Anastase a cerut la Kiev implicare pentru asigurarea drepturilor romanilor

Joi, 25 Februarie 2010, ora 22:27
953 citiri
Anastase a cerut la Kiev implicare pentru asigurarea drepturilor romanilor

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Antastase, care a reprezentat Romania la ceremonia de investire a noului presedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a declarat ca este nevoie de o implicare personala a liderilor de la Kiev, in vederea asigurarii respectarii drepturilor minoritatii romane.

Cu ocazia participarii la ceremonia de investire a noului presedinte ucrainean, Roberta Anastase a avut o intrevedere cu reprezentantul comunitatii romanesti din Rada Ucrainei, Ion Popescu.

Referindu-se la comunitatea romanilor din Ucraina, presedintele Camerei Deputatilor a declarat ca "este nevoie de o implicare personala a liderilor de la Kiev, in vederea asigurarii respectarii drepturilor romanilor din Ucraina, de finantarea activitatilor asociatiilor etnicilor romani si a presei de limba romana de catre statul ucrainean, de sprijinirea invatamantului in limba materna, conform angajamentelor asumate in campania electorala si conform principiului reciprocitatii", precizeaza un comunicat al Camerei Deputatilor.

Basescu participa la investirea lui Victor Ianukovici

La sfarsitul lunii noiembrie, in plina campanie electorala, liderul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici, considerat de orientare prorusa, isi asigurase sprijinul romanilor din Ucraina la turul intai al alegerilor prezidentiale prin semnarea unui acord ce garanta mai multe drepturi pentru minoritatile de pe teritoriul ucrainean.

Acordul prevedea, in special, ca romana sa primeasca statutul de limba regionala oficiala in zonele locuite in majoritate de romani si sa fie anulate prevederile Ministerului invatamantului de la Kiev, prin care, in urma unui ordin semnat la inceputul anului de presedintele Viktor Iuscenko, s-a decis modificarea programelor scolare, astfel incat, din 2010, predarea materiilor sa se faca exclusiv in limba ucraineana.

Ianukovici depune joi juramantul, devenind presedinte al Ucrainei

De altfel, Ianukovici si-a reiterat la inceputul lunii ianuarie promisiunea de a acorda limbilor minoritatilor din Ucraina, in cazul in care va obtine victoria la alegerile prezidentiale, statut de limba regionala.

In plus, romanilor din Ucraina le-au fost promise locuri pe lista Partidului Regiunilor pentru candidatii independenti la alegerile locale din 30 mai 2010 si la parlamentare, dar si atragerea reprezentantilor comunitatii in organismele de conducere locale si regionale.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Roberta Anastase Kiev, #Anastase drepturi romani, #drepturi romani Ucraina , #stiri Roberta Anastase