Roberta Anastase, dilema PDL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 10:46
7754 citiri
Roberta Anastase, dilema PDL (Opinii)

Grea dilema pentru PDL. Dupa ce CCR si-a reintrat pe deplin in drepturi si se poate pronunta inclusiv asupra hotararilor Parlamentului, era clar ca Vasile Blaga va incerca sa-si recapete sefia Senatului, pierduta in conditii dubioase la inceputul verii.

Spun dubioase pentru ca Vasile Blaga este primul presedinte de Camera revocat din functie fara voia grupului parlamentar care l-a propus. Din 1989, au fost doar doi presedinti de camera schimbati in timpul legislaturii: Adrian Nastase, care si-a dat demisia, si Mircea Geoana, care a fost revocat de PSD.

Cand PDL incercase cu cateva luni inainte sa-l debarce pe Mircea Geoana pe motiv ca nu mai reprezinta majoritatea parlamentara, PSD l-a aparat ca la Rovine invocand tocmai o decizie anterioara a CCR care statua ca soarta presedintelui de Camera depinde exclusiv de grupul care l-a propus.

In conditii atat de favorabile era greu de crezut ca Vasile Blaga nu va actiona urgent si este foarte posibil ca actuala legislatura sa se incheie cu el la carma Senatului. Chiar mai mult, este posibil ca eventala neconstitutionalitate a revocarii lui Vasile Blaga sa puna in afara Constitutiei tot ce a facut Crin Antonescu ca presedinte al Senatului, deci inclusiv suspendarea lui Traian Basescu, dar si tot ceea ce a semnat Crin Antonescu ca presedinte interimar.

Si decretele de numire a vreo 4 ministri ai Cabinetului Ponta, in frunte cu Ecaterina Andronescu si Mona Pivniceru? Ar putea urma asadar vremuri foarte interesante.

Dar pana acolo, PDL are de rezolvat o dilema, aparent minora, dar, de fapt, de maxima importanta petnru imaginea partidului. Ce face cu Roberta Anastase?

Fosta presedinta a Camerei Deputatilor este in exact aceeasi situatie ca Vasile Blaga, a si atacat in prima instanta revocarea sa, respinsa pentru ca CCR nu avea competenta sa se pronunte asupra hotararilor Parlamentului.

Situatia s-a schimbat si, in mod normal, d-na Anastase ar trebui sa revina cu reclamatia la CCR, la fel ca Vasile Blaga.

Dar d-na Anastase nu e Vasile Blaga. Domnia sa este, alaturi de Elena Udrea, unul dintre cei mai detestati democrat-liberali. Povestea de la votul asupra legii pensiilor a intrat deja in antologie.

PDL nu are cum sa nu fie constient de deficitul urias de imagine pe care il implica Roberta Anastase. Este constient si Traian Basescu, se pare. In timpul campaniei pentru referendum d-na Anastase a disparut, la fel ca Elena Udrea, ca sa nu strice mai mult decat puteau noile figuri sa repare.

Daca acum d-na Anastase si-ar recapata sefia Camerei Deputatilor, ar da Puterii o ocazie nesperata de a ataca PDL, ar arunca in aer iluzia reformarii PDL si ar aminti electoratului toate erorile si mizeriile guvernarii PDL.

De niciunul dintre aceste lucruri PDL nu are nevoie. Dar exista si un revers. Daca d-na Anastase nu face cererea catre CCR, este un mod de a recunoaste, implicit, o culpa. Nu stiu daca Roberta Anastase este dispusa la un asemenea sacrificiu de imagine.

Ar fi insa o problema si pentru PDL: daca recunoaste culpa Robertei Anastase, de ce nu a revocat-o inainte de a o schimba USL?

PDL a incercat deocamdata o eschiva, invocand prina Sulfin Barbu, diferenta dintre regulamentele celor doua Camere. Deci revocarea d-nei Anastase ar putea fi, intelegem, legala. Si diferentele acestea nu erau cunoscute la prima plangere depusa la CCR, imediat dupa revocare?

Cum spuneam, grea dilema pentru PDL.

Reacția AEP după cererile de demisie ale președintelui Toni Greblă: "Numărarea voturilor sau centralizarea rezultatelor nu intră în atribuţiile noastre"
Reacția AEP după cererile de demisie ale președintelui Toni Greblă: "Numărarea voturilor sau centralizarea rezultatelor nu intră în atribuţiile noastre"
După atacurile mai multor politicieni, care au cerut demisia șefului Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, instituția a ieșit la rampă cu un comunicat, vineri, 14 iunie, prin care...
Liberalul care îl ironizează pe Ciolacu și îl compară cu Liviu Dragnea. ”Oare a învățat limba engleză?”
Liberalul care îl ironizează pe Ciolacu și îl compară cu Liviu Dragnea. ”Oare a învățat limba engleză?”
Vicepreşedintele PNL Florin Roman l-a ironizat vineri, 14 iunie, pe preşedintele PSD Marcel Ciolacu pentru tricoul cu inscripţia ”Make Suceava great again” purtat la o conferinţă de...
#Roberta Anastase imagine PDL, #Anastase CCR sefa Camera Deputatilor , #presedinte Camera Deputatilor
Comentarii
Poza ghighi
ghighi
rank 5
Sneezy nu manipula. Cine va plateaste ? Decizile CCR sunt pe caz...
C
Cronos
rank 3
  1. Reacția AEP după cererile de demisie ale președintelui Toni Greblă: "Numărarea voturilor sau centralizarea rezultatelor nu intră în atribuţiile noastre"
  2. Liberalul care îl ironizează pe Ciolacu și îl compară cu Liviu Dragnea. ”Oare a învățat limba engleză?”
  3. Pe cine invită PNL să susțină candidatura partidului la prezidențiale. „Cei care vor să vină alături de noi sunt bineveniți”
  4. Clotilde Armand anunță că a făcut plângere penală împotriva membrilor Biroului Electoral de Sector. Îi acuză de abuz în serviciu
  5. Ciolacu nu vrea prezidențialele în decembrie. "Dacă vrem să mergem cu şmecherie, şmecheria se opreşte la poarta Palatului Victoria"
  6. Liberalii s-au decis după 6 ore de ședință. Vor avea candidat propriu la prezidențiale. Ciucă: Decizie luată în unanimitate
  7. Lider USR, despre alegerile de la Sectorul 2: „Ar trebui reluat scrutinul, lucrurile sunt neclare”
  8. Cum explică un sociolog succesul lui Nicu Ștefănuță la europarlamentare. „O identitate clară, pe care tinerii o înțeleg, o parte a campaniei a fost pe TikTok”
  9. Cad capete în filialele AUR din țară, după alegerile din 9 iunie. George Simion: „Vom schimba anumite conduceri județene”
  10. Marcel Ciolacu nu exclude ca PSD să-l susțină pe Mircea Geoană la prezidențiale. "A fost preşedintele partidului, nu e din afara"