Anastase: Romania a scapat de clauza de salvgardare datorita Guvernului Boc

Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 15:06
1068 citiri
Anastase: Romania a scapat de clauza de salvgardare datorita Guvernului Boc
Foto: Realitatea TV

Romania a scapat de clauza de salvgardare, care mai putea fi aplicata pana la sfarsitul anului, in semn de incredere fata de Guvernul condus de Emil Boc, a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, miercuri, dupa ce raportul pe Justitie a fost prezentat.

"Raportul este un semn de incredere fata de Guvernul Boc", a explicat Anastase, adaugand ca raportul pe justitie prezentat de Comisia Europeana nu recomanda activarea clauzei de salvgardare, care mai putea fi aplicata pana la sfarsitul anului.

Sefa deputatilor a subliniat ca nu poate sa nu citeasca cu atentie "nuantele critice" care apar in raport in ceea ce priveste activitatea Parlamentului, critic pe care le considera reale, "fie ca vorbim de cazul Nastase, fie ca vorbim de o intarziere in adoptarea Codurilor".

"Criticile trebuie asumate de intreaga clasa politica cu maturitate. Trebuie sa facem acei pasi concreti si asumati prin Tratatul de aderare" pentru ca, "din pacate", mecanismul de cooperare si verificare se mentine si trebuie sa existe un dialog cu oficialii de la Bruxelles pentru "agrearea unui calendar strict" care sa includa data la care se va ridica monitorizarea pentru Romania, a atras atentia reprezentanta PD-L.

Comisia Europeana cere Parlamentului Romaniei sa aplice in mod rapid si uniform procedura ce permite inceperea urmarii penale impotriva unor parlamentari care sunt fosti si actuali membri ai Guvernului, in raportul pe justitie publicat miercuri.

Procedura Parlamentului Romaniei privind cererea de deschidere a anchetelor in ceea ce priveste fostii ministri nu pare a fi nici uniforma, nici rapida, arata documentul. De la data ultimului raport, Parlamentul a aprobat deschiderea anchetei in patru cazuri, insa a refuzat sa aprobe deschiderea anchetei in alte doua cazuri, arata documentul, referindu-se la cazurile lui Miron Mitrea si Adrian Nastase, fara a da nume. In unul dintre acestea doua, membrul respectiv al Parlamentului si-a dat demisia (Mitrea), facand astfel posibila inceperea urmaririi penale, in timp ce in ceea ce priveste cel de al doilea caz (Nastase), Parlamentul a respins cererea, motivand ca este inadmisibila.

Documentul subliniaza ca Parlamentul trebuie sa aplice "uniform si rapid" procedura ce permite inceperea urmarii penale pentru membri ai sai care sunt fosti si actuali membri ai Guvernului. "Este important ca Parlamentul sa isi arate angajamentul deplin privind continuarea combaterii coruptiei la nivel inalt", se arata in raport.

Comisia recomanda de asemenea Romaniei sa monitorizeze eficienta sistemului judiciar in ceea ce priveste judecarea cazurilor de coruptie la nivel inalt, sa asigure stabilitatea cadrului legal pentru combaterea coruptiei la nivel inalt, inclusiv in contextul noilor coduri si sa adopte o lege care sa prevada eliminarea suspendarii judecarii cauzelor atunci cand se invoca exceptii de neconstitutionalitate.

Comisia Europeana a publicat miercuri cel de-al treilea raport anual care analizeaza progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare instituit in momentul aderarii la UE pentru a redresa neajunsurile din reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#raport justitie Romania, #scapa clauza salvgardare, #Romania continua monitorizare , #stiri Roberta Anastase