Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Deputatii cred ca jurnalistii au parte de un regim prea "generos"

Joi, 10 Septembrie 2009, ora 21:38
1362 citiri
Deputatii cred ca jurnalistii au parte de un regim prea "generos"

Conducerea Camerei a discutat situatia creata de cererea de acreditare a unui ziarist independent, deputatii avand pareri diferite despre rolul si drepturile jurnalistilor neafiliati la o institutie media, fiind dezbatut si felul in care ziaristii "se plimba in tot Parlamentul".

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase le-a spus membrilor Biroului Permanent, in sedinta de miercuri, ca memorandum intern pentru modificarea Regulamentului privind acreditarea ziaristilor la Camera Deputatilor este inclus pe ordinea de zi deoarece Camera Deputatilor nu are "cadrul legal" astfel incat sa poata fi acreditati si ziaristi independenti - freelance - "un cadru legal care sa fie dublu ca si exigente, fata de ziaristii normali pentru care raspund si institutiile".

Deputatul UDMR, Marton Arpad a fost primul care a intervenit la acest punct, subliniind ca ziaristii acreditati la Parlament au acces liber peste tot, spre deosebire de situatiile din alte tari.

"Orice cetatean, conform unei proceduri, are dreptul sa aiba acces la tribune, se inscrie acolo si se duce. Or, ziaristii, conform regulamentului si uzantelor noastre proprii, inexistente in toata lumea, si accentuez acest lucru, se plimba unde vor in tot Parlamentul. Este vorba de ziaristii acreditati", a spus Marton Arpad.

Nastase: "Daca este vorba de ziaristi sub acoperire, pot si ei gasi anumite ziare la care sa se angajeze"

O opinie similara au avut si deputatii PSD Adrian Nastase si Aura Vasile, care au vorbit despre regimul prea "generos" pe care Parlamentul il are pentru ziaristii acreditati.

"In principiu, cred ca noi avem un regim foarte liber pentru ziaristi si, in comparatie cu alte Parlamente, probabil ca este chiar extrem de generos", a spus Nastase, iar Aura Vasile a adaugat, la un moment dat, ca e nevoie sa se ia o decizie privind accesul ziaristilor in Parlament.

"Intr-un fel sa semanam si noi cu parlamentele europene, pentru ca multi dintre noi am fost acolo, si va rog sa aduceti aminte la Londra cine si cum poate sa intre, sau chiar la Bruxelles", a spus Vasile.

Adrian Nastase si-a continuat argumentatia spunand ca Parlamentul are relatii cu institutiile de presa, si nu cu ziaristii. "Acreditarea se face pentru un anumit organ de presa (..) si ei dupa aceea spun: iata, cei care ne reprezinta aici sunt urmatorii ziaristi. Referitor la aceasta categorie suplimentara, acum, de ziarist independent, deci freelancer, in alte parti este cineva totusi care are un statut bine determinat la o asociatie de jurnalisti. Daca este vorba de asa ceva, este in ordine. Dar, altfel, maine sau poimaine domnul Nicolaescu sau domnul Marton Arpad pot spune ca sunt ziaristi independenti, sau, stiu eu, un fost parlamentar", a spus Nastase.

Temerea lui Adrian Nastase a fost ca nu va mai exista "niciun fel de control". "Daca deschidem un astfel de precedent, eu cred ca putem sa ajungem sa trebuiasca sa acceptam aici sute, mii de persoane care vor veni cu statutul de ziarist independent. Oricine poate sa fie ziarist independent, nu?", a spus Nastase, lansand propunerea ca trebuie sa se discute cu Asociatia Ziaristilor sau Clubul Roman de Presa.

Nastase a tinut sa spuna ca nu are "nimic" impotriva ziaristilor independenti, pentru ca "pana la urma, ei pot sa scrie si din afara, si cei mai multi vor scrie foarte mult".

"Pana la urma, relatia noastra este cu institutiile de presa, nu cu niste persoane ca atare. Eu cred ca in definitiv, lucrul acesta ar fi foarte simplu, cred ca, formal, ziaristul respectiv se poate angaja sa spunem la Romania Mare sau daca este vorba de ziaristi sub acoperire pot si ei gasi anumite ziare la care sa se angajeze. Deci, nu trebuie neaparat sa se prezinte in acest mod si atunci lucrurile se pot rezolva foarte rapid", a spus Nastase, adaugand ca nu ar trebui modificat Regulamentul actual si ca nu s-a referit la cineva anume. "Sa nu intelegeti gresit", a incheiat Nastase.

Anastase: "Poate maine o suta de mii de oameni vor sa se joace de-a ziaristii prin Camera"

Roberta Anastase a intervenit in discutie si a spus ca si ea s-a gandit ca, odata acceptata o astfel de cerere de acreditare pentru un jurnalist independent, pot aparea abuzuri.

"Trebuie sa recunosc ca exact la lucrurile acestea m-am gandit si eu si am spus: domnule, dar poate maine o suta de mii de oameni vor sa se joace de-a ziaristii prin Camera". Anastase a adaugat insa ca ziarista care a cerut acreditare, ca freelancer, a argumentat ca este dreptul ei sa practice jurnalismul independent, sa fie o "persoana autorizata, acreditata in acest sens".

"Banuiesc ca sunt si ei inscrisi intr-un registru al jurnalistilor, o exista lucrul acesta, si sa avem o relatie cu Clubul Roman de Presa sau cu alte institutii", a spus Anastase.

Afirmatia ei l-a determinat pe secretarul general al Camerei, Gheorghe Barbu, sa intervina si sa precizeze ca nu exista un registru al jurnalistilor.

"(...) noi ne-am pus toate aceste probleme inclusiv: sa fie copie a certificatului de inregistrare, curriculum vitae, dosar profesional si asa mai departe, si ne-am gandit si noi sa fie membru intr-o asociatie profesionala. Asociatia profesionala este o chestiune benevola de inscriere. Nu exista un registru, asa cum exista Registrul Arhitectilor din Romania. De aceea nu ne-am permis sa spunem sa fie membru al unei asociatii profesionale care sa acrediteze aceasta chestiune", a spus Barbu.

Barbu a spus ca si el s-a gandit ca pot aparea mii de cereri din partea unor jurnalisti independenti si ca o solutie ar fi introducerea unor conditii pentru acreditare.

"Noi putem pune niste conditii mai restrictive - sa aiba atatia ani in profesie... Acum, nu stiu daca informatia mea este exacta, dar o intreb pe doamna directoare", a spus Barbu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
#regim preferential ziaristi, #Adrian Nastase, #Aura Vasile, #Roberta Anastase , #stiri Roberta Anastase