Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a vorbit intr-un interviu acordat Ziare.com despre structura de partid incremenita a PDL, partid care trebuie sa le explice romanilor ca masurile de austeritate au fost luate spre binele lor, despre "gonacul" Victor Ponta, care alearga sa ii aduca sefia Executivului lui Adrian Nastase, dar si despre PNL despre care afirma ca "este brelocul de la cureaua" social democratilor.
Cat despre bugetul pe anul viitor, presedintele Camerei Deputatilor considera ca cea mai mare greseala a PDL "ar fi sa judece anul 2012 ca un an electoral". Roberta Anastase ne-a mai declarat ca nu exclude ca legea asistentei sociale sa fie adoptata inclusiv prin asumarea raspunderii.
Presedintele Camerei Deputatilor a dezvaluit si cateva dintre planurile pe care crede ca le are Opozitia. Roberta Anastase considera ca "adevaratul candidat al USL la sefia Guvernului este Adrian Nastase, aflat in plina campanie de imagine, disperat chiar in a folosi orice trambulina mediatica".
Cand va fi adoptat bugetul de stat pe 2012 in Parlament? Cat de auster anticipati ca va fi acest buget, tinand cont ca 2012 este un an electoral?
Eu cred ca ar fi cea mai mare greseala sa judecam anul 2012 ca un an electoral. Aceasta este diferenta imensa intre noi si USL. Noi consideram ca romanii nu mai pot fi mintiti cu promisiuni, in vreme ce USL continua politica demagogica fara acoperire. Ati vazut ce amendamente au facut la bugetul de stat: este practic un decalog al falimentului. Cele zece propuneri prezentate public de Victor Ponta nu sunt parte a unei strategii serioase, documentate.
Este doar o lista de dorinte populiste si amagiri, pe care liderul socialist se pregateste sa le treaca in brosurile electorale ale USL. In realitate, aceste pseudo-masuri sunt imposibil de adoptat in actualul context. Sa luam ca exemplu propunerea de reducere a CAS si a TVA. Puterea de intelegere a fenomenului economic, de catre Victor Ponta, este limitata. Liderul USL nu a reusit sa priceapa nici acum ca reducerea CAS si a TVA, de exemplu, ar destabiliza fluxul incasarilor la bugetul de stat care, de bine de rau, a salvat Romania in anul 2011.
Pe langa faptul ca nu intelege nimic din economie, Victor Ponta mai e si ipocrit. Vad ca, mai nou, reclama neaplicarea unor prevederi din Legea pensiilor, la adoptarea careia a facut un circ monstru. Acum ne anunta ca va face un amendament special pentru aplicarea acestor prevederi din legea PDL! Nu pot spune decat ca e noua dovada de inconstanta si ipocrizie!
Este evident pentru noi ca cei de la USL nu inteleg ce se intampla in jurul lor, nu inteleg ca toata lumea e in criza, nu doar Romania. Pentru Germania, cea mai mare economie din UE, FMI estimeaza o crestere economica de 1,4% pe 2011, desi initial se anticipase o crestere de 2,7%. La fel, Marea Britanie a pierdut 0,6 puncte procentuale la revizuirea din septembrie pentru acest an (de la 1,7% la 1,1%), respectiv 0,7 puncte procentuale pentru anul 2012 (de la 2,3% la 1,6%). Poate nu vi se pare mult, dar raportat la bugetele insumate acestor mari puteri economice vorbim de scaderi de ordinul sutelor de miliarde.
In aceste conditii, cum ne-am putea hazarda noi sa angajam cheltuieli suplimentare?
Cat despre trecerea bugetului de Parlament, cred ca acest lucru s-ar putea intampla la sfarsitul lunii viitoare. Cel mai probabil, USL se va opune oricum adoptarii Legii bugetului de stat, asa cum a facut-o de fiecare data cand Parlamentul a dezbatut proiecte importante pentru viitorul Romaniei.
Cat de mult credeti ca va fi afectat PDL la alegeri, daca veti impune un
buget atat de strict?
Trebuie sa recunosc ca e dificil pentru PDL, mai ales din perspectiva peceptiei publice, sa vina cu un buget de austeritate. Dar cred ca prin aceasta situatie delicata trec toate partidele si coalitiile care guverneaza orice tara afectata de criza. Este o chestiune de responsabilitate sa construiesti un buget echilibrat in vremurile tulburi pe care le traim. Dincolo de faptul ca orice partid se erodeaza la guvernare, mai e si aceasta asumare a unor masuri dure care s-au luat.
Eu cred ca a venit timpul ca PDL sa inceapa sa se mobilizeze, sa explice oamenilor de ce suntem fortati la o asemenea austeritate. Uneori am senzatia ca avem o structura de partid usor incremenita, pe alocuri incapabila de un demers coerent prin care sa spuna ca aceste masuri dure au fost si sunt in interesul Romaniei, ca doar asa am iesit din haos si am reusit o reechilibrare a tarii.
Cred ca suntem prea preocupati de guvernare si uitam cum se munceste de fapt intr-un partid, cum trebuie sa ne adresam cat mai direct oamenilor. Uitam sa explicam de ce facem ce facem. Pe undeva, e un amestec de comoditate cu teama si cred ca trebuie sa depasim rapid aceasta stare. Sa nu uitam ca mai e doar un an pana la alegeri si nu va fi un an usor.
Ati primit critici din partea Opozitiei si in ceea ce priveste felul in care arata bugetul Camerei Deputatilor care va intra in dezbatere in urmatoarele zile. Cum le raspundeti?
PSD reactioneaza din nou din motive de frustrare. Toate acuzele pesedistilor, inclusiv la adresa mea, sunt legate de refuzul meu si al parlamentarilor PDL sa aprobam cumpararea de masini noi pentru deputati. De aici marea suparare si a pesedistilor care m-au acuzat ca am crescut fondul presedintelui. Eu n-am avut nicio legatura cu acest demers. A fost o greseala care nu-mi apartine, nu eram in tara cand s-a facut aceasta propunere de suplimentare a bugetului. Cand m-am intors, la cererea mea, Biroul Permanent a acceptat sa lase fondul presedintelui la valoarea de anul trecut. Repet, pesedistii s-au suparat din alte motive.
E usor sa apari la televizor si sa plangi pe umerii romanilor care trec prin momente dificile, dar e greu sa accepti ca Parlamentul nu-ti ia masina noua pentru urmatorul an de mandat, care, pentru multi, va fi si ultimul!
Cat de urgenta este pentru PDL Legea asistentei sociale? Ce alte legi importante asteapta sa fie votate de Camera?
Este un obiectiv major pentru PDL sa treaca aceasta lege. Lucrurile au intarziat nepermis de mult la Senat. Acolo, Opozitia a blocat practic legea, printr-o serie nesfarsita de amanari, de tergiversari.
De fapt, USL nu doreste nici in ruptul capului aceasta lege care ar pune capat modelului de stat asistential promovat, in mod iresponsabil, de tripleta Iliescu- Nastase-Ponta. Un model care a esuat pe peste tot in Europa, dar pe care USL se incapataneaza sa-l tina in viata.
La nivel national exista o frauda masiva in ceea ce priveste banii de asistenta sociala. Ministrul Sulfina Barbu spunea recent ca din 430 de persoane verificate, 354 fraudau banii pentru asistenta sociala. Va dati seama ca, daca la o minima verificare rezulta ca 82% dintre beneficiarii ajutoarelor dintr-un singur judet fraudau sistemul, cat de mare e aceasta frauda la nivel national!
Nu exclud ca legea sa fie adoptata inclusiv prin asumarea raspunderii, chiar daca am vazut cat de vehement au reactionat Antonescu si Ponta pe acest subiect. Cata ipocrizie sa ai sa reclami faptul ca Guvernul vrea sa ocoleasca Parlamentul prin asumarea raspunderii pe legea asistentei, cata vreme ai avut legea in Senat si ai refuzat sa-ti faci minima datorie de parlamentar si sa dezbati legea?
Citeam zilele trecute un articol foarte interesant in care se arata ca fiecare senator primeste pe saptamana peste 1.000 de lei net din indemnizatii, plus 2.000 de lei pentru birourile parlamentare. Deci, senatorii Opozitiei, care nici macar nu s-au sinchisit sa dezbata legea asistentei, au incasat 30 de milioane de lei vechi pe saptamana degeaba. Si ganditi-va ca blocajul la Senat a durat cateva saptamani!
Decat sa se revolte, mai bine, spre exemplu, domnul Antonescu ar veni cu colegii sai de la USL la casieria Senatului si ar da acesti bani inapoi, pentru ca n-au facut nimic sa-i merite! Si acestea nu sunt timpuri de aruncat banii pe fereastra!
Numeroase legi au trecut in ultima vreme prin adoptare tacita, fie la Camera fie la Senat. Este acesta un bun argument in favoarea aplicarii rezultatelor referendumului din 2009 si trecerii la un parlament unicameral?
Sigur. Insa cel mai bun argument in favoarea trecerii la un Parlament unicameral ramane vointa cetatenilor. Nu uitati ca peste 75% dintre cei care au votat in 2009 s-au exprimat in favoarea Parlamentului unicameral.
In al doilea rand, cred ca daca am avea o singura Camera am putea prelua din modelul de lucru al Parlamentului European prin care proiectele de lege sunt supuse mai multor citiri. Asadar o lege complexa ar avea sansa sa fie dezbatuta mai in profunzime.
Cum ati primit amenintarea Opozitiei cu retragerea din Parlament? Risca sa
se blocheze activitatea legislativului?
Nu cred ca o vor face. Credeti ca niste oameni preocupati de subiecte precum cel: daca le mai cumpara Parlamentul masini noi sunt gata sa renunte la statutul de parlamentar? Cine i-ar mai plati salariul lui Crin Antonescu cand el nu vine la serviciu? Pe de alta parte, eu nu cred ca ar fi o mare diferenta fata de ceea ce se intampla acum. Ar fi fost mai greu daca am fi avut o Opozitie responsabila, care, pe temele de interes pentru Romania si-ar fi adus aportul sau. Situatia nu s-ar schimba foarte tare daca s-ar retrage fiindca si acum fie nu vin, fie boicoteaza orice initiativa a Puterii.
In ultima vreme ati fost extrem de critica la adresa Opozitiei si ati
vorbit inclusiv de un scenariu prin care sustineti ca Adrian Nastase e un
fel de candidat din umbra al USL la functia de prim ministru. Cat de fundamentat este acest scenariu?
Nu e un scenariu, din pacate. E un plan real: adevaratul candidat al USL la sefia Guvernului este Adrian Nastase, aflat in plina campanie de imagine, disperat chiar in a folosi orice trambulina mediatica. Acorda interviuri zilnic, oriunde poate: ziare, agentii, televiziuni, site-uri, publicatii obscure, nemaivorbind de propriul blog, pe care scrie toata ziua mai ceva ca un adolescent in jurnal.
Pentru Nastase, Ponta nu e decat un iepure, pus de fostul premier sa alerge fals in competitia politica de anul viitor. Sau, asa cum am mai spus-o, Victor Ponta e doar gonacul lui Adrian Nastase care s-a obisnuit sa-i aduca altcineva trofeul la nas.
In tot acest joc, Antonescu e in plus si va sfarsi, din pacate cu tot cu PNL, inecat in marea pesedista.
In ritmul actual, PNL va disparea ca partid de sine statator si va intra cuminte in partidul lui Ion Iliescu. Oricum, PNL nu mai e de mult un partid de dreapta. E doar un accesoriu, un breloc la cureaua PSD-ului lui Iliescu si Nastase.
Si asta nu din vina liberalilor veritabili, ci din cauza lui Crin Antonescu si a camarilei sale. Si aici fac o paranteza. Cred ca ultimele saptamani au fost bulversante pentru Antonescu. Din visul sau de candidat la presedintie din partea USL a fost trezit de adevaratul papusar al socialistilor, Adrian Nastase. A devenit, peste noapte, un candidat virtual, cum l-a numit Nastase, care a invocat si o posibila rocada intre PSD si PNL in ceea ce priveste candidaturile la presedintie si sefia Guvernului.
In realitate, repet, Adrian Nastase nu mai are rabdare. Nici cu Antonescu, nici cu Ponta. Vrea ca PSD sa ia tot, si Presedintia si Guvernul.
Tinand cont de ultimele sondaje, credeti ca viitorul premier mai poate fi dat de PDL?
Sunt convinsa ca da! USL continua sa iasa public cu sondaje false, in care sunt cotati cu peste 50%. USL nu mai are de mult 50% in sondaje. Mi-a confirmat acest lucru chiar ultimul interviu al lui Victor Ponta, in care practic cerseste voturi de la partide neparlamentare, pe care le invita sa intre in USL. Sa gandim logic: daca ai 52% in sondaj, ce nevoie ai avea sa faci apeluri disperate, la ecologisti spre exemplu, care n-au mai mult de 2%, sa ti se alature in USL? Socialistii stiu foarte bine ca sunt mult mai jos, ca sunt sub 50%, pentru asta sunt gata sa deschida usa oricarei formatiuni, in speranta ca mai aduna ceva voturi!
Apoi, cred ca oamenii vor discerne foarte bine intre iresponsabilitatea si populismul USL si gandirea corecta si responsabila a noastra.
Dincolo de populism, sunt si nepriceputi. Uitati-va ce gafa a facut Ponta zilele astea cu comentariile sale privind situatia din Grecia! In vreme ce toata Europa civilizata condamna gestul premierului grec Papandreu, gata sa incalce intelegerea cu UE si sa arunce tot continentul in haos, Ponta il omagia pe acesta pe blogul personal intr-o postare penibila- "Bravo Papandreu!"
Ce-i placea lui Victor Ponta la Papandreu? Tocmai faptul ca premierul grec, dupa ce acceptase ca tarii sale sa i se stearga 100 de miliarde de euro in schimbul unui plan de salvare, se razgandise si nu mai vroia sa aplice acel plan! Ponta admira neseriozitatea si inconstanta si, mai mult, se lanseaza intr-un atac fara rost la adresa Frantei si Germaniei, spunand ca "ipocrizia guvernelor din Franta si Germania trebui sanctionata!"
Acesta e nivelul de intelegere al lui Ponta, atat pricepe el dintr-o criza de proportii pe care liderii europeni incearca din rasputeri s-o rezolve!
Revine reorganizarea teritoriala un subiect de discutie in Coalitie?
Este un subiect la care noi, PDL, nu am renuntat si, personal, sper ca alegerile de anul viitor se vor desfasura pe o noua organizare teritoriala. Poate ca nici noi nu am comunicat mai clar care sunt beneficiile unei asemenea reorganizari.
Ele exista si nu sunt de neglijat: in primul rand reducerea costurilor cu aparatul de stat, imbunatatirea atragerii fondurilor europene, o serie intreaga de avantaje pe care le-am avea.
Altfel, vin unii pesedisti, care, speculand o anumita mandrie locala, arunca pe fereastra banii publici pe referendumuri ca cel de la Constanta prin care, dupa parerea mea se vrea desfiintarea judetului. E o tactica pesedista prin care, cand simt ca nu mai controleaza lucrurile, se apuca sa le desfiinteze.
In plus, prin referendum, Consiliul Judetean Constanta obliga constantenii sa suporte din propriile buzunare suma de 20 miliarde de lei, bani care ar putea fi folositi la subventia de caldura, spre exemplu. Poate constantenii ar prefera sa plateasca intretinerea mai putin decat sa participe la un referendum fara nicio alta finalitate decat orgoliile pesedistilor locali in lupta lor cu puterea.