Doar 10% din parlamentari sunt femei

Luni, 03 August 2009, ora 16:37
3774 citiri
Doar 10% din parlamentari sunt femei

Femeile din Romania sunt in continuare slab reprezentate in functiile de conducere a tarii, mai putin de 10% dintre parlamentarii romani si 19% dintre ministri fiind femei.

Potrivit ultimului sondaj al Agentiei Nationale pentru Egalitatea Sanselor (ANES), situatia s-a imbunatatit simtitor anul acesta, cand Romania are patru ministri femei, fata de 2008, cand nicio femeie nu a reusit sa ajunga la acest nivel decizional, insa procentul de 19% astfel obtinut se situeaza in continuare sub media europeana de 25%.

"Media europeana, in randul ministrilor din guvernele nationale, arata ca proportia barbatilor in raport cu cea a femeilor este de aproximativ trei la unu (25% femei, 75% barbati)", se arata in studiul ANES.

De asemenea, femeile sunt slab reprezentate si in posturile din primul esalon decizional, din cadrul ministerelor, fiind prezente in doar 7 din cele 19 ministere existente.

"Singurele ministere in care reprezentarea este echilibrata (50%) sunt Ministerul Educatiei, Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul si Ministrul IMM-urilor", coform studiului ANES.

In acelasi timp, in comparatie cu media parlamentelor statelor UE ( 24% ) si cu procentul din Parlamentul European in legislatura 2004-2009 (31%), Romania detine o reprezentare a femeilor parlamentar de doar 9,76%, conform rezultatelor alegerilor parlamentare din 2008.

Cea mai importanta functie obtinuta pana acum de o romanca este presedintia Camerei Deputatilor, castigata de Roberta Anastase, "aceasta fiind prima femeie care detine a treia functie in stat, de dupa alegerile din 1990", arata studiul ANES.

Unul dintre putinele capitole in care romancele au obtinut un procentaj important este reprezentarea in Parlamentul European, 36% dintre europarlamentarii ce reprezinta Romania la Bruxelles fiind femei.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#femei Parlament Romania, #femei viata politica, #femei parlamentar Romania, #Roberta Anastase , #stiri Roberta Anastase