Anastase, la TV Ziare.com: Parlamentarii sa poata fi demisi prin referendum

Marti, 23 Februarie 2010, ora 15:20

   

Anastase, la TV Ziare.com: Parlamentarii sa poata fi demisi prin referendum
Parlamentarii sa poata fi demisi in urma unui referendum, este una din prevederile care ar trebui introduse in Constitutie, a declarat, marti, la TV Ziare.com, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

Potrivit presedintelui Camerei, revizuirea Constitutiei ar trebui sa fie un prilej prin care sa se ofere alegatorului posibilitatea de a demite parlamentarii care nu le reprezinta interesele inainte de finalizarea mandatului.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Roberta Anastase

"E unul din instrumentele pe care orice alegator ar trebui sa il aibe la dispozitie atat timp cat cel care este in Parlament se departeaza tot mai mult de a-ti reprezenta interesele. E firesc sa ai la dispozitie instrumentele de a corija aceste lucruri inca dinainte de terminarea mandatului sau", a declarat Roberta Anastase la TV Ziare.com.

Constitutia trebuie sa fie revizuita si in sensul tranzitiei la Parlamentul unicameral cu numar redus de membri, iar partidele de opozitie se opun schimbarii pentru a-si pastra posturile, sustine Anastase.

"Cele doua partide se comporta in mod las, cand sunt in confruntare cu cetatenii le spun un lucru, iar cand trebuie sa aplice ce au spus incearca sa se ascunda, se agata de scaunele lor", adauga Roberta Anastase.

In plus, revizuirea Constitutiei trebuie sa aduca si modificari in procedurile care urmeaza validarii unui referendum, adauga presedintele Camerei Deputatilor.

Dupa suspendarea presedintelui Basescu, cetatenii au decis repunerea sa in functie, iar criza politica s-a prelungit deoarece Constitutia nu are prevederi clare, explica Anastase. Propunerile de modificare a Constitutiei vizate de PD-L se refera acum la dizolvarea Parlamentului, in cazul in care referendumul este validat.

"(...) Aceasta suspendare s-a facut prin votul celor celebri 322 de parlamentari, acest vot din Parlament a fost infirmat de cetateni. Situatia a aparut ca urmare a unei crize politice. In momentul in care votul lor a fost infirmat intr-o maniera de nediscutat - peste 80% au votat ca presedintele sa se intoarca in functie - in momentul acela nu a fost reglementat ce se va intampla in pasul urmator, pentru ca in mod evident in astfel de situatii criza se prelungeste."

"Cred ca aici Constitutia trebuie sa fie mult mai clara si sa intervina. Spre exemplu, daca este suspendat presedintele si votul este nevalidat de romani, atunci Parlamentul sa fie dizolvat", a declarat Anastase.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2985 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
SpiritCivic
rank 5
Foarte interesant. Nu organizati si dumneavoastra un rererendum ? Ca asa e moda cand vrei sa cheltui banul public aiurea. Parlamentul este institutia care se ocupa cu astfel de probleme. Referendumul a fost consultativ, nu imperativ!.
Parlamentul = Puterea Legislativa. Presedintele Traian Basescu s-a consultat cu partidele si a desemnat un premier de care partidele habar n-aveau... Traian Basescu a fost primul care a spus ca votul privind validarea unui candidat la functia de premier este dat de catre parlament si ca numai ca urmare a acestui vot se va vedea daca un candidat este validat sau nu. Cu alte cuvinte ... degeaba insistau pentru un anume premier toate partidele sosite la consultari la Cotroceni, partide care aveau majoritatea in parlament...Asa si acum... doar votul in plen poate sa exprime daca Parlamentarii respecta sau nu rezultatul unui referendum consultativ privind modificarea Constitutiei in sensul unui parlament unicameral...

Pentru reducerea numarului de parlamentari Constitutia trimite la legea electorala. Deci este suficient sa se modifice legea electorala astfel ca numarul parlamentarilor alesi sa scada de la 471 la 300. Nu trebuie modificata Constitutia pentru a avea un Parlament cu un numar de 300 de parlamentari.

Doar vointa parlamentarilor poate sa corecteze si sa perfectioneze si alte probleme privind Constitutia, iar acest drept nu poate fi retras Parlamentului dupa cum nimeni - nici Dvs, Presedintele sau PD-L nu pot mandata imperativ parlamentarii cu privire la ce trebuie sa debata, cum sa voteze si cand.

Declaratiile politice pe care le faceti exprima ciuda pe parlamentari . Dumneavoastra personal sau Guvernul nu aveti dreptul sa exercitati presiuni asupra Parlamentului denigrand in mod public aceasta institutie. Asa ca dezbaterile legislative privind modificarea Constitutiei le puteti dezbate cu ceilalti colegi din parlament. Impotenta Guvernarii PD-L de a anexa Parlamentul partidului dvs. este cea care va determina sa discutati steril despre modificarea Constitutiei cu cititorii, in lipsa unei propuneri de text din partea PD-L sau chiar din partea dumneavoastra. Sunteti nepregatita deci si vreti sa colectati idei de la interlocutori.

Sa cred ca vreti sa realizati o lovitura de stat prin insistentele dumneavoastra personale privind modificarea Constitutiei si prin acuzele pe care le aduceti altor parlamentari care au ajuns in Parlament la fel ca dumneavoastra ? Va rog sa fiti cumpatata atunci cand va exprimati si acuzati in public colegi de-ai dumneavoastra... Trebuia sa fi semnat un acord cu toate partidele politice privind implementarea rezultatelor referendumului. Parlamentarii, potrivit Constitutiei si constiintei lor trebuie sa desfasoare activitatile prevazute pentru institutia legislativa. Daca Presedintele tarii a organizat un referendum si nu poate implementa rezultatele, nu este vina parlamentarilor ci chiar a Presedintelui care n-a inteles ca nu este un organ legislativ - abuzeaza absurd intoarcand poporul impotriva Parlamentului.

CONSTITUŢIA ROMÂNIEI - Mandatul reprezentativ - ARTICOLUL 69
(1) In exercitarea mandatului, deputatii si senatorii sunt in serviciul poporului.
(2) Orice mandat imperativ este nul.
Boby 23
rank 5
Mania referendumurilor
Cine sa hotarasca daca un parlamentar este bun sau rau, daca este competent sau incompetent ? Poporul, natiunea ? Daca se prezinta la vot cei care habar nu au ce-nseamna un parlameny bicameral sau unicameral, daca se merge pe manipulari si strigate "de lupta" goale, nu este nici o scofala...Nu s-a ajuns inca la o maturitate deplina a alegatorului roman, cum nu s-a ajuns nici la o maturizare a omului politic...Insasi cele sustinute de doamna respectiva, denota clar - o imaturitate politica.
emil_m
rank 1
corect!
Vad ceva normal ca dupa ce suspenzi un presedinte si mai ales in contextul in care curtea contitutionala spune ca nu a incalcat contitutia,atunci tu ca parlamentar,trebuie sa te duci la d r a c u,pentru ca nu ma mai reprezinti pe mine ca cetatean,ci reprezinti interesele unui grup mafiot!
I.E.Feher
rank 1
emil_m, cum sa-l convingem pe boby sa citeasca, gandeasca si apoi sa-si publice "operele" pe forumuri...?
Eu il pot acuza de altceva, dar uite il apar si zic ca nu a citit articolul. Puteam spune ca nu l-a intelers, atunci era mai grav...
love89
rank 2
ar fi cazul
asta e dorinta poporului ar fi cazul sa se puna in aplicare...si presimt ca boc o va face cat de curand...
emil_m
rank 1
I.E.Feher,
conform unui studiu,Geoana a fost ales,in majoritate,de pensionari si de cei cu 10 clase.El,cu siguranta nu face parte din categoria pensionarilor.
I.E.Feher
rank 1
Emil, boby este baiat harnic
Nu are timp sa si inteleaga articolele, doar intre 2 ture (tur-retur). Din surse extrem de serioase (antena3 si realitatea) am aflat ca este ofiterul de legatura intre bunkerele PSD si PNL de pe Kiseleff.
;-)
emil_m
rank 1
I.E.Feher,
se spune ca despre morti,numai de bine.Eu spun ca..A FOST ofiterul de legatura,de cand a venit Ponta,Crin s-a cam sters pe bot de sustinerea PSD,asta si pentru ca acum,baronii vor sa iasa si ei in prim plan,nu sa stea ascunsi dupa liberali.Eu zic ca trebuie sa-si caute alt job!
Ioan din Chicago
rank 5
Parca vrea sa pupe ceva.
Astia au fixul cu referendumul. Oameni buni, treziti-va !. Cine a ajuns sa dea sfaturi, de cum trebuie sa arate Constitutia Romaniei."Muci in freza" vad ca tace. Ridzi tu ce zici, dar tu Elena?.
oscar
rank 5
Roberta-spaima catilor sa faca referendum in colegiul ei fara pensionari si boschetari
.... pe care i-a carat in excursii in lunile septembrie-noiembrie 2009.
Sa spuna cum a ascuns NUP-ul Elenei udrea,dat de baschetbalista de serviciu de la Avocatul Poporului,din 21.12.2009 pana in 20.01 2010.
Revizuirea Constitutiei nu se refera la numarul de parlamentari care este stabilit prin lege de guvern(OUG.HG)
Nastratin
rank 1
daca se va face doar prin referendum, atunci pina se aproba de parlament asta va dura o vesnicie...Anastase cocotata pe pile in bananier nu e inca matura si nu gindeste...Coruptia trebuie pedepsita de justitie si imunitatea eliminata...
Daca se elimina automat imunitatea cind exista suspiciuni de coruptie, atunci justitie mai are o sansa sa prinda infractorii...Cu referendumul lui coana Chirita (Anastase), parlamentarii vor avea inca o protectie pe linga imunitate, pt ca referendumul e votat in parlament tot de corupti...ELIMINAREA IMUNITATII E CHEIA...
Nastratin
rank 1
http://exploziv-news.ro/afaceri-mafie/390-escrocii-nu-au-culoare-politica.html
http://exploziv-news.ro/afaceri-mafie/390-escrocii-nu-au-culoare-politica.html
Comentariu inadecvat
AdyCa
rank 4
NIMENI NU TREBUIE SA FIE MAI PRESUS DE LEGE!
Aceasta Constitutie a fost facuta de gasca hotilor ,,cinstitului" Iliescu si are multe prevederi anacronice si ambigue care sa-i ajute pe acestia sa nu poata fi bagati la puscarie, dupa ce ei nu vor mai fi la guvernare. Asa ca este imperios necesar ca ea sa fie schimbata, iar toate partidele care se opun schimbarii acesteia sunt partide corupte care se opun practic instituirii legii in aceasta tara si condamnarii marilor hoti care se ascund sub imunitatea parlamentara.
I.E.Feher
rank 1
Spre exemplu, daca este suspendat presedintele si votul este nevalidat de romani, atunci Parlamentul sa fie dizolvat",
a declarat Anastase."

Intradevar, cineva nu a gandit pana la capat. In fine, se stie dupa chipul cui a fost facaut aceasta Constitutie.
Hint: in tara lui ilici ion, toate pasarile dorm...
prapangel
rank 3
I.E.Feher,
ai dreptate in ceea ce-l priveste pe "catelus", dar eu m-as intoarce la proplemele stringente care ne framanta pe noi toti.Una dintre acestea este, ca in urmatorul scrutin electoral parlamentar, sa avem un numar cat mai mic de parlamentari, sa avem o singura camera, iar cei care vor fi alesi sa fie cu adevarat "devotati" celor care i-au ales si nu cum este acum, cand seful de partid care le este sef celor alesi, le traseaza anumite sarcini, fara ca electoratul sa ia la cunostinta, daca le reprezinta interesele sau nu.Doamna Roberta Anastase cred ca are dreptate, cel care a fost ales de "urbea" in care traieste, tot acesteea trebuie sa-i dea socoteala pentru mandatul ce l-a primit
bum
rank 5
pe ei
sau sa fie demisi prin tragere la sorti
I.E.Feher
rank 1
Daca te referi la cei intrati de pe locul 3 prin redistribuire, de acord!
Asa cum au intrat (de parca au jucat loto), asa sa si iasa.
bum
rank 5
pe ei
dar daca ma refer la toti parlamentarii ? ce are ? sau poate cei din partidul tau trebuie sa ramana obligatoriu ; e o gluma ce solutie am dat eu ; oare e chiar asa greu sa vezi asta ? ha ha ha , cum sa fie demisi prin tragere la sorti ? tu mergi chiar asa departe ? mi-e totuna ce se intampla cu parlamentarii ; amuza-te , inveseleste-te , fa schow , boxeaza , insista , lanseaza-te pe contraatac , nu-ti bate capul cu chestii pe care nu le poti rezolva ; pierderea de timp poate sa aibe un gust placut , sau un gust amar ; de ce iubesti "acrul si amarul" ? ( un fel de-a spune)
I.E.Feher
rank 1
Bum, daca nu ai inteles ca am fost I R O N I C
imi cer scuze...
bum
rank 5
totul
e in regula
ETC
rank 1
Roberta Anastase
Al treilea om in stat, presedintele Camerei Deputatilor, nu vrea sa se stie ca a lucrat pentru omul de afaceri Viorel Popa, de la Cibela * Miss Ploiesti (Amanta Internationala) a escamotat si ca a facut parte din echipa de tinere talente a lui Traian Basescu * Anastase, fost europarlamentar, a postat pe site-ul Camerei un CV romantat si incomplet, in afara tuturor standardelor europene * Dumitru Pelican, expert in resurse umane, declara ca nimeni n-ar chema-o la interviu cu un asemenea CV...Prin omisiune, Anastase "pierde" cativa ani buni, (ASCUNDE TRECUTUL)cand a prestat pentru imaginea controversatului om de afaceri Viorel Popa (patronul firmei Cibela) si perioada cand a facut parte din echipa de tinere consiliere a lui Traian Basescu, pe la colturi, in primul mandat de ministru al Transporturilor. "Ai pretentia ca macar presedintele Camerei Deputatilor sa stie sa redacteze un CV conform normelor europene", a subliniat Dumitru Pelican. Ascensiunea Robertei Anastase se datoreaza, in primul rand, tatalui sau - un personaj cu greutate in PDL Prahova, dar mai ales, principalului sau sustinator - Traian Basescu.
emil_m
rank 1
ETC,
tu vorbesti din ceea ce stii tu sau,asa cum canta si manelistii,dupa ureche,vorbesti din ceea ce auzi pe la colturi?
ETC
rank 1
Nu mai intreba daca nu te lasa mentalitatea sa intelegi.
.
emil_m
rank 1
ETC,
de ce oare ma asteptam eu la un raspuns mai filozofic din partea ta?Ma rog...imi fac mea culpa,atata poti!
prapangel
rank 3
Dragule,
Ai dreptate in ceea ce-l priveste pe "catelus", dar eu m-as intoarce la proplemele stringente care ne framanta pe noi toti.Una dintre acestea este, ca in urmatorul scrutin electoral parlamentar, sa avem un numar cat mai mic de parlamentari, sa avem o singura camera, iar cei care vor fi alesi sa fie cu adevarat "devotati" celor care i-au ales si nu cum este acum, cand seful de partid care le este sef celor alesi, le traseaza anumite sarcini, fara ca electoratul sa ia la cunostinta, daca le reprezinta interesele sau nu.Doamna Roberta Anastase cred ca are dreptate, cel care a fost ales de "urbea" in care traieste, tot acesteea trebuie sa-i dea socoteala pentru mandatul ce l-a primit.
Ernesto
rank 3
Si eu cred ca in numar mai mic parlamentarii ar fi mai responsabilizati
Una este sa dispari ca magarul in ceata din 471 si alta din 300. Vor trebui sa fie acolo sa rasfoiasca legile si sa le voteze.
In ceea ce priveste camerele, stie toata lumea ca doua capete gandesc mai bine decat unul singur. Dar, in acest caz, pot fi oricate capete, oricum legile vor iesi cel putin le fel de proaste, lucru dovedit in cei 20 de ani care au trecut de la Revolutie. Deductia logica este ca o camera este suficienta, nu are sens sa ne complicam cu mai multe, nu ne foloseste la nimic, dimpotriva. Oricum, ar fi de preferat ca parlamentarii nostri sa "creeze" si sa "inventeze" cat mai putin (pentru ca stim pentru cine o fac si in ce scopuri) si sa adopte cat mai multe legi, proceduri si reguli din statele dezvoltate si civilizate ale Uniunii Europene.
Cum gandesc si cum procedeaza parlamentarii romani m-am lamurit. Cat mai putini si intr-o structura cat mai simpla. Cu cat vor fi mai multi si mai complicati, cu atat vor face mai multe prostii (rele pentru noi, bune doar pentru ei).
Rafinaria
rank 5
Roberta Anastase vrea
Cred ca ideea ia venit cand lucra la placinta de Valentine's.
Nu mai place puterii de un parlamentar? Ii face reclama proasta, ii aranjeaza niste dosare iar bizonul da fuga sa-l demita!
DemonBanal
rank 5
asa numiti voi alegatorii ? bizoni ?
dar cind va voteaza pe voi,cum ii numiti ?
banuiesc ca epitetele galbene sint destule,m-am lamurit cu voi,scapati de crin psihopatul si mai discutam.
de ce nu-l daruiti lui patriciu pe repetent ?
asa,de pofta :)))
MARIA1957
rank 2
Observatiile ei mi se par de bun simt!
Si parlamentul si presedintele sunt alesi prin vot liber. daca presedintele poate fi suspendat, parlamentul de ce nu poate fi?!
SpiritCivic
rank 5
Referendum. Poate ca primul lucru pe care trebuie sa-l precizeze foarte bine Constitutia este cel care se refera la organizarea de referendumuri. Ca sa nu ne trezim ca se cheltuie banii publici aiurea.
Cine, ce, cand cum, unde, de ce, pentru cine, pentru ce , care in cat timp, cu ce resurse etc....
Intrebari multe pe care trebuie la legislativul sa le dea atat cu privire la Institutia sau persoanele care pot solicita/organiza/implementa un referendul si/sau rezultatele sale... Raspunderi, sanctiuni ?
Nu vreau sa aprofundez acum... insa nu pot sa nu ma intreb: de ce nu s-a facut un referendul cu privire la integrarea in UE inainte de privatizare sau orice alte negicieri?... De ca nu am avut un referendum explicit pentru integrarea in UE ? De ce nu avem un referendum pentru Rosia Montana ? Sau pentru amplasarea de rachete / Sau pentru multe alte probleme unde cetatenii n-au avut ocazia sa se pronunte desi au fost decizii majore ale Statului Roman ? Nu era democratic ???

Acum vine doamna deputat si ne explica cum e cu referendumurile meschine pentru jonglat cu Parlamentarii nedoriti sau cu Presedintele nemuritor...

Eu vreau o Republica in care Presedintele sa nu mai poata carti in fata Parlamentului deputat ! O tara in care Presedintele sa poarte un dialog REAL cu Prtidele Parlamentare... sa le comunice intentiile sale privind candidatii pe care ii are in vedere... sa se consulte cu Parlamentul ales democratic de electorat... Nu mai vreau un Presedinte care anunta a doua zi numele Candidatului la functia de Premier exact ca un Fachir care scoate un Iepure din Joben ! M-am saturat de Circul Presedintelui ! Si de al dumneavoastra personal ! respectati Constitutia care deocamdata stabileste ca Parlamentul este Organul Legislativ si lasati Guvenul sa-si faca treaba - NU vreau sa mai vad Presedinti de Partid minoritar in Parlament care sunt si Prim Ministrii si PPRETIN ca modificarea Constitutiei este OBIECTIVUL GUVERNULUI ... Declaratiile politice sunt politice iar declaratiile in calitate de Premier sunt cele in calitate de Premier... Nu cheltuiti banii publici daca nu aveti un text de aprobat prin referendum de catre electorat, text redactat pe baza unor dezbateri si propuneri democratice.
Rusine ca dupa 20 de ani de la revolutie sa veniti si sa faceti afirmatii frivole in mass-media atunci cand vorbiti de parlamentari sau de Parlament. Ce-ar fi daca v-as spune eu ca nu aveti demnitatea necesara pentru a ocupa functia de Presedinte al Camerei deputatilsunteti tendentioasa in interpretari si ignoranta dumneavoastra este vadita si ca insultati inteligenta cetatenilor care va privesc cu lipsa de consideratie cand acuzati meschin opozitia ? Chiar nu realizati cat sunteti de ridicoli dumneavoastra si colegi de-ai dumneavoastra de partid atunci cand incepeti sa sustineti idei aberante cu un fanatism si o infumurare fara margini ?
Sper ca veti reveni la sentimente mai umane si mult mai retinute atunci cand faceti afirmatii si ridicati degetul acuzator... Sunteti azi la putere dar maine nu veti mai fi. Mai bine incercati sa faceti o lege in care sa verificati identitatea celui care voteaza intr-o baza de date in timp real, altfel vax referendum...
Nickolae
rank 2
CONSTITUŢIA ROMÂNIEI - Mandatul reprezentativ - ARTICOLUL 69 (1) In exercitarea mandatului, deputatii si senatorii sunt in serviciul poporului. (2) Orice mandat imperativ este nul.
Ce zici, SpiritCivic, mandatul reprezentativ este imperativ ? Adica este imperativ ca parlamentarii sa reprezinte in parlament vointa alegatorului ?
Prevederile constitutiei sint vagi si contradictorii. In ce consta reprezentarea ? mai concret ? Cum putem discerne o situatie in care un parlamentar isi incalca mandatul de reprezentare a alegatorului ? Ce ar trebui facut in acest caz ? Libertatea de constiinta si alegere si actiune a unui parlamentar nu poate fi absoluta. La fel cum o intreaga categorie de angajati au conditii de confidentialitate si loialitate si neconcurenta in contract, care in mod real le limiteaza libertatile, la fel si parlamentarii nu pot fi complet liberi de orice constrangeri.
Relatia asta de reprezentare este la momentul de fata lipsita de continut concret, si asta duce la unele aberatii.
Dincolo de asta, chiar daca nu poate fi principalul decident, poporul este totusi cel care trebuie sa determine modul de actiune al tuturor institutiilor in stat. Toti trepadusii prezenti in diverse functii sint doar angajati ai poporului, care ii gestioneaza interesele.
SpiritCivic
rank 5
Este evident ca Parlamentarii odata alesi nu sunt usor de responsabilizzat de catre popor... Cine impiedica electoratul dintr-o circumscriptie sa faca un referendum pentru demiterea unui parlamentar ? La votul in plen daca acuzele sunt fondate probabil
ca va fi obligat sa demisioneze din parlament depunandu-si mandatul.
Parlamentarii nu au imunitate decat daca fac parte din guverm... Adresati-va parlamentului cu nemultumirile si probele pe care le detineti impotriva unui parlamentar sau exprimati-va nemultumirea privind parlamentarul din circumscriptia DVS. Sunt sigur ca va vor da un raspuns oficial. Dac raspunsul va nemultumeste puteti sa va adresati Avocatului Poporului pentru ca acesta sa sesizeze curtea constitutionala daca credeti ca Parlamentarul incalca constitutia sa drepturile fundamentale printre care puteti include si faptul ca Dvs considerati ca nu va reprezinta. Puteti chiar contesta si modul in care au fost alesi deoarece recent un judecator de la CCR a spus ca CCR nu a fost sesizata cu privire la neconstitutionalitatea legii electorale. Succes, poate ca Dvs veti reusi sa demonstrati ca Parlamentarii nu ne reprezinta si atunci CCR ar decide modificarea legii electorale - inclusiv faptul ca vor fi doar 300 de parlamentari - si ar putea decide ca intr-un termen limita sa fie reluate alegerile pentru Parlament... sunteti multumit ? Refrendum pot face si cetatenii care trebuie sa adune totusi un numar de semnaturi destul de mare ... mai mare decat in alte tari..
Stima
DemonBanal
rank 5
pentru ignorantul spiritcivic...
puterea parlamentului este data de popor,a carui vointa este deasupra tuturor puterilor statului.
de aceea,referendumul nu este consultativ,ci imperativ.
noua constitutie va trebui sa cuprinda INTEGRAL rezultatul referendumului. daca parlamentarii mai vor sa adauge si alte chestiuni,sint liberi s-o faca.
da,nr. de parlamentari se poate modifica prin lege,ins,e mai bine sa fie prevazut in constitutie,peste ani e posibil ca unii sa doreasca cresterea nr. de alesi si le va fi mai greu sa modifice constitutia,o lege o modifica intr-o zi...
sa tii minte asa-zis spiritcivic,VOINTA POPORULUI NU SE DISCUTA,SE APLICA !
stii de ce trebuie desfiintat senatul ?
pentru ca administratia aferenta lui genereaza cheltuieli fara rost si,mai ales,pentru faptul ca un parlament trebuie sa fie un tot unitar,nu divizat fara rost in gasti...
SpiritCivic
rank 5
Unde scrie termenul pana la care trebuie ca parlamentul sa aplice ce spui tu ?
N-ai cum sa spui ca nu aplica cata vreme n-a votat impotyiva in plen... Ce faci dacaq in urmatorii 2-3 anu nu finalizeaza proiectul noii Constitutii?
Este Consu;tativ pentru ca nu ai cum sa obligi parlamentul sa discute ceva la un moment dat... Mai studiaza.
In rest sa fii sanatos, eu ma-m razbgandit Vreau Parlament bnicameral, ce zici mai organizam unn referendum care sa-l anuleze pe cel organizatt anterior ? Asa ca este doar consultativ deoarece a fost dat fara ca cineva sa dezbata public ceva despre sistemele bi sau unicamerale!
Si Vointa poporului o sa fie atunci cand o sa o poti si aplica... dar deocamdata nu sunt 2/3 dintre parlamentari asa ca acesta conditie nefiind indeplinita rezulta ca votul a fost dat de popor dar Parlamentul este organul legislativ si acesta poate considera ca sunt motive temeinice ca referendumul sa fie doar PArtial aplicat si anume cu privire la cei 300 de parlamentari... prin schimbarea legii electorale in cae sa fie precizati cei 300 de parlmentari... Nu este obligatoriu sa avemParlament unicxameral deoarece s-a vota fasa ca electoratul sa fie corect informat.
Ce-s alea gasti ? Tot unitar ? Argumentele tale sunt sarite peste cal ... Lasa-ne., invata si tu sa axplici cu argumente plauzibile... astfel nu demonstrezi decat ca est dezinformat... nu ai argumente nici macar tu ca sutinator infocat al referendumului, asta incec sa spun cand afirm ca votul este dat in necunostinta de cauza... dar este evident de ca n-ai cum sa intelegi asta...
DemonBanal
rank 5
insiri numai aberatii,asta invatati la scoala de vara a pnl ? sau la cea de...iarna ?
tu faci o confuzie grava intre vointa poporului si vointa(mai degraba lipsa de vointa) a parlamentului,desi stii bine ca ele nu coincid.
adu-ti bine aminte ca gasca grivco se lauda ca are 65% din parlament si pretindea,impotriva prevederilor constitutiei,ca are dreptul de a numi primul-ministru.
ei bine,daca asta era vointa poporului,candidatul acestei gasti ar fi trebuit sa cistige prezidentialele cu peste 60%. dar,poporul nu i-a vrut,nu stiu daca v-ati prins de ce,dar asta e problema voastra.
spui ca poporul nu a fost informat,s-o crezi tu,du-te si discuta cu oamenii si vei ramine surprins.
basescu a anuntat din timp intentia de a face acest referendum,voi de ce nu ati incercat sa convingeti bietul popor sa voteze in favoarea mentinerii a 2 camere ? iti spun eu de ce,V-A FOST FRICA de faptul ca
basescu ar fi cistigat din primul tur daca ati fi fost impotriva ideilor care au stat la baza referendumului,reducerea nr de parlamentari si parlament unicameral. ori,daca va temeti sa va sustineti ideile,constienti fiind de nepopularitatea lor,ce pretentii mai aveti ? organizati voi un referendum pe aceasta tema,explicati ce aveti de explicat si va garantez ca veti pierde...de fapt,asta va scoate din minti,niciodata nu veti avea cistig de cauza in fata alegatorilor pe aceasta tema...
observ ca te prefaci a nu intelege rostul introducerii rezultatelor referendumului in noua constitutie,desi am explicat clar : pentru ca sa nu se revina usor la sistemul vechi,daca e interesul lui la mijloc,parlamentul devine brusc foarte eficient :)
nu exista termen pentru aplicare,insa,de bun-simt,ar fi ca modificarile sa fie gata pina la viitoarele alegeri.
practic,parlamentul are prilejul acum sa faca o noua constitutie din care sa fie excluse ambiguitatile celei vechi,si eu cred ca pina in sfirsitul acestui an proiectul va fi gata,ea putind fi votata pina in vara(sau toamna) anului 2011.
apoi supusa referendumului.
basescu a promis ca,daca constitutia e gata pina in 2012,renunta la un an de mandat pentru ca viitoarele alegeri parlamentare sa poata avea loc simultan cu cele prezidentiale,desigur,NUMAI daca parlamentul va fi de acord...
srelu
rank 5
Ideea de a demite parlamentarii prin referendum n-ar fi rea, are doar un mic cusur, este antidemocratica
Printr-un asemenea mecanism, de pilda orice parlamentar UDMR ar putea fi demis. Harghita si Covasna ar vota contra, restul tarii pentru, drum bun, nu mai ai ce cauta in parlament. Vointa majoritatii. Curatam parlamentul de udemeristi. Apoi si de liberali. Iar in final, si de pesedisti.

Degeaba il voteaza cei din Mizil pe Nastase daca restul tarii il poate demite, si sunt convins ca daca ar fi consultati, chiar asa ar si face.

E dreptul celor din Mizil sa trimita in parlament pe cine vor, fie ca le place celorlalti fie ca nu. Au dreptul la reprezentantul lor in parlament.

Ideea s-ar putea aplica solicitand votul NU al intregii tari ci doar al celor pe care ii reprezinta parlamentarul respectiv.

Daca tot suntem la ora de inovatii, poate n-ar fi rau sa avem un organism format din judecatori care sa judece abaterile parlamentarilor si a presedintelui. Adica dupa modelul Curtii Constitutionale care judeca legile, sa avem si o curte care sa judece legiuitorii. Aceasta, si nu parlamentul, sa decida ridicarea imunitatii.
Andradda
rank 5
Faci confuzii grosolane
Ceea ce spune doamna Anastase nu are nicio legatura cu un referendum national.
Incearca sa intelegi despre ce este vorba. Fiecare deputat este ales intr-un colegiu. Roberta Anastase cere ca acei oameni (si numai aceia) care si-au ales deputatul, sa aiba dreptul sa il si destituie in cazul in care ei considera ca respectivul isi bate joc de ei.
Asa ca, daca e vb de un deputat de Covasna sau Harghita, referendumul se va face doar pe plan local si vor merge la urne NUMAI cei care au drept de vot in colegiul respectiv. Ca doar n-o sa voteze cei din Iasi pt demiterea unui deputat din Mehedinti!

Ai priceput cum sta treaba?
Andradda
rank 5
Ai avut un exemplu concret, acum cateva saptamani cand a candidat prigoana.
Alegerile s-au facut doar in colegiul in care a fost ales Olteanu. Iar acesta parasind postul s-au facut alegeri, iar la alegeri au avut dreptul sa participe doar cei 10-15 mii de oameni din colegiul respectiv.

Ce e atat de greu de inteles? Va tot panicati inainte sa intelegeti macar despre ce este vorba. Asa se intampla peste tot indiferent ca un deputat moare sau din alte motive paraseste postul. Doar ca doamna Anastase doreste ca electoratul sa nu mai fie manipulat de cei pe care-i alege. In campanie li se promite marea cu sarea iar apoi, timp de 4 ani respectivul isi bate joc de ei pt ca oricum n-are nimeni ce sa-i faca.

Si nu inteleg de ce va panicati asa pt ca, legea, daca ar intra in vigoare s-ar aplica si lui Berceanu la fel cum s-ar aplica si lui Nastase sau oricarui alt deputat, indiferent din ce partid face parte!
srelu
rank 5
Sugestie
Lamureste-te ce este un referendum, constitutia este o buna sursa. In Romania referendumul se organizeaza numai la nivel national. Consultarea limitata doar la cei pe care ii reprezinta parlamentarul respectiv am sugerat-o chiar eu in mesajul precedent. Sau nu l-ai citit pana la capat sau nu l-ai inteles. (As prefera prima varianta.)

p.s. Raspunsul tau seamana cu un dialog al surzilor. Eu spun "xyz" iar tu ma contrazici, "ba nu nu, e xyz!". Ce note ai avut la logica ?
SpiritCivic
rank 5
Asa o sa fie inlaturat usor orice parlamentar care nu pupa condurul puterii...
Romanul voteaza ce a scris partidul pe punga de malai ... la nivelul unei circumscriptiii poti concentra resurse serioase in mana candidatului obedient care va promite .. marea cu sarea... Traiasca Marea Adunatura Nationala... o sa-i schimnati ca pe primari.... a gresit parlamentarul ? Mergi la Procuratura sau in instanta.... dovedeste! Dupa care cere excludera lui din parmament... aprpo, cum dovedesti ca un notar este imoral ?
Aici este alta problema, nu ?
Stima
zeigeist
rank 2
...
prima sa fie Anasatase!
flaubert
rank 1
Ze, esti cel mai bun!
De acord. Prima sa fie data afara, fara niciun referendum: Roberta Anastase.
Andradda
rank 5
Si va mai vând un pont - perfect Constitutional!
Cati dintre romani stiu ca un primar, din absolut orice sat, comuna, oras sau capitala, poate fi schimbat oricand printr-un referendum local?

De exemplu, bucurestenii n-au nevoie de absolut nicio aprobare, a nimanui, nici a guvernului nici a parlamentului nici a justitiei pt a-l da jos pe Oprescu.
Este suficien ca un anumit procent din populatia Bucurestiului sa semneze o lista pt organizarea unui referendum. (nu cunosc procentajul exact dar se poate afla foarte simplu consultand Constitutia).

Dar sa presupunem ca e vb de 100 mii de bucuresteni.
Daca astia semneaza lista initiala, autoritatile sunt OBLIGATE sa organizeze referendumul in termen de 30 de zile iar apoi, intreaga populatie a Bucurestiului poate sa voteze pt demiterea (sau nu) a lui Oprescu.

Simplu nu-i asa? Dar oamenii sunt asa cum sunt. Decat sa preia initiativa, prefera sa fie batjocoriti 4 ani de un primar, pana la noile alegeri. Desigur, chestia cu Oprescu a fost doar un exemplu. Nu e vb ca ar trebui, sau nu, schimbat. Asta e treaba bucurestenilor.

Cam asta isi doreste si R. Anastase in legatura cu parlamentarii, pt ca la ora asta, ei sunt protejati de Constitutie pe intreaga perioada a mandatului.
Si sunt convinsa ca daca ideea ar fi venit de la Ponta sau de la Crin, cu totul altfel ar fi aratat comentariile la acest articol.

Voi ce credeti? :)
mirandolina
rank 4
CORECT !!!
SUNTEM SATUI DE ATATEA PLOSNITE PARLAMENTARE !!
MACAR ,DACA TOT SUNT UN RAU NECESAR(!?), SA FIE MAI PUTINI !
VOCEA POPORULUI NU MAI CONTEAZA... DUPA ALEGERI ?!!
SpiritCivic
rank
Conteaza dar in cadrul Constitutional actual care nu ne spune in cat timp si cum anume se
1. Prlamentul reprezinta dupa ce a fost ales vionta poporului. Fiecare parlamentar raspunde doar in fata propriei constinte... si apoporului dar la urmatoarele alegeri cand, probabil, nu va mai fi votat dace nu respecta ceea ce doreste poporul.2. Odata ales un parlamentar nu primeste 'ordine' de la nimeni despre ce cum si cand sa voteze sau sa delibereze...3. Prin referendum poporul si-a exprimat optiunea insa nu dispune de prevederi Constitutionale de a 'forta' Prrlamentul ales tot de popor sa faca ceea ce s-a votat... nu avem 'darlogi' pentru a conduce Prlamentul prin referendumuri ... ca pe cai...Apropo, cand a stiut poporul ca nu mai vrea bicameral, dupa ce a votat un parlament bicameral ? Cand a stiut poporul exact ce vrea ? Cand a trimis parlamentarii intr-un parlament bicameral sau cand a votat pentru un parlament unicameral...?Mi se pare meschin sa-i pui pe parlamentarii dintr-o legislatura sa se supuna legii care pedepsea Legiunile Romane care nu se dovedeau demne in batalie... decimarea : fiecare al zecelea soldat era decapitat...Acum sa spunem fiecare al treilea parlamentar va fi decapitat prin 'trei-cimare cu zecimale' .. e prea lung, o sa spun .terciuire' saau asteptam sa modifice legea lelectorala ? Cayt priveste unicameralul aici cred ca ne-am grabit cu totii. Personal, daca vor fi 300 imi ste suficient, insa o singura camera este doar o alta Mare Adunatura Nationala A lui Ceausescu... dupa mine una dintre camere trebuie aleasa pe liste de partid-senat iar cealalta prin vot direct - deputati..Revin insa la votul pentru uninominal... nu avem un 'mecanism' care sa ne explice cum altfel fara votul a 2/3 dintre parlamentari sa desfiintam una dintre camere dupa modificarea Constitutiei... iar daca cineva s-a angajat la referendum nu cumva trebuia ca mai intai sa se asigure ca are 2/3 dintre parlamentari care sa sustina asta ? Mie imi miroase a lovitura de stat desfiintarea unei camere... oricum o sa vedem ce s va vota pentru ca neaparat se va ajunge sa votam un text de Constitutie ...probabil cu mai multe variante...Iar dacastau sa ma gandesc poate se intriduce si conceptul de republica parlamentara care sa statueze ca Presedintele tarii nu poate deveni dictator si prin urmare rolul sau va fi mult diminuat... ca sa nu spun ca am putea face ca Moldova si sa-l aleaga Parlamentarii ca ar fi prea de tot... glumesc evident! Stima si fiti linistita ca nu s-a pronuntat nimeni inca impotriva a ceea ce a-ti votat... dar n-ati precizat si cand vreti sa se intample ... nici in Constitutie nici la referendum... asa ca pana la urmatuarele alegeri...bicameralul este deja votat. STima Si daca se prelungeste pana in 2014 ca sa reducem cheltuielile probabil ca noua constitutie va intra in vigoare atunci... cand vom alege pentru 4 ani si presedintele... simultan... asa ca usurel este un sfat potrivit,.. poporul nu-i nici Anastase, nucu PD-L, nici Guvernul sau sleahta de pungasi care guverneaza acum si-si dau cu parerea oranj
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor