Anastase: Am fost amenintata pentru a semna hotararea ca Dorneanu sa fie judecator CCR

Joi, 03 Iunie 2010, ora 10:15
4682 citiri
Anastase: Am fost amenintata pentru a semna hotararea ca Dorneanu sa fie judecator CCR
Foto: Arhiva

Presedintele Camerei Deputatilor Roberta Anastase spune ca a fost amenintata in sedinta Biroului Permanent de miercuri pentru a semna hotararea prin care Valer Dorneanu este desemnat judecator al Curtii Constitutionale din partea Camerei.

"A fost o premiera nefericita, este pentru prima oara cand aud ca un om care este presedinte al Camerei Deputatilor este amenintat incercand sa i se forteze mana pentru a lua o decizie care este cel putin la prima vedere anticonstitutionala", a spus Roberta Anastase miercuri seara, la B1 Tv, referindu-se la solicitarile opozitiei de a semna hotararea de numire a lui Valer Dorneanu ca judecator al Curtii Constitutionale din partea Camerei Deputatilor, acesta obtinand marti in plen, votul a 161 deputati.

"Ideea nu este de a trimite un om politic acolo, pentru ca pana la urma de la CCR se asteapta dreptate si echidistanta. In conditiile astea, spiriul legii in baza careia se alege judecatorul la Curtea Constitutionala este acela de a intruni numarul de voturi ale majoritatii deputatilor, astfel ca decizia sa fie intr-un fel transpartinica, sa depaseasca opiniile politizate ale partidelor", a explicat Anastase, in conditiile in care disputa din ultimele doua zile s-a axat pe majoritatea necesara validarii unuia dintre candidatii la postul de judecator al Curtii Constitutionale, pe postul ce revine Camerei Deputatilor.

Anastase a explicat ca insasi Constitutia stipuleaza ca judecatorii Curtii Constitutioale se aleg in conformitate cu prevederile legii organice de functionare a Curtii. In legea de functionare a Curtii se face referire la o majoritate calificata pentru validarea unui judecator al Curtii in camerele Parlamentului, chiar daca in general, hotararile celor doua camere se iau cu majoritate simpla.

"Astazi in Biroul Permanent in decursul mai multor ore mi s-a cerut cu amenintari pe care le-am primit si inainte de a intra in Biroul Permanent de la presedintele PSD intr-o conferinta de presa, domnul Ponta amenintandu-ma ba cu procuratura, ba lasand sa se inteleaga ca vor apela la alte metode, amenintarile au continuat facute de colegii dumnealui in Biroul Permanent spunandu-mi-se: 'Trebuie sa semnezi hotararea, desi hotararea nu indeplineste aceste conditii, ori daca nu, vei vedea ce se intampla'", a povestit presedintele Camerei Deputatilor.

Anastase a precizat ca nu a cerut decat sa fie lasata sa permita Comisiei juridice din Camera Deputatilor sa se pronunte in aceasta speta inainte de a semna o hotarare sau de a dispune reluarea votului.

Anastase: Ponta e noua vedeta a emisiunii "Copiii spun lucruri trasnite"

Deputatul PNL Ludovic Orban a declarat miercuri ca, daca presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, nu va semna decizia de desemnare a lui Valer Dorneanu la CCR, el nu va mai participa la sedintele conducerii Camerei in semn de protest.

"Azi i-am comunicat doamnei Roberta Anastase ca este inadmisibil comportamentul domniei sale ca presedinte al Camerei Deputatilor si ca daca nu semneaza decizia de desemnare a domnului Dorneanu in calitate de judecator al Curtii Constitutionale, in ceea ce ma priveste pe mine nu voi mai participa la sedintele Biroului Permanent in semn de protest fata de acest abuz grosolan care este comis de presedinta Camerei Deputatilor", a spus Orban.

Ponta: Anastase refuza sa-l numeasca pe Dorneanu judecator la CC (Video)

Deputatii nu au ajuns marti la un consens privind desemnarea candidatului din partea Camerei pentru postul de judecator CCR, in conditiile in care Valer Dorneanu, sustinut de PSD, a obtinut 161 voturi, Stefan Minea, sustinut de PDL, a obtinut 123, iar democrat-liberalii au insistat ca votul nu e valid.

Quarterly Report - Editia 4

Candidat pentru funcția de primar, reținut pentru abuz în serviciu, delapidare și fals. A fost condamnat în trecut pentru dare de mită
Candidat pentru funcția de primar, reținut pentru abuz în serviciu, delapidare și fals. A fost condamnat în trecut pentru dare de mită
Preşedintele PUSL Vaslui, Marius Iamandi-Răianu, candidat pentru funcţia de primar al municipiului Bârlad, a fost reţinut, miercuri, 29 mai, de poliţiştii Serviciului de Investigare a...
Criză bugetară anunțată de liderul USR Cătălin Drulă. Deficitul este de 3,34% din PIB. "Pesediştii şi peneliştii sunt în campanie, nu pot să renunţe la jaful public"
Criză bugetară anunțată de liderul USR Cătălin Drulă. Deficitul este de 3,34% din PIB. "Pesediştii şi peneliştii sunt în campanie, nu pot să renunţe la jaful public"
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, trage un semnal de alarmă anunțând că deficitul bugetar a ajuns la un nivel record de 57 de miliarde de lei (3,34% din PIB) în primele patru luni ale...
#Roberta Anastase, #desemnare judecator CCR, #Valer Dorneanu judecator CCR , #presedinte Camera Deputatilor