Anastase scapa de urmarire penala, in scandalul Legii pensiilor

Luni, 18 Iulie 2011, ora 17:36
4824 citiri
Anastase scapa de urmarire penala, in scandalul Legii pensiilor
Foto: Arhiva (Antena3)

Parchetul General a decis neinceperea urmaririi penale impotriva presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, care era acuzata de fraudarea votului pe Legea pensiilor.

Magistratii au respins, astfel plangerea formulata de PSD, se arata intr-un comunicat al Parchetul General postat luni pe site-ul oficial al institutiei.

Alaturi de ea a scapat de sub urmarirea penala si deputatul Sever Voinescu, care la acel moment era secretar al Camerei Deputatilor.

"Din analiza materialului administrat in cauza a rezultat ca nu a fost comisa o fapta prevazuta de legea penala sub aspectul lipsei cvorumului de sedinta, deoarece Regulamentul Camerei Deputatilor prevede procedura de urmat pe parcursul desfasurarii activitatii de legiferare, dar si remediile situatiilor in care parlamentarii contesta respectarea acestor proceduri.

In cauza, potrivit stenogramelor sedintei, a rezultat ca a existat cvorum pentru votul legii sistemului unitar de pensii, acesta nu a fost contestat potrivit procedurilor parlamentare, ci confirmat prin respingerea propunerii de reluare a votului", se arata in motivarea deciziei Parchetului.

Magistratii au facut referire si la faptul ca Anastase a propus reluarea votului pe Legea pensiilor, dar a fost respinsa, iar votul prin ridicarea mainii a fost validat de plen.

"Astfel, a rezultat ca la data de 20.09.2010, Presedintele Camerei Deputatilor, Anastase Roberta Alma, a propus in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor inscrierea pe ordinea de zi a Plenului propunerea cu privire la oportunitatea reluarii votului asupra proiectului de lege, dar propunerea a fost respinsa, asa incat, din perspectiva procedurilor parlamentare, s-a consacrat votul din 15 septembrie 2010.

De asemenea, din actele premergatoare efectuate in cauza, a rezultat ca presedinta Camerei Deputatilor, Anastase Roberta Alma, a prezidat sedinta Plenului la data de 15.09.2010 si a fost sesizata de catre un lider de grup despre existenta defectiunii la sistemul de vot electronic. Conform atributiilor stabilite prin Regulamentul Camerei a supus votului Plenului propunerea privind votul prin ridicarea mainii. Aceasta propunere s-a adoptat favorabil, acesta fiind temeiul in baza caruia s-a procedat la votul prin ridicarea mainii si nu in temeiul declaratiei pretins false a Presedintei Camerei Deputatilor.

Din actele premergatoare efectuate a rezultat ca Voinescu-Cotoi Sever, in calitate de secretar la sedinta Plenului, a desfasurat o activitate conform atributiilor stabilite prin Regulamentul Camerei si a anuntat numarul deputatilor prezenti.

In raport cu aceste imprejurari rezulta ca nu exista inscrisul falsificat, uzul de fals, falsul in declaratii, asa incat nu exista nici faptele sesizate ca ar fi fost savarsite, respectiv nefunctionarea sistemului electronic de vot, falsificarea stenogramei sedintei sau complicitatea la aceste fapte", se mai arata in comunicatul Parchetului.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a catalogat decizia ca fiind una "politica".

"Nu ne-a luat prin surprindere (n.red. decizia). Aveam o speranta ca procurorii vor reusi sa treaca de aceasta presiune politica si vor incerca sa aplice legea. Ma simt jignit si eu si cred ca toti romanii care au vazut la dvs si la alte televiziuni, mai putin la televiziunea publica, se simt", a declarat Ponta luni seara la Realitatea TV.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Anastase neincepere urmarire penala, #Parchet neincepere urmarire Anastase , #presedinte Camera Deputatilor