Presa de azi: Basescu se spala pe maini de Ridzi, Bellu o paraseste

Sambata, 11 Iulie 2009, ora 11:29
3249 citiri
Presa de azi: Basescu se spala pe maini de Ridzi, Bellu o paraseste
Foto: cartoonpress.ro

PD-L o lasa din brate pe Ridzi, colega Roberta Anastase ii cheama pe parlamentari din vacanta ca sa nu lase cazul pe toamna, Basescu nu vrea sa comenteze lucruri "marunte", iar daca dai in demisia lui Ridzi, crapa a lui Bellu.

Sefa Camerei Deputatilor pare ca nu vrea sa-i creeze o problema de imagine presedintelui Basescu in campania electorala de la toamna. Cu maxima operativitate pedelista Roberta Anastase a anuntat ca va propune sesiune extraordinara pentru dezbaterea celor doua solicitari de incepere a urmaririi penale ridicate in cazurile Monica Iacob-Ridzi si Calin Popescu Tariceanu, scrie Gandul in editia de sambata.

Pana atunci - adica in termen de 15 zile - Comisia juridica trebuie sa se pronunte asupra celor doua rapoarte intocmite de comisia de ancheta asupra banilor cheltuiti de MTS pentru Ziua Tineretului si de comisia Sterling, ca si asupra cererilor de incepere a urmaririi penale.

"Voi solicita Comisiei juridice ca si aceste rapoarte sa fie finalizate in acelasi termen de 15 zile (cele privind Sterling n.red.), astfel incat Camera Deputatilor sa aiba posibilitatea sa se pronunte distinct pe cele doua rapoarte ale comisiilor de ancheta, dar si in ceea ce priveste cererile de inceperea urmaririi penale a celor doi oameni - un ministru si un fost prim-ministru", a spus Anastase.

Singura conditie este ca parlamentarii sa se prezinte la munca, astfel ca presedinta Camerei si-a exprimat speranta ca vacanta nu ii va impiedica pe deputati sa rezolve cele doua dosare. In cazul in care si deputatii juristi vor fi de acord cu inceperea urmaririi penale, soarta ministrului PD-L este pecetluita intrucat colegul sau de partid, deputatul Gelu Visan, a anuntat ca alesii democrat-liberali vor vota in plen ce va recomanda Comisia juridica.

Intrebat de un reporter ce parere are despre cazul Ridzi, presedintele Traian Basescu, aflat intr-o vizita de lucru pe santierul autostrazii Bucuresti-Pitesti, s-a multumit sa precizeze ca "nu este locul" pentru astfel de intrebari: "Nu ma duceti in subiecte marunte pentru mine, v-am promis o conferinta de presa miercuri. Nu ma intrebati pe mine, este problema Parlamentului. Viata parlamentara nu este problema mea".

Asadar, pentru Traian Basescu, subiectul Ridzi este unul minor si nu intra in atributiile sale. Presedintele-jucator a vrut sa stea pe bara de data aceasta, expediind problema in curtea partidelor, a Guvernului si a Parlamentului, desi acum un an tuna si fulgera cand Ministerul de Interne condus de un liberal achizitionase masini Logan la peste 50.000 de euro bucata, comenteaza Jurnalul National.

Seful statului, care se afla in vizita pe santierul Autostrazii Bucuresti - Brasov atunci cand a fost abordat de jurnalisti cu intrebari despre Ridzi, a promis ca saptamana viitoare va organiza o conferinta de presa in care, probabil, va vorbi si despre acest subiect.

De altfel, singura pozitie oficiala a presedintelui a fost la izbucnirea scandalului, cand, printr-un comunicat, seful statului a sustinut ca va suspenda orice ministru in cazul caruia institutiile abilitate vor cere urmarirea penala.

Aceeasi strategie este adoptata si de PDL-. Liderilor partidului li s-a impus sa promoveze public tezele lui Emil Boc si sa nu mai dea declaratii oficiale despre o eventuala demisie a Monicai Iacob Ridzi. Singurul care a incalcat pe jumatate consemnul a fost deputatul Sever Voinescu, membru al comisiei de ancheta, care a lasat sa se inteleaga ca asteapta demisia ministrului tineretului.

Atitudinea presedintelui in cazul ministrului Monica Iacob Ridzi este total diferita fata de atitudinea pe care a avut-o in alte cazuri de risipire a banului public, in special pe durata mandatului fostului premier, Calin Popescu Tariceanu.

Evenimentul Zilei iese la inaintare cu negocierile dosarului Ridzi, care le dau batai de cap pedelistilor din Comisia juridica: democrat-liberalii ar lasa-o mai moale cu cercetarea ministrului mediului daca PSD ar face un pas inapoi in scandalul de la Tineret.

PD-L ar fi cerut PSD sa renunte la solicitarea urmaririi penale a ministrului Ridzi, iar, in schimb, democrat-liberalii "o vor lasa mai moale" cu cercetarea ministrului PSD al mediului, Nicolae Nemirschi. Negocierile sunt com plicate de faptul ca deputatii PSD din comisia de ancheta au sprijinit varianta urmaririi penale si o schimbare de ati tudine ar genera probleme de imagine pen tru social-democrati. In plus, PSD-istii din Comisia juridica sunt prin tre cei mai inversunati adversari ai PD-L.

Totusi, liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, ar fi promis ca va cauta o solutie pentru dezbaterea de la plen. Si aceasta pentru ca, potrivit procedurii, raportul Comisiei juridice va fi trimis plenului, care va decide prin vot secret cu bile. Aprobarea urmaririi penale se face cu majoritate simpla. In cazul in care Camera Deputatilor decide sa ceara urmarirea penala, presedintele Camerei va adresa ministrului justitiei o cerere in acest sens. De asemenea, el il va instiinta pe Presedintele Romaniei pentru eventuala suspendare din functie a membrului guvernului a carui urmarire penala a fost ceruta.

Iar protagonista scandalului nici ochi sa vada ce e de vazut nu are, nici urechi sa auda, ci o ia de la cap cu "nu stiu unde au ajuns banii", aflam din Adevarul. Audiata din nou de comisia parlamentara, Monica Iacob-Ridzi spune ca firmele contractante sunt de vina. Ministrul Tineretului sustine ca sumele cheltuite pentru sarbatoarea "Ziua Tineretului" au fost mai mici decat cele preconizate.

Ridzi a declarat deputatilor din comisie ca Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) a alocat pentru "Ziua Tineretului" 3.410.700 lei fara TVA, adica aproximativ 800 de mii de euro, din care au fost cheltuiti circa 700 de mii de euro, plus plus 245.000 de lei catre directiile judetene de sport.

"Suma totala cheltuita este de 3.067.962 lei (730.000 euro la o cotatie de 4,2 pe euro), plus 245.000 de lei in judete", a explicat sefa de la Tineret, adaugand ca pentru primul contract s-au cheltuit 1.173.161,5lei, pentru al doilea 513.627,8 lei, iar pentru cel de-al al treilea contract 1.381.174,69 lei. Din sumele avansate de Ridzi, rezulta ca ministerul pe care il conduce a reusit chiar sa economiseasca pentru organizarea "Zilei Tineretului" suma de de 97.738 de lei.

Ridzi a mai afirmat la audiere ca nu poate explica cum se face ca in contractul semnat pentru evenimentele de la Costinesti, scena amplasata si trupele care au concertat apar ca platite de MTS, desi costurile au fost suportate de MediaPro Pictures. "Nu stiam acest lucru. Nu am o explicatie", a sustinut Ridzi.

Pe de alta parte, ministrul Tineretului a anuntat ca ia in calcul posibilitatea ca ministerul sa actioneze in judecata cele doua firme cu care institutia a incheiat contractele pentru "Ziua Tineretului". Ridzi a precizat ca firmele in cauza - Artisan si Mark - aveau obligatia de a anunta ministerul daca au avut subcontractori, lucru pe care nu l-au facut. In acelasi timp, ea a cerut comisiei sa invite din nou la audieri reprezentantii celor doua firme, deoarece "nu i se pare in regula" sa raspunda altcineva in locul lor.

Ministrul Tineretului a precizat ca a solicitat celor doua firme, printr-o adresa, sa trimita ministerului lista cu subcontractanti. O alta masura pe care Ridzi sustine ca a luat-o a constat in solicitarea unui control al Garzii Financiare la cele doua firme. Totodata, Ridzi a sustinut ca in firmele Artisan si Mark au acelasi sediu social si aproape acelasi actionariat.

Ministrul Tineretului a incercat sa pastreze un ton cat mai moderat, dar la anumite intrebari ale deputatilor nu si-a putut ascunde iritarea. Atmosfera de la audiere a fost una tensionata, mai ales dupa replicile critice ale deputatul PSD Robert Negoita la adresa lui Ridzi.

Cei de la Ziua au ajuns la concluzia ca singura concluzie a momentului este cea a comisiilor de razbunare: in timp ce liberalii, care au condus, prin Alina Gorghiu, Comisia de ancheta in cazul ministrului Tineretului si Sportului, si au reusit sa o aduca in pragul demiterii pe Iacob-Ridzi, acuzata de delapidarea a 730.000 de euro, bani publici alocati pentru organizarea Zilei Tineretului, social-democratii se pregatesc sa-l scoata basma curata pe Nicolae Nemirschi, acuzat ca a atribuit ilegal un contract de publicitate in valoare de 500.000 de euro.

Faptul ca seful Comisiei de ancheta a ministrului Mediului este un coleg de-al sau de partid, Mircea Dusa, nu a trezit protestul niciunui deputat. De altfel, desi Comisia Nemirschi mai are de facut audieri, Dusa a declarat deja ca acesta este nevinovat. Aceasta in conditiile in care demnitarul, impreuna cu fina sa, secretar general al Ministerului, s-a ocupat de gestionarea a jumatate de milion de euro.

De remarcat este faptul ca lucrarile celor doua Comisii s-au desfasurat cu usile deschise pentru presa. La randul lor, pedelistii s-au ocupat de fostul premier liberal, incriminand contractul semnat cu firma Sterling. Cazurile Nemirschi si Ridzi se deosebesc de cele ale altor ministri asupra carora au planat suspiciuni prin faptul ca presedintele Traian Basescu nu a intervenit pentru a-i suspenda.

Ancheta in cazul Ridzi s-a oprit cand a aparut o firma ce ar avea legaturi cu Voiculescu, titreaza Romania libera, citandu-l pe Deputatul PD-L de Arad, Marius Gondor, potrivit caruia opinia publica este "usor intoxicata" in cazul Monica Iacob-Ridzi, iar lucrarile comisiei de ancheta s-au oprit atunci cand investigatiile au dus la o firma care ar avea legaturi cu Dan Voiculescu.

Marius Gondor, care este membru in comisia de ancheta a Camerei Deputatilor, a afirmat vineri, ca in cadrul lucrarilor acestei comisii, coalitia "de conjunctura" creata intre reprezentantii PSD, PNL si UDMR, a urmarit doar sa demonstreze vina exclusiva a ministrului

Tineretului si Sportului.

"Cu toate ca in cadrul comisiei s-au facut audieri ale angajatilor MTS, ale jurnalistilor care au efectuat ancheta de presa, a reprezentantilor firmelor incriminate, brusc reprezentantii Coalitiei au hotarat incheierea lucrarilor printr-un raport incriminator, atunci cand firul investigatiilor a ajuns la firma Loco.

E clar ca drumul banilor duce spre firma Loco, cu legaturi spre Dan Voiculescu. Acesta a fost momentul de cotitura, cand reprezentantii celor 3 partide au oprit investigatiile, desi nu s-au desfasurat toate audierile si unele documente solicitate nu ajunsesera inca pe masa de lucru a comisiei", a declarat Marius Gondor.

Pe modelul unde dai si unde crapa, mult asteptata demisie a ministrului Tineretului si Sportului s-a lasat cu demisia-surpriza a secretarului sau, Octavian Bellu, aflam din Cotidianul: Octavian Bellu a depus, vineri, la cabinetul premierului Emil Boc un document in care solicita sa fie eliberat din functia de secretar de stat in Ministerul Tineretului si Sportului, invocand imposibilitatea de a mai lucra intr-un sistem "blocat si fara viitor".

El a precizat ca nu a discutat in prealabil nici cu premierul Emil Boc si nici cu ministrul Monica Iacob Ridzi si a insistat ca solicitarea sa de a fi retras din functie nu are legatura cu situatia ministrului, unul dintre motive fiind si banii care nu mai vin de la Loteria Romana.

"Nu se putea iesi din acest blocaj decat printr-un gest pe care mi-l asum si care, dupa parerea mea, nu ma poate scoate nici mai alb decat sunt si nici sa ma arate ca acela care ar fugi de raspundere. Am stat, am asteptat, este vorba si de imaginea mea, atat cat este, si de imaginea ministrului. Motivul este imposibilitatea mea de a mai functiona intr-un sistem blocat in momentul de fata si pentru care nu vad nici un viitor. Nu este vorba de ministrul Ridzi"', a spus Bellu.

Intrebat daca, practic, a demisionat din functie, Bellu a raspuns negativ, precizand ca a depus la Guvern, conform legii, un document in care solicita premierului acordul pentru incetarea functiei. El a aratat ca, probabil, va mai lucra o perioada la minister pana cand va fi aprobata cererea de retragere din functie.

Bellu a precizat ca nu discutase inainte nici cu premierul Boc si nici cu ministrul Monica Iacob Ridzi. Intrebat daca practic a demisionat din functie, Bellu a raspuns negativ, precizand ca a depus la Guvern, conform legii, un document in care solicita premierului acordul pentru incetarea functiei. El a aratat ca, probabil, va mai lucra o perioada la minister pana cand va fi aprobata cererea de retragere din functie.

Comisia parlamentara privind afacerea "2 Mai" recomanda urmarirea penala a ministrului Monica Iacob Ridizi, "pentru savarsirea infractiunilor de delapidare si abuz in serviciu contra intereselor publice". Raportul final a fost adoptat cu 10 voturi pentru ale deputatilor PSD, PNL si UDMR, in timp ce parlamentarii PD-L au avut un punct de vedere separat.

Potrivit documentului, Ridzi "a aprobat alocarea unor sume de la buget fara responsabilitate si fara sa se intereseze cu privire la fundamentarea lor in raport cu cheltuielile reale necesare, manifestand, astfel, un abuz in exercitarea atributiilor cu care era investita si o implicare directa si calificata in delapidarea fondurilor bugetare".

Raportul final mai solicita premierului Emil Boc "sa-si exercite prerogativele constitutionale si sa-i ceara presedintelui Traian Basescu revocarea din functie a ministrului Monica Iacob Ridzi". In document se propune sesizarea Curtii de Conturi, a Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor si a ANAF, pentru efectuarea de anchete la MTS si la firmele care au organizat "Zilele Tineretului".

Deputatii PD-L au avut un punct de vedere separat, potrivit caruia nu se pune problema inceperii urmarii penale a Monicai Iacob Ridzi. De asemenea, ei sustin ca trebuie asteptata decizia DNA si fac propuneri de imbunatatire a cadrului legislativ.

De altfel, decizia comisiei a intarziat tocmai din cauza disputelor dintre deputatii PSD, PNL si UDMR si cei ai PD-L. In jurul orei 12.00, democrat-liberalii au cerut o pauza de consultari pentru a lua o decizie si s-au retras in biroului sefei Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, unde se afla si Monica Iacob Ridzi.

Initial, deputatii PD-L au incercat sa treaca in raport doar "neglijenta in serviciu", dar, dupa numeroase "pauze de consultari" tinute pe parcursul mai multor ore in cabinetul presedintelui Camerei, au pledat pentru ideea ca ministrul sa nu fie acuzat in niciun fel. In jurul orei 18.15, majoritatea s-a plictisit de tragerile de timp ale PD-L si s-a trecut la vot. In ceea ce o priveste pe Monica Ridzi, ea a parasit cabinetul Robertei Anastase pe o usa laterala, pentru a nu da ochii cu ziaristii care o asteptau.

Raportul votat vineri urmeaza sa fie trimis Comisiei juridice, care se va intruni cel mai probabil pe 24 august. Cel putin aceasta este varianta dorita de presedintele comisiei, Daniel Buda (PD-L). Insa, majoritatea PSD, PNL, UDMR va incerca sa grabeasca desfasurarea lucrarilor. Va urma dezbaterea si votul din plenul Camerei, care, in viziunea majoritatii, ar trebui sa constituie obiectul unei sesiuni extraordinare.

In cazul in care Camera Deputatilor decide sa ceara urmarirea penala, presedintele Camerei va adresa ministrului Justitiei o cerere pentru inceperea urmaririi penale, potrivit legii. De asemenea, el il va instiinta pe presedintele Romaniei pentru eventuala suspendare din functie a membrului guvernului a carui urmarire penala a fost ceruta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ridzi Basescu minora, #comisie ancheta Ridzi, #scandal Ridzi Bellu demisie , #stiri Roberta Anastase