Viceliderul grupului liberal din Senat, Mario Ovidiu Oprea, a declarat, joi, la Craiova, ca PNL ar putea propune o initiativa legislativa prin care presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, sa indeplineasca si functia de vicepresedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).
Oprea a precizat ca PNL va propune aceasta initiativa legislativa daca ordonanta privind numirea lui Mircea Geoana in aceeasi functie va trece de Parlament si va fi declarata consitutionala.
"In cazul in care Curtea Consitutionala va spune ca aceasta lege este in regula, daca va fi considerata in regula, voi initia alaturi de colegii mei un proiect de lege, o initiativa legislativa prin care vom propune ca si presedintele Camerei Deputatilor sa fie vicepresedinte al CSAT.
De ce sa nu fie reprezentanta si Camerea Deputatilor in CSAT? E vorba de reprezentari diferite, iar Camera Deputatilor, la importanta ei, are nevoie de o asemenea reprezentare", a afirmat Mario Ovidiu Oprea in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la sediul PNL Dolj.
Parlamentarul de Dolj sustine ca presedintele Senatului, Mircea Geoana, "a tras de timp", saptamana trecuta, in plenul Senatului, de teama ca nu va fi aprobata legea privind numirea sa in functia de vicepresedinte CSAT.
"In sedinta de marti a Senatului, sedinta condusa de Mircea Geoana a adus pe ordinea de zi acest subiect, insa pe ultimul loc. A fost ultimul subiect de pe ordinea de zi. Vorbim de o lege organica. Mai erau si alte puncte, si alte legi organice.
Atunci cand presedintele Senatului a remarcat ca prima lege organica a trecut cu un numar de 69 pentru, adica exact cate avea nevoie in conditiile in care PNL declara ca va vota aceea lege, atunci presedintele a inceput sa conduca sedinta in reluare si nu s-a mai ajuns la acest punct, inaintand ca melcul", a povestit senatorul de Dolj Mario Oprea.
Guvernul a adoptat, la scurt timp dupa investire, o ordonanta de urgenta prin care s-a modificat legea CSAT, in sensul introducerii unei prevederi prin care presedintele Senatului este vicepresedinte al Consiliului. Actul normativ, rezultat al negocierilor politice premergatoare formarii Guvernului PD-L-PSD, a fost criticat de opozitie, care a considerat ca se incalca principiul separarii puterilor in stat.
Ordonanta de modificare a CSAT se afla in prezent in dezbaterea Senatului, camera decizionala, insa votarea ei a fost amanata succesiv, fiind o lege organica, pentru a carei adoptare este nevoie de 69 de sustineri.
Liberalii si udemeristii au anuntat ca nu sustin actul normativ, astfel ca aprobarea lui se poate face doar cu mobilizarea PD-L si PSD. La un moment dat, s-a vehiculat informatia ca democrat-liberalii ar dori sa respiga OUG, insa liderii PD-L au dezmintit-o.