geoana, si presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, au transformat sedinta pe tema referendumului intr-o lupta a orgoliilor.

Senatorii si deputatii s-au certat, miercuri, in sedinta conducerii Parlamentului pe marginea scrisorii presedintelui de a se convoca referendumul pentru Parlament unicameral si reducerea numarului de alesi, ajungandu-se sa se recurga la "supervotul" presedintelui Senatului, potrivit stenogramei publicate pe site-ul Camerei Deputatilor.

Dupa aproape doua ore, Aura Vasile (PSD) si Puiu Hasotti (PNL) au sustinut votarea trimiterii scrisorii presedintelui la comisiile juridice, in timp ce Marton Arpad (UDMR) a sustinut ca demersul corect regulamentar este incrierea documnentului pe ordinea de zi a plenului si abia apoi trimiterea la comisii, varianta care a intrunit zece voturi pentru, 12 voturi impotriva si doua abtineri.

Odata intrati pe chestiunile legate de continutul scrisorii presedintelui, discutiile au devenit si mai aprinse.

"Urmeaza propunerea mea", a intervenit deputatul PNL Dan Radu Rusanu, cu referire la trimiterea scrisorii catre comisiile juridice. "Eu nu pot sa supun la vot ceva care nu este in acord cu regulamentul", a refuzat Anastase.

"Doamna presedinte, stati putin, dumneavoastra tineti cu UDMR-ul acum? Pe a UDMR-ului ati supus-o la vot, pe a PNL-ului nu vreti s-o supuneti la vot?", a replicat liberalul. "Nu, nu. Vroiam sa spun ca-i dau domnului presedinte Mircea Geoana sa supuna dumnealui la vot aceasta propunere care nu este regulamentara", a explicat presedintele Camerei.

"Trebuie sa menajam susceptibilitatile pe linie politica", a preluat Geoana conducerea sedintei. "Cine este in favoarea propunerii avansate de domnul Dan Rusanu? Va rog sa votati. 12. Impotriva? Va rog sa votati. 10 voturi impotriva. Abtineri? Cu doua voturi, aceasta propunere a fost aprobata", a calculat social-democratul.

Roberta Anastase a remarcat ca votul este "12 la 12", deci propunerea este respinsa. "Atentie, domnule presedinte, 9 cu 2 fac 11 si am avut 12. Ce naiba, nu stiti sa numarati?", a intervenit Rusanu, desi din sala i s-a spus ca este vorba de zece colegi. "Care zece, domnule? Pai, nu va ies la socoteala, mai, baieti. 9 plus 2 abtineri, sunt 11", a insistat el.

Marton Arpad a venit cu o propunere. "Doamnelor si domnilor, in momentul acesta, doamna presedinte a cedat conducerea sedintei domnului presedinte Geoana. Deci, in cazul paritatii de voturi, decide cel care conducea sedinta", a afirmat el, idee preluata imediat de Geoana. "Cu supervotul presedintelui Senatului, propunerea a fost aprobata", a sustinut el.

"Domnule vicepresedinte Olteanu, daca il rog pe domnul deputat Marton sa ne invoce articolul care prevede asa ceva, suntem aici multi de multi ani si niciodata nu s-a recurs la o asemenea prevedere. Daca exista si noua ne-a scapat, il rog sa o invoce. De cand e lumea si in plen si in plenul Birourilor reunite si in plenul Biroului permanent al Camerei, votul egal era un vot nul", a cerut Ioan Oltean, in timp ce liberalul Dan Motreanu i-a indicat articolul 40.

Supervot pentru superpresedinte

Roberta Anastase a remarcat ca Mircea Geoana a votat o data, deci nu-si poate exprima votul de doua ori, "este o chestiune de bun simt".

"Doamna presedinte, articolul 40 se regaseste in Sectiunea a V-a care spune despre procedura de vot, nici in alineatul 1, nici in alineatul 2 nu se precizeaza ca este vorba despre lucrarile in plenul Camerei Deputatilor, Camerelor reunite, ci este vorba despre o sedinta, oricare sedinta comuna, o fi Birou, ori fi Birou ce comisii reunite, ori o fi plen, acest capitol vorbeste despre toate situatiile de vot", a explicat Marton, ceea ce i-a starnit replica Robertei Anastase.

"Scrie un lucru foarte clar si am sa va citesc articolul 40. "In caz de paritate de voturi, votul presedintelui care conduce lucrarile sedintei comune este decisiv." Este un prim aspect. Al doilea, dar care este mult si mult mai important si care anuleaza toata aceasta tevatura.

"Presedintii celor doua Camere isi exercita votul dupa exprimarea vointei tuturor deputatilor si senatorilor." Adica atunci cand deputatii si senatorii sunt la paritate intr-un vot, presedintii celor doua Camere intervin cu votul decisiv, da? Si aici lucrurile sunt foarte clare. Nu se poate lua in considerare votul unui om de doua ori. Este iarasi o chestiune, ca nu este un superpresedinte, chiar daca vrea sa fie", a precizat Anastase.

Reluarea votului

Vicepresedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a facut propunerea ca votul sa fie reluat, cu aplicarea stricta a articolului 40 si cu exprimarea votului presedintilor camerelor la final, iar in caz de paritate sa decida votul lui Geoana. In fata acestei situatii, Anastase a precizat ca preia conducerea sedintei. "Suntem la acelasi punct, doamna presedinte. Dupa ce epuizam acest punct, reluati conducerea sedintei", a fost raspunsul lui Geoana. "Nu, domnule presedinte Geoana. Nu", a insistat Anastase.

"Doamna presedinte Roberta, va rog sa respectati procedurile ca nu suntem la gradinita! Acceptati prerogativele pentru acest vot! Domnule presedinte al Senatului, supuneti votului!", a intervenit Aura Vasile. In final, Mircea Geoana a cerut si s-a aprobat reluarea votului, astfel ca propunerea de trimitere a cererii presedintelui Romaniei catre Comisiile juridice pentru un aviz a intrunit 14 voturi in favoare si 10 voturi impotriva.

Dupa transarea acestei chestiuni, a venit la rand stabilirea numarului de zile acordate comisiilor pentru raport. Intre propunerea Robertei Anastase pentru 4 zile si cea a deputatului PSD Nicolae Banicioiu de 14 zile s-a ajuns la "compromisul" de 10 zile calendaristice.

#Mircea Geoana Roberta Anastase sedinta, #deputati senatori supervot superpreseinte, #plen sedinta , #Mircea Geoana