Ce au invatat politicienii din votul uninominal?

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 19:42
3879 citiri
Ce au invatat politicienii din votul uninominal?
Foto: Ziare.com

Au plantat copaci, au mers cu cortul, au dus copiii la teatru, la cofetarii si la circ, au impartit "pereline", au asfaltat strazi, dar ce au invatat politicienii din votul uninominal?

Adriana Saftoiu, de exemplu, a lasat Cotroceniul pentru o castiga un loc de deputat in colegiul de la Urlati, unde s-a confruntat cu electoratul rural.

"Poti avea o campanie geniala, daca organizatia locala nu se mobilizeaza - nu castigi. Cheia campaniei sta in ziua votului. Pur si simplu cine se misca cel mai bine, cine are cele mai multe masini, cine inghesuie cei mai multi oameni la vot are cele mai multe sanse sa castige", a spus fostul consilier, marti, la "Olimpiadele Comunicarii", in dezbaterea "Povesti din campanie - ce-am invatat din primul vot uninominal?".

Saftoiu a povestit despre cat de important este sa ai consultanti buni si despre cat de tentata a fost sa renunte la sfaturile acestora din cauza ca avea senzatia ca propria-i experienta ii este de ajuns.

"Votul uninominal a facut diferenta dintre zona rurala si cea urbana", a spus ea. Saftoiu a intalnit la Urlati, cu preponderenta, batrani care se asteptau sa primeasca in campania electorala "pereline" - obiecte inscriptionate de orice natura, de aceea si-a concentrat 80% din atentie spre copii. Desigur, veti spune, ca ei nu voteaza. Dar parintii lor merg la vot.

Ludovic Orban: 25% din romani primesc bani pentru vot

"A fost o campanie parlamentara foarte interesanta. In naivitatea mea, dupa 18 ani de cariera am crezut ca o sa vorbim despre o serie de subiecte importante (...) precum atributele Parlamentului", a declarat Ludovic Orban, care a candidat intr-un colegiu din sectorul 1 al Capitalei.

El a povestit cum realitatea de pe teren, din colegiul in care candida, nu era deloc cea din cercetarile pe care le comandase anterior. "90% din discutiile mele (cu bucurestenii -n.red.) au fost chestiuni administrative, probleme personale legate de spatiile verzi sau de izolarea termica a blocurilor", a spus Orban, asta desi sondajul aratase ca doar 50% dintre ei isi doresc ca un parlamentar sa le rezolve probleme personale.

Liderul PNL a glumit apoi pe seama demiterii fostului sef al Politiei. "Am intervenit chiar si la Tutilescu, poate de-aia l-au si schimbat, ca am intervenit prea mult acolo."

Orban s-a laudat si ca teii pe care i-a plantat alaturi de Crin Antonescu si Andrei Chiliman in campania electorala au inflorit anul acesta. El s-a aratat oarecum surprins de faptul ca, desi si-a facut public numarul de telefon in campanie, pe panourile electorale, nu primea mai mult de 20 de telefoane pe zi. "Cei mai multi sunau sa-mi auda vocea, sa vada daca chiar e numarul meu...", a spus Orban.

Liberalul a concluzionat ca 25% dintre romani primesc bani ca sa vina la vot, iar colega sa de patid, Adriana Saftoiu, l-a completat: "asta in timp ce 35% dintre romani se prezinta la vot".

Roberta Anastase: Politica e o meserie pentru mine

Roberta Anastase a marturisit franc faptul ca politica este singura meserie pentru ea si ca la capitolul afaceri este "varza". Ea a povestit ca in campanie a renuntat la door-to-door pentru intalnirile directe cu oamenii din colegiul sau din Ploiesti la "ceaiul din sufragerie".

Bogdan Ciuca: Sunt ca o bicicleta fara lant

Conservatorul Bogdan Ciuca a candidat la alegerile legislative intr-un colegiu din Galati, in cartierul in care a si copilarit, lucru care l-a adus mai aproape de oameni si de problemele lor. Neavand o firma de consultanta, Ciuca s-a confruntat cu mai multe probleme.

"Nu am vazut oras mai colorat decat Galatiul. Doua saptamani n-am avut panouri (electorale - n.red.), dar toata lumea din oras spunea - 'Smecher Bogdan, nu le pune', dar eu nu le aveam!", a facut Ciuca haz de necaz.

Despre primul sau contact cu Parlamentul, Bogdan Ciuca a marturisit: "Mi-am pus cravata lata, costumul nou, si-am venit la primele sesiuni in Parlament: atunci mi-am dat seama ca trebuie sa las emotiile acasa".

"Sunt ca o bicicleta fara lant. Ai sentimentul ca dai in gol dupa o zi de audienta", a povestit conservatorul.

Invitat si el la evenimentul organizat pentru Olimpiadele Comunicarii, liberalul Bogdan Olteanu a plecat dupa 15 minute fara sa ia cuvantul.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#Olimpiadele Comunicarii 2009, #vot uninominal povesti, #Adriana Saftoiu Urlati, #Ludovic Orban alegeri, #Roberta Anastase Ploiesti , #stiri Roberta Anastase