Ziare.com

Doar 10% din parlamentari sunt femei

Luni, 03 August 2009, ora 16:37

   

Doar 10% din parlamentari sunt femei
Femeile din Romania sunt in continuare slab reprezentate in functiile de conducere a tarii, mai putin de 10% dintre parlamentarii romani si 19% dintre ministri fiind femei.

Potrivit ultimului sondaj al Agentiei Nationale pentru Egalitatea Sanselor (ANES), situatia s-a imbunatatit simtitor anul acesta, cand Romania are patru ministri femei, fata de 2008, cand nicio femeie nu a reusit sa ajunga la acest nivel decizional, insa procentul de 19% astfel obtinut se situeaza in continuare sub media europeana de 25%.

"Media europeana, in randul ministrilor din guvernele nationale, arata ca proportia barbatilor in raport cu cea a femeilor este de aproximativ trei la unu (25% femei, 75% barbati)", se arata in studiul ANES.

De asemenea, femeile sunt slab reprezentate si in posturile din primul esalon decizional, din cadrul ministerelor, fiind prezente in doar 7 din cele 19 ministere existente.

"Singurele ministere in care reprezentarea este echilibrata (50%) sunt Ministerul Educatiei, Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul si Ministrul IMM-urilor", coform studiului ANES.

In acelasi timp, in comparatie cu media parlamentelor statelor UE ( 24% ) si cu procentul din Parlamentul European in legislatura 2004-2009 (31%), Romania detine o reprezentare a femeilor parlamentar de doar 9,76%, conform rezultatelor alegerilor parlamentare din 2008.

Cea mai importanta functie obtinuta pana acum de o romanca este presedintia Camerei Deputatilor, castigata de Roberta Anastase, "aceasta fiind prima femeie care detine a treia functie in stat, de dupa alegerile din 1990", arata studiul ANES.

Unul dintre putinele capitole in care romancele au obtinut un procentaj important este reprezentarea in Parlamentul European, 36% dintre europarlamentarii ce reprezinta Romania la Bruxelles fiind femei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1804 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

iar alegatorii sunt mai mult de 50% femei !

Nu mai inteleg ude-i discriminarea.Dar trbuie si cei de la agentii sa manince o piine.

 

si totusi

sunt foarte multe!

Cu ADI? Fara ADI?

As vrea sa stiu daca in aceste cifre este inclus si Adrian Nastase. Ca daca este inclus, situatia este aproape chiar mai grava!

 

Ce stire

de cacao !

 

so what?

cate femei au castigat premiul NOBEL?sa lasam feminismul,asa cum nici misoginismul nu merge.femeile si barbatii sunt diferiti,gandim diferit,cand avem o problema de regula femeile plang sau se plang,barbatii beau...ar trebui 50% femei si-n afganistan,asa poate talibanii or iubi civilizatia occidentala mai mult.:-)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor